Σα. Ιούν 22nd, 2024

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου τα θέματα του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τα σοβαρά θέματα που αφορούν τα Κέντρα Υγείας Γυθείου, Βλαχιώτη, Καστορίου, αλλά και συνολικά, τις δημόσιες δομές (πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες) υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Ακούστηκαν διάφορες απόψεις, ενώ, καταγράφηκε η αγωνία, όλων, ώστε, να υπάρξει στήριξη και ενίσχυση των δομών υγείας της Πελοποννήσου, με αύξηση της χρηματοδότησης και με προσλήψεις γιατρών.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Χρυσοβαλάντης Μέλλος, στην ομιλία του, τόνισε τα εξής : ” Καταγράφουμε τα προβλήματα. Συντάσσουμε πρόταση που θα την προωθήσουμε στο Υπουργείο και στην 6η ΥΠΕ. Θέλουμε να ισχυροποιήσουμε τα Κέντρα Υγείας. Εάν το Υπουργείο κάνει μεταβολές στον λεγόμενο χάρτη, η Επιτροπή Υγείας της Περιφέρειας, θα καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση. Η Λακωνία έχει αρκετά προβλήματα. Η υποστελέχωση απ’ το 2016 και μετά, είναι ένα απ’ αυτά. Το ΕΣΥ νοσεί σε 3 επίπεδα: Στη στελέχωση, στην καθημερινή λειτουργία του και στις υποδομές. Κάνουμε επισκέψεις και καταγράφουμε τις ανάγκες. Έχουμε 30 Κέντρα Υγείας στην Πελοπόννησο και 8 Γενικά Νοσοκομεία. Τα Κέντρα Υγείας Φιλιατρών, Μεγαλόπολης και Κρανιδίου εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Θέλουμε να αναβαθμιστούν και τα άλλα Κέντρα Υγείας“.

Ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Πτωχός, κλείνοντας τη συζήτηση, τόνισε τα εξής : ” Ενώνω και εγώ τη φωνή μου με όλους αυτούς που ανησυχούν και ζητούν ενδυνάμωση του ΕΣΥ. Συγχαίρω τους υγειονομικούς για τον αγώνα που κάνουν. Είναι προτεραιότητά μας η συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, ώστε να ενισχύσουμε τα Κέντρα Υγείας. Άμεσα θα βγει και πρόσκληση για ένταξη Κέντρων Υγείας στο ΕΣΠΑ. Ψάχνουμε με τη νομική μας υπηρεσία, εάν μπορούμε να βρούμε νόμιμο τρόπο, να δώσουμε ένα επίδομα ή μία οικονομική ενίσχυση στους ιατρούς των απομακρυσμένων περιοχών. Αποδέχομαι την πρόταση του συμβούλου Κατσούλη, για να την προωθήσω στους αρμοδίους“.

Στη ψηφοφορία που ακολούθησε, υπήρξαν 3 προτάσεις. Μία της Λαικής Συσπείρωσης, μία της παράταξης Τατούλη, με συγκεκριμένα αιτήματα και μία τρίτη, που προήλθε από συγχώνευση της πρότασης του Δημήτρη Κουτσούλη και αυτής της της πλειοψηφίας.

Η τελευταία πρόταση, εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία και αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας (και όχι μόνο αυτής), ενημερώνει τους αρμοδίους για τις προτάσεις στήριξης, ζητά επέκταση του θεσμού της άγονης περιοχής, επιθυμεί την ενεργοποίηση διάταξης για μετακινήσεις γιατρών στην ΥΠΕ, καλεί την ΥΠΕ να προχωρήσει σε προκηρύξεις προσλήψεων, μέσω της ΔΥΠΑ, προτείνει παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας της Λακωνίας

ertnews.gr, φωτό: FB Χρυσοβαλάντης Μέλλος