Πε. Μαρ 28th, 2024

Στα καταστήματα κράτησης Γρεβενών και Τρίπολης οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των Σεπολίων

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στα καταστήματα κράτησης Γρεβενών και Τρίπολης θα μεταχθούν μέχρι την Κυριακή ο οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των Σεπολίων, ο 53χρονος Ηλίας Μίχος και ο 42χρονος Γιάννης Σοφιανίδης , αφού κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Κατά τις απολογίες τους φέρονται να τήρησαν το δικαίωμα της σιωπής για τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, αρνούμενοι τον βιασμό του παιδιού και υποστηρίζοντας ότι είχαν συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις μαζί του.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Από τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαδημητρίου, αποκλειστικά στα Σωφρονιστικά Καταστήματα Κράτησης της Τρίπολης ή των Γρεβενών θα πρέπει να κρατούνται οι υπόδικοι και κατάδικοι για εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ο κ. Αντιεισαγγελέας είχε επισημάνει ότι αν και αυτό παρεκκλίνει από την κατεύθυνση που υποδεικνύει ο Σωφρονιστικός Κώδικας βάση της οποίας πρέπει να προτιμάται η πιο κοντινή στον τόπο κατοικίας της οικογένειας του κρατούμενου φυλακή, στις εν λόγω περιπτώσεις είναι αναγκαία η παρέκκλιση προς «αποφυγή θυματοποίησης τους» από άλλους έγκλειστους.

Η παρουσία ενός κρατουμένου αυτής της κατηγορίας στην μικροκοινωνία της φυλακής μπορεί να αποτελέσει το υπόβαθρο της βίας, που υποβόσκει και εκδηλώνεται στην σχέσεις των κρατουμένων. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να εκδηλώνεται η πρόνοια της Πολιτείας διότι διαφορετικά ο κρατούμενος δράστης σεξουαλικού εγκλήματος καταλήγει να ζει στιγματισμένος από τους συγκρατούμενούς του, να αντιμετωπίζει κινδύνους για την σωματική του ακεραιότητα και να καθίσταται συγκλίνων στόχος για την εκτόνωση της επιθετικότητας και έτσι η ποινή της φυλάκισης γίνεται για αυτόν δύο φορές σκληρή.

ertnews.gr