Πα. Μαρ 29th, 2024

ΣΤ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Χθες Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, τελέσθηκε ο ΣΤ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, παρουσία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και όλων των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου, με  ομιλητή τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Πέτρο Καγιούλη, Προϊστάμενο του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου και θέμα: «Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, διαχρονικό παράδειγμα μετανοίας».

Ο Αιδεσ. ομιλητής, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την τιμή που του επεφύλαξε να ομιλήσει στον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό, αναφέρθηκε στο βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και στην «εφευρετικότητα» του Θεού να προσεγγίζει τους ανθρώπους και να τους οδηγεί στην μετάνοια. Στην συνέχεια επεσήμανε τον ορισμό της μετάνοιας σύμφωνα με τους πατέρες της Εκκλησίας και τον διαχωρισμό της από την μεταμέλεια. Τόνισε ότι η Οσία Μαρία είναι η προσωποποίηση της παραβολής του ασώτου υιού, αφού είναι το παιδί του Θεού, που έφυγε, έζησε στην ασωτία, όμως επέστρεψε με ειλικρινή μετάνοια και αγίασε. Ο Θεός μας περιμένει και θέλει όλοι να οδηγηθούμε στην σωτηρία, στον Παράδεισο και στην κατά χάρη θέωση. Ο π. Πέτρος Καγιούλης ολοκλήρωσε την ομιλία του παρακαλώντας τον Σεβασμιώτατο και τον Θεοφιλέστατο να δεηθούν με τις ακουσίθεες προσευχές τους, ώστε εφέτος να βάλουμε αρχή αληθινής μετάνοιας, να σηκωθούμε από τις πτώσεις μας και να πάμε κοντά σε Εκείνον που ανέβηκε στον Σταυρό για να μας καθαρίσει από την αμαρτία και να μας λυτρώσει από την φθορά και τον θάνατο.

Πριν την απόλυση ο σεπτός Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την καλή ανησυχία για την πνευματική πρόοδο του Ποιμνίου του αλλά και για την κατάρτιση του ευαγούς Κλήρου της Ι. Μητροπόλεώς μας με σκοπό την σωτηρία, τόσο αυτών των ιδίων όσο και των Ενοριτών τους. Έκανε μια αναδρομή στην πνευματική οικοδομή που προσέφερε η ευκαιρία των Κατανυκτικών Εσπερινών της Μ. Τεσσαρακοστής και στην ωφέλεια που αποκόμισαν οι Κληρικοί ομιλητές με την ενασχόληση τους με το θέμα που ανέπτυξε ο καθένας αλλά και οι Πιστοί που συμμετείχαν σ’ αυτούς και επανέλαβε την προτροπή του προς τους παρισταμένους Πιστούς να συμμετάσχουν και στην Πασχαλινή Εκδήλωση της Ι. Μητροπόλεως μας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023 ώρα 18:30 με ομιλητή τον Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφ. Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο με θέμα: «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» και απόδοση ύμνων από την Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» και την Παιδική Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως μας «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ».