Κυ. Απρ 28th, 2024

Σταφιδική κρίση και υπερατλαντική μετανάστευση: Ένα Ψηφιακό Αρχείο δημιουργείται στην Βόχα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας παρουσιάζει την Κυριακή 18/12, ώρα 17:30 στα γραφεία του ένα μοναδικό ψηφιακό σημείο αναφοράς για την ερευνητική κοινότητα και την τοπική ιστορία.

Είναι γνωστό ότι η σταφίδα, ο «μαύρος χρυσός» της Κορινθίας και γενικότερα της χώρας μας, ήταν το προϊόν που εξασφάλιζε για σειρά δεκαετιών μετά την σύσταση του ελληνικού κράτους, το μοναδικό συναλλαγματικό απόθεμα της Ελλάδας. Η «ατμομηχανή», όπως χαρακτηριζόταν, της ελληνικής οικονομίας στα τέλη του 19ου αιώνα βρέθηκε στο κενό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό που ονομάστηκε «σταφιδική κρίση» και έπληξε πολύ σοβαρά την κοινωνική, οικονομική αλλά και δημογραφική ισορροπία και ανάπτυξη του τόπου μας.

Η Βόχα και γενικότερα η Κορινθία ως ο τόπος, ο οποίος παραδοσιακά αντλούσε τα εισοδήματά της από την σταφίδα, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι, στον ανθό της παραγωγικής ηλικίας τους, μετανάστευσαν κατά κύματα, κυρίως στην Αμερική. Τα χρέη που τους έπνιγαν πίσω στην πατρίδα δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν παρά μονάχα με συνεχή δουλειά στην νέα «γη της επαγγελίας» που ήταν τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πολλοί Βοχαΐτες βρέθηκαν στην Νέα Υόρκη, στο Σικάγο και κυρίως στην Καλιφόρνια.

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας έχοντας στην κατοχή του ένα μεγάλο αρχείο αλληλογραφίας μεταναστών κυρίως από το Ζευγολατιό και το Βραχάτι προς την Αμερική, αλλά και των συγγενών τους που είχαν μείνει πίσω στην πατρίδα, κατέθεσε πρόταση στο Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ψηφιοποίηση του αρχείου και την ανάδειξη αυτής της άγνωστης εν πολλοίς περιόδου της τοπικής και εθνικής ιστορίας μας.

Το αρχείο που καλύπτει την περίοδο από το 1900 έως το 1930 περίπου αποδίδει γλαφυρά μέσα από εκατοντάδες επιστολές που έχουν διασωθεί τόσο τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Βόχα και την Κορινθία όσο και το σύνολο των προκλήσεων και καταστάσεων που αντιμετώπιζαν οι μετανάστες στις νέες πατρίδες τους. Η τιμή της σταφίδας, η φτώχεια, η έλλειψη βασικών τροφίμων, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, οι απίστευτες ώρες δουλειάς, τα επαγγέλματα των μεταναστών, ο τρόπος που παντρεύονταν γυναίκες από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, τα όνειρα, οι πόθοι και οι καημοί τους, όλα περνούν, αναφέρονται και καταγράφονται μέσα από τις πολυάριθμες και αναλυτικές επιστολές.

Το Υπουργείο ανταποκρίθηκε και χρηματοδότησε την πρόταση και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 17:30 στην βιβλιοθήκη του Συλλόγου στον πεζόδρομο Ζευγολατιού,θα έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε το έργο της ψηφιοποίησης και τον ιστότοπο (site) που δημιουργείται και φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τους ερευνητές της σταφιδικής κρίσης και της υπερατλαντικής μετανάστευσης των αρχών του 20ου αιώνα.

Για το έργο που υλοποιείται θα μιλήσουν ο μηχανικός πληροφορικής και κατασκευαστής του ιστοτόπου κ. Ηλίας Κουλούκης και ο καθηγητής ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού του Πανεπιστημίου Σεντ Λούις-Μιζούρι κ. Νίκος Πουλόπουλος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας, Γιώτα Αθανασούλη και χορηγός εκδήλωσης είναι το ΝΠΔΔ Ανέλιξη δήμου Βέλου-Βόχας.

Πληροφορίες: Πολιτιστικός & ΛαογραφικόςΣύλλογος Βόχας

Τηλ.: 6974583005