Πε. Μαρ 28th, 2024

Σταϊκούρας: Κυβερνητική απόφαση εάν θα καλυφθεί πλήρως το κόστος του εμβολίου από το δημόσιο – Μειώσεις φόρων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μειώσεις φόρων και εισφορών με μόνιμο χαρακτήρα «μόλις κλείσει η παρένθεση» της πανδημίας του κορωνοϊού εξήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σταϊκούρας, δηλώνοντας μάλιστα έτοιμος να ανοίξει τον κρατικό κορβανά, εάν χρειαστεί, προκειμένου το δημόσιο να καλύψει την προμήθεια εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ΣΚΑΪ ρωτήθηκε εάν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό όταν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ή θα υπάρξει κάλυψη του κόστους από το δημόσιο. Απάντησε πως η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία και «εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση». Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ανέρχονται σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στα 34,7 δισεκ. ευρώ (από 37,5 δισεκ. ευρώ το Μάρτιο αλλά παρά τις πληρωμές εισέρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη «δόση» του ESM) και είναι πλέον καθαρά κυβερνητική απόφαση εάν θα καλυφθεί πλήρως το κόστος του εμβολίου από το δημόσιο. Τα λεφτά πάντως στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν.

Στο μέτωπο των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί για ανακοινώσεις νέων μειώσεων εισφορών και φοροελαφρύνσεων από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβρη, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε οι εξαγγελίες της περσινής ΔΕΘ υλοποιήθηκαν. «Παρά την υγειονομική κρίση και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% υλοποιήθηκε, θα τη δουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά τους τον επόμενο μήνα, και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% υλοποιήθηκε, και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 24% υλοποιήθηκε». Έκανε λόγο για μια «παρένθεση» η οποία όπως είπε έχει ανοίξει εξαιτίας της πανδημίας, με την οικονομική πολιτική να εστιάζει σε αύξηση των δαπανών η οποία όπως πρόσθεσε, «όταν κλείσει θα επιστρέψουμε σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών».

Όσον αφορά στο χρόνο εξόφλησης των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ για το εντεκάμηνο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα καταβληθούν «το συντομότερο δυνατό, αφού προσδιοριστεί η περίμετρος», παραπέμποντας σε συνεννοήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Δοθέντος ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου, ο κ. Σταϊκούρας δεν απάντησε σε ερώτηση εάν το υπουργείο θα περιμένει και την απόφαση του Ελεγκτικού για να καταβάλλει από κοινού σε συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τα αναδρομικά ή θα προχωρήσει σε πληρωμές σε δυο φάσεις.

Για τον τουρισμό δήλωσε ότι θα περιμένουμε να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τις πρώτες εκτιμήσεις της για το β’ εξάμηνο κι αν χρειαστεί θα κάνουμε αναθεώρηση.  Όλα είναι στο τραπέζι να πάρουμε τις βέλτιστες επιλογές χρησιμοποιώντας τα τραπεζικά διαθέσιμα της χώρας. 

Πηγή: skai.gr