Πα. Μάι 3rd, 2024

Σε ύφεση η πυρκαγιά στα Αννινάτα Κεφαλονιάς-Σε εξέλιξη φωτιά στη Μεσσηνία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Καλύτερη είναι η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες σε δασική έκταση στα Αννινάτα Κεφαλονιάς, μετά την ολονύκτια μάχη που έδωσαν οι πολύ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης συνεπικουρούμενες και πάλι από τα εναέρια μέσα.

Στην περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον τρεις εστίες φωτιάς, ενώ τα ξημερώματα επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι του χωριού Καπανδρίτη, το οποίο είχε εκκενωθεί με εντολή του Δημάρχου Αργοστολίου, καθώς ο κίνδυνος είχε περάσει.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις με τα εναέρια μέσα που έχουν έρθει στο νησί και συγκεκριμένα από ένα Καναντέρ, δυό Πετζετέλ και ένα ελικόπτερο τύπου Έρικσον, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί συνεχίζουν να βρίσκονται στο σημείο υπό το φόβο αναζωπυρώσεων.
Σημειώνεται ότι από χθες αργά το βράδυ επιχειρούν, συνολικά, 102 πυροσβέστες, 21 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από Δυτική Ελλάδα και 1η ΕΜΑΚ, κλιμάκιο, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι η φωτιά στη Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αυτή στα Βασιλικά Κέρκυρας.

Πολύ υψηλός, εν τω μεταξύ, είναι σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, και Κρήτης.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για σήμερα Σάββατο 05 Σεπτεμβρίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.