Πα. Μαρ 29th, 2024

Σπάρτη: Προσπάθεια επιστροφής οστών Σπαρτιατών Πολεμιστών!

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών ο Νεοκλής Κρητικός, για τη μεταφορά των οστών του Ολυμπιονίκη Λακράτη και των συμπολεμιστών του, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Προγραμματισμένη συνάντηση με τη διευθύντρια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών κα Katja Sporn, πραγματοποίησε την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός.

Η μεταφορά, ανάδειξη και έκθεση των οστών των Σπαρτιατών Πολεμιστών σε χώρο στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης είναι ένα αίτημα που φαίνεται να έχει την στήριξη και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Η κα Katja Sporn δηλώνει ότι το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, έχει την επιστημονική ευθύνη των ευρημάτων και το δικαίωμα της πρώτης έκδοσης των μελετών.

Οι σκελετοί των Σπαρτιατών βρέθηκαν το 1914 στον περίφημο «Τάφο των Λακεδαιμονίων», από τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.

Όπως είναι γνωστό σε αυτόν τον ταφικό χώρο, ενταφιάστηκαν τον Μάιο του 403 π.Χ. Σπαρτιάτες, που βρήκαν το θάνατο πολεμώντας στην Αθήνα. Επειδή πέθαναν ως σύμμαχοι Αθηναίων, τους απονεμήθηκε η τιμή να ταφούν στον Κεραμεικό. Το μνημείο τους, συνιστά έναν από τους ελάχιστους τάφους Σπαρτιατών των κλασικών χρόνων που έχουν σωθεί.

Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, Ελληνικά 2.4.33, οι Σπαρτιάτες που ήταν μαζί με τον βασιλιά τους, Παυσανία, είχαν αρκετές απώλειες σε αυτή τη σύγκρουση, και ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και δύο πολέμαρχοι, ο Χαίρων και ο Θίβραχος, καθώς και ένας Ολυμπιονίκης, ο Λακράτης. Καθώς οι Σπαρτιάτες πολέμαρχοι ήταν συνέχεια με τον βασιλιά τους και οι Ολυμπιονίκες είχαν την τιμή να πολεμούν ακριβώς μπροστά του, (στη Σπάρτη οι Ολυμπιονίκες είχαν το δικαίωμα να πολεμούν μαζί με τους βασιλιάδες στον πόλεμο, μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση) οι νεκροί Σπαρτιάτες είναι βέβαιο ότι αποτελούσαν τη σωματοφυλακή του βασιλιά Παυσανία, επικεφαλής της Σπαρτιατικής δύναμης.

Η κα Katja Sporn που δηλώνει ότι το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, έχει την επιστημονική ευθύνη των ευρημάτων και το δικαίωμα της πρώτης έκδοσης των μελετών αναμένεται στη Σπάρτη για να παρουσιάσει το έργο και τις δράσεις του Ινστιτούτου.