Πε. Μαρ 28th, 2024

ΣΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΞΕΝΗΣ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με αφορμή την εορτή της Οσίας Μητρός της Εκκλησίας μας Αγίας Ξένης, κατά την οποία η νεοεκλεγείσα Ηγουμένη της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου εόρτασε τα πρώτα ονομαστήριααυτής, υπό την νέα ιδιότητά της, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, μετέβη και λειτούργησε χθεςΤρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023, στηνως άνω Ι. Μονή.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μαςεπεσήμανε την αναγκαιότητα όπως η ζωή του Χριστιανού είναι ειρηνική, αγία και αναμάρτητη, γι’ αυτό και παρακαλούμε τον Θεό για «Χριστιανὰτὰ τέλη τῆς ζωῆςἡμῶν, ἀνώδυνα, ἀνεπαίσχυντα, εἰρηνικὰκαὶκαλὴνἀπολογίαν, τὴνἐπὶ τοῦ φοβεροῦ βήματος τοῦ Χριστοῦ»και αναφέρθηκε στον βίο της Οσίας Ξένης, η οποία συνδύασε την πίστη, την ευσέβεια, την φιλανθρωπία και την ξενία, δηλαδή την αποξένωση, γενόμενη πιο κοινωνική μέσα στην «μοναξιά» του μοναχικού βίου παρά εάν παρέμενε μέσα στον κόσμο. 

Στην συνέχεια επιχείρησε μια αναδρομή στην ιστορία της Ι. Μονής,από το χρονικό σημείο που κατέστη Γυναικείακαι στις μακαριστές Γερόντισσες Άννα και Ευπραξία, τονίζοντας ότι πάντοτε η Θεία Πρόνοια προστάτευε την Ι. Μονή καθιστώντας πρώτη Ηγουμένη την Γερόντισσα Άννα, που διακρίθηκε για την ευσεβή βιωτή της και στερέωσε την Αδελφότητα διδάσκοντας τον «δόλιχο» της Μοναχικής ζωής και στην συνέχεια την Γερόντισσα Ευπραξία, που υπήρξε άνθρωπος βαθειάς πίστεως και καλών έργων και μετέτρεψε την αγάπη της σε «λατρεία», την οποία διοχέτευε τόσο στους Πιστούς όσο και στις Μοναχές και τους Κληρικούς που επισκέπτονταν την Ι. Μονή. Η Γερόντισσα Ξένη διαδέχθηκε τις δύο αυτές σεβάσμιες μορφές σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση και που τα γεγονότα και οι εξελίξεις «τρέχουν» με τόσο γοργούς ρυθμούς που χάνεταιη αγάπη, η ηρεμία, η ειρήνη, η χαρά, η πίστη, η μακροθυμία και η εγκράτεια, τα οποία, σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, είναι οι καρποί του Αγίου Πνεύματος. Και η Γερόντισσα Ξένη, που εφέτος εορτάζει τα πρώτα της ονομαστήρια υπό την ιδιότητα της Καθηγουμένης, πάντοτε με την επίκληση της Θείας Χάριτος καλείται να προστατεύσει την Αδελφότητα και τους προσκυνητές και να τους οδηγήσει πνευματικάστην απόκτηση των καρπών του Αγίου Πνεύματος, καθώς είναι ένας άνθρωπος αεικίνητος, που συνδυάζει τις αρετές τις οποίες διδάχθηκε από τις Γερόντισσες που διαδέχθηκε, και χαίρομαι γιατί αυτές τις δύσκολες ημέρες διακονεί την Αδελφότητα και δίδει το καλό παράδειγμα, ενώ μένει ξένη για τις τάχα προόδους της εποχής μας, οι οποίες ως αθεράπευτες «κρίσεις» κρίνουν τις κρίσεις μας.

Στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν πλήθος πιστών μεταξύ των οποίων και ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δείχνει την αγάπη του γιατο έργο της Εκκλησίας μας.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας παρατέθηκε κέρασμα από την Ι. Μονή.