Πα. Απρ 19th, 2024

Στο τρίτο βαγόνι εστιάζονται οι έρευνες – Γονείς συνεχίζουν να αναζητούν τα παιδιά τους

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε εξέλιξη οι τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών μέσα σε καμένες λαμαρίνες και συντρίμμια να εντοπίσουν τους αγνοούμενους του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Οι νεκροί είναι μέχρι στιγμής 46, ενώ μάχη να κρατηθούν στη ζωή δίνουν στις εντατικές οι βαριά τραυματίες. Στα νοσοκομεία τραγικές φιγούρες οι γονείς που αναζητούν τα παιδιά τους και υποβλήθηκαν σε εξέταση DNA. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έχουν ταυτοποιηθεί 14 νεκροί. Πολλά είναι τα ερωτήματα για τα αίτια της φονικής σύγκρουσης, το σύστημα ασφαλείας στη λειτουργία των σιδηροδρόμων και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Ο σταθμάρχης Λάρισας, το πρόσωπο-κλειδί της τραγωδίας, έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των επιβαινόντων στη μοιραία αμαξοστοιχία των Τεμπών. Κατά πληροφορίες της ΕΡΤ, τα εκδοτήρια κλείνουν 10 λεπτά πριν από την αναχώρηση και όσοι επιβιβάζονται αργότερα κόβουν το εισιτήριο μέσα στο συρμό. Αυτό μπορεί να συνέβη και στις προηγούμενες 7 στάσεις του τραγικού τρένου. Κατατέθηκε ήδη η πρώτη αγωγή από τον δικηγόρο πολυτραυματία που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Λάρισας, μετά την φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι οι επιβαίνοντας ήταν περίπου 400.

Η επιχείρηση συνεχίζεται και μάλιστα έχει επικεντρωθεί πλέον στο τρίτο βαγόνι ,το τελευταίο από τα διαλυμένα βαγόνια που έγιναν μια άμορφη μάζα σιδηρικών, κάτω από το οποίο υπάρχουν φόβοι πως βρίσκονται και άλλοι νεκροί.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μητρούσια, φαίνεται ότι έχει μπει στον δρόμο προς την τελική ευθεία η έρευνα των διασωστών, έτσι ώστε τουλάχιστον να γίνει γνωστό ποιος είναι ο κατάλογος των θυμάτων αυτής της τραγωδίας. Εστιάζουν στο τρίτο βαγόνι κι ενώ αρχικά υπήρχε μια σκέψη να το τεμαχίσουν σε τρία κομμάτια, τώρα υπάρχει μια άλλη σκέψη να το σηκώσουν και να το μεταφέρουν από το σημείο για να δοθεί τη δυνατότητα στους διασώστες να κοιτάξουν από κάτω.
Οι ίδιοι λένε ότι καλό είναι αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να ρίξουν μία ακόμη ματιά και στα υπόλοιπα βαγόνια, να ψάξουν σπιθαμή προς σπιθαμή αν υπάρχει κάτι από κάτω που δεν το έχουν δει τις προηγούμενες ημέρες. Η επιχείρηση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί.

Απανθρακωμένες σοροί στο βαγόνι του εστιατορίου

Ανάμεσα σε καμένες λαμαρίνες και συντρίμμια, τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν απεγνωσμένα για τον εντοπισμό αγνοουμένων του φονικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 46 ανθρώπων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Σύγκρουση τρένων Τέμπη: Στο τρίτο βαγόνι εστιάζονται οι έρευνες – Γονείς συνεχίζουν να αναζητούν τα παιδιά τους
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, οι ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, επικεντρώνονται στο βαγόνι εστιατόριο, το οποίο, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, είχε καταπλακωθεί από το πρώτο βαγόνι, της δεύτερης θέσης. Από το συγκεκριμένο βαγόνι, όπως γνωστοποίησε ο κ. Βαθρακογιάννης, έχουν ανασυρθεί σήμερα το πρωί, συνολικά, 7 απανθρακωμένες σοροί. Αίσθηση προκαλεί η δήλωση διασώστη στην ΕΡΤ ότι πλέον δεν αναζητούνται σοροί αλλά ανθρώπινα μέλη.

Για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, στο εν λόγω βαγόνι, έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις». «Βλέπουμε ότι εκεί υπάρχουν άτομα. Δυστυχώς είναι σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της σύγκρουσης. Έχουμε τοποθετήσει σορούς σε σάκους και γίνεται επιχείρηση ανάσυρσής τους. Εκεί βρίσκονται πολλοί άνθρωποι» τόνισε.

Παράλληλα τα γερανοφόρα οχήματα κατόρθωσαν να ανασηκώσουν το δεύτερο βαγόνι και τμήμα του πρώτο βαγονιού που έχουν παραμορφωθεί και μετατραπεί σε άμορφη μάζα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Β. Σιώμο, ο αριθμός των ανθρώπων που βρέθηκαν σε κάποιο από τα βαγόνια, στο μοιραίο ταξίδι, μπορεί τελικά να είναι μεγαλύτερος από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Στο δεύτερο βαγόνι, το οποίο απομακρύνθηκε από το σημείο της σύγκρουσης, οι διασώστες ανέμεναν να βρουν λείψανα από 13 άτομα. Τελικά όμως εντοπίστηκαν τα λείψανα περισσότερων ανθρώπων, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι δήλωσαν στον δημοσιογράφο. Νωρίτερα, η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεοντάρη δήλωσε στην ΕΡΤ ότι υπήρχαν πάνω από 10 αγνοούμενοι.

Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο, ενώ 57 παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων έξι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνθρωποι ηλικίας από 21 έως 26 ετών. Τρία παιδιά, ένας στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και δύο κοπέλες στο Πανεπιστημιακό, είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Οι τραγικές ιστορίες αγνοουμένων και θυμάτων συγκλονίζουν. Η Καλαμπάκα θρηνεί τον χαμό δίδυμων αδελφών και της ξαδέρφης τους, την ώρα που γονείς αγνοουμένων απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για τον εντοπισμό των παιδιών τους. 

Οι αρχές εστιάζουν στις συνομιλίες μηχανοδηγού και σταθμάρχη και στα μοιραία λεπτά που ακολούθησαν όπου τα δύο τραίνα κινούνταν στις ίδιες ράγες. Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές για το σύστημα ασφαλείας των σιδηροδρόμων.

Σύγκρουση τρένων Τέμπη: Στο τρίτο βαγόνι εστιάζονται οι έρευνες – Γονείς συνεχίζουν να αναζητούν τα παιδιά τους