Τε. Ιούν 26th, 2024

Σκυλακάκης: Το καλοκαίρι θα έχουμε ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η εποχικότητα θα συνοδεύει από δω και στο εξής το ηλεκτρικό σύστημα, θα έχουμε, δηλαδή, υψηλότερες τιμές στα τιμολόγια ρεύματος τα καλοκαίρια, χαμηλότερες το φθινόπωρο και την άνοιξη και μεσαίες το χειμώνα ανάλογα τον καιρό. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ».

Σε ερώτηση για το εάν θα αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος το καλοκαίρι, ο υπουργός απάντησε πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί κάτι τέτοιο και πως αν υπάρχουν μόνιμες αυξήσεις θα παρεμβαίνει η κυβέρνηση, αν είναι, όμως, προσωρινές και ακολουθεί αποκλιμάκωση με μειωμένες τιμές τότε θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της αγοράς.

Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει σενάριο μόνιμης αύξησης των τιμών, συνέχισε. «Θα έχουμε διακυμάνσεις στις τιμές, και προς τα πάνω και προς τα κάτω και σε αυτό πρέπει να προσαρμοστούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος σχολίασε την αύξηση του Ιουνίου και πως η ΔΕΗ την απορρόφησε και ήταν 8 με 10%, ενώ άλλες εταιρείες έφτασαν μέχρι το 50-60%, ρωτώντας τον κ. Σκυλακάκη εάν το Υπουργείο μπορεί να κάνει κάτι για αυτή τη διαφορά.

Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως η αύξηση προήρθε μετά από μείωση όπου ήταν 40% «Δεν υπήρχε αύξηση. Είχαμε πτώση και μετά οι τιμές ξανά ανέβηκαν κοντά στα μέσα επίπεδα» και πως δεν μπορεί να παρεμβαίνει το υπουργείο, λόγω της επιτροπής ανταγωνισμού.

Σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο υπουργός τόνισε πως «Αν δεν είχαμε αυξήσει τις ΑΠΕ, θα είχαμε μόνιμα αυξήσεις στο ρεύμα. Το φυσικό αέριο είναι 60- 70 % πάνω απ’ ότι ήταν προ κρίσης και οι ρύποι είναι σήμερα 2,5-3% πάνω από ότι ήταν προ κρίσης. Οι τιμές φυσικού αερίου διαμορφώνονται διεθνώς, όπως και οι ρύποι. Αυτά τα στοιχεία έχουν αυξήσει σε μόνιμη βάση το κόστος των θερμικών μονάδων».

Εμείς, έχουμε χαμηλότερες τιμές από αυτές που θα δικαιολογούνται επειδή έχουμε αυξήσει τις ΑΠΕ, αυτή είναι η στρατηγική μας, οδηγεί αυτό όμως σε ένα σύστημα με σκαμπανεβάσματα, είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Γι’ αυτό το λόγο, το υπουργείο, προγραμματίζει την εισαγωγή δυναμικού τιμολογίου (το πορτοκαλί) από αρχές φθινοπώρου, έτσι ώστε να έχουμε πολύ καλύτερη προσαρμογή της ζήτησης των επιχειρήσεων καταρχάς, καθώς ξοδεύουν λίγο πάνω από το μισό ρεύμα, γεγονός που θα εξομαλύνει τις μεγάλες διακυμάνσεις, τόνισε.

Αυξήθηκαν οι έλεγχοι στις ρευματοκλοπές

Τέλος όσον αφορά τις ρευματοκλοπές, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως υπήρξε αύξηση 65% στους ελέγχους στο πρώτο μέρος του 2024. «Έχει αρχίσει και δαγκώνει», είπε χαρακτηριστικά. Έχουμε ακόμη την αλλαγή που έρχεται στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο, που αφορά τη μηνιαία καταμέτρηση. Σε πάνω από το 50% των παρόχων γίνονται μηνιαίες καταμετρήσεις, θα πάμε στο 85-90%. Θα γίνει πολύ πιο δύσκολο κάποιος να κάνει ρευματοκλοπή καθώς θα τον ελέγχουμε κάθε μήνα.