Πα. Μαρ 29th, 2024

Σοφία Ζαχαράκη στην Νεμέα: “Λαμπρό το μέλλον του οινοτουρισμού στην Ελλάδα – Χρειάζονται συνέργειες”

Κοινοποίηση ειδήσεων

” Η Ελλάδα μπορεί να γίνει υπολογίσιμη δύναμη στον οινοτουρισμό, με τις κατάλληλες συνέργειες. Το μέλλον του οινοτουρισμού είναι λαμπρό. Χρειάζεται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε το νέο νόμο, έχουμε το σχέδιο. Στοχεύουμε στην εξωστρέφεια, δημιουργούμε το Εθνικό Συμβούλιο Οινοτουρισμού, προωθούμε κοινές δράσεις με τον ΕΟΤ, αλλάζουμε τα σήματα του οινοτουρισμού, θεσπίζουμε τα βραβεία των καλύτερων οινοποιείων, βοηθάμε τους νέους οινοπαραγωγούς, αναβαθμίζουμε την εκπαίδευση”.

Αυτά, τόνισε, μεταξύ άλλων, απ’ το κτήμα Λαφαζάνη, στις Αρχαίες Κλεωνές του δήμου Νεμέας Κορινθίας, η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο των εργασιών του 3ου συνεδρίου οινοτουρισμού ( ” Πελοπόννησος: Ένα ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο”), που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας Κορινθίας.

Στ. Ζορμπαλάς

Στην εναρκτήρια συνεδρία, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, που παρευρέθηκε στο συνέδριο, τόνισε τα εξής:

” Τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων και Τουρισμού, συνδέονται, αφού τουρισμός και αγροτοδιατροφικός τομέας, πάνε μαζί την σημερινή εποχή. Τα προγράμματα leader (285 οινοποιεία συμμετείχαν, με 50 εκατ. ευρώ ενίσχυση, όλα αυτά τα χρόνια), το ΕΣΠΑ 2014 -2022 (πάνω από 80 οινοποιεία ενισχύθηκαν, με ποσά γύρω στα 22 εκατ. ευρώ), η ΚΑΠ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου και τα προγράμματα των νέων αγροτών (420 εκατ. ευρώ, με διπλασιασμό του ποσού ενίσχυσης ανά ωφελούμενο), αναμφίβολα, συνδράμουν στην ενίσχυση, στην ενδυνάμωση και στην προώθηση του οινοτουρισμού και του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Προωθούμε την καινοτομία, την εκπαίδευση, την αξιοποίηση των ψηφιακών συστημάτων με δράσεις, όπως την παραγωγή, την υλοποίηση προγραμμάτων και του μάρκετινγκ. Κοιτάμε τις τάσεις στην οικονομία και προσανατολίζουμε τις ενέργειές μας. Έχουμε επισκεψιμότητα για τον οινοτουρισμό. Θέλουμε ένα ικανό μερίδιο απ’ την πίτα του είδους αυτού. Προωθούμε σε πολλές τρίτες χώρες τα πιστοποιημένα προιόντα. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.Αυτό κοιτάζουμε, αυτό επιδιώκουμε. Θέλουμε συνέργειες”.

Στ. Ζορμπαλάς

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, Άννα Καλογεροπούλου, είπε στην ΕΡΤ Τρίπολης τα εξής: ” επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον οινοτουρισμό και τον γαστρονομικό πλούτο της Πελοποννήσου. Σχηματοποιούμε το προιόν και μέσω της προβολής, υποστηρίζουμε την οικονομία της Περιφέρειας”.

– Το συνέδριο, ξεκίνησε την Παρασκευή, 1η Απριλίου 2022, με γευστική δοκιμή στο οινοποιείο Κτήμα Σκούρα.

– Το Σάββατο, 2 Απριλίου, έγινε επίσκεψη στο κτήμα Τσέλεπου στην Αρκαδία, ξενάγηση στον αμπελώνα της περιοχής, ενώ ακολούθησε στο Κτήμα Λαφαζάνη, στο δήμο Νεμέας, workshop (Γιάννης Καρακάσης, master of wine).

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου, περιελάμβανε χαιρετισμούς από θεσμικούς παράγοντες (π.χ. υφυπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου κ.ά), καθώς και ομιλίες συνέδρων.

– Ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση της νέας γενιάς τω οινοποιών, όπου και μίλησαν για τον αμπελώνα της Πελοποννήσου, για τις νέες μεθόδους οινοποίησης, για τον χαρακτήρα του κρασιού, για το πώς βλέπουν το μέλλον της αμπελουργίας και των περιοχών.

Σημαντικά συμπεράσματα βγήκαν και απ’ την συζήτηση που είχαν, διάφοροι επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα, της εστίασης και της φιλοξενίας. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η τουριστική ταυτότητα της Νεμέας και της ευρύτερης περιοχής.

– Το συνέδριο, ολοκληρώνεται το απόγευμα της Κυριακής, 3 Απριλίου, με το φύτεμα αμπελώνα, με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Νεμέας και με την επίσκεψη στο Κτήμα Σεμέλη.

– Τα οδοιπορικά του οινοτουρισμού, είναι μία ιδέα της Υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη. Θα συνεχιστούν σε Αττική και Κρήτη, μέσα στο 2022.

– Διοργανωτές του 3ου συνεδρίου της Πελοποννήσου, ήταν το Υπουργείο Τουρισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και η Περιφέρεια της Πελοποννήσου.

ertnews.gr