Τρ. Απρ 16th, 2024

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρ. Λυκουρέντζο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας Τρίτη στην Τρίπολη, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα στο θέμα των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους έχουν πληγεί από θεομηνίες ή από ασθένειες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρ. Λυκουρέντζος εξήρε την συνεργασία τόσο του ίδιου με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, όσο και μεταξύ των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ με αυτές της Περιφέρειας:

“Η περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ για να συνχίσει σημειώνοντας: “Με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, συνεργαστήκαμε στενά και συστηματικά στα τέσσερα περίπου χρόνια, στα οποία ασκώ τα καθήκοντα του προέδρου ΕΛΓΑ. Η συνεργασία μας υπήρξε παραγωγική, αποδοτική και κυρίως επωφελής για τους παραγωγούς, οι οποίοι ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους στον Οργανισμό μας”.

Ο ίδιος δέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των παραγωγών της Ανατολικής Μάνης -και της Ηλείας- από τις πυρκαγιές το 2021 και το 2022, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να δοθούν. Υπενθύμισε δε ότι πρόσφατα αποζημιώθηκαν παραγωγοί της Κορινθίας και της Μεσσηνίας για τις ζημιές από τις πυρκαγιές της ίδιας διετίας.

Ο Ανδρ. Λυκουρέντζος δήλωσε, στη συνέχεια, ότι την τριετία 2020 – 2022, στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 74.451.652 ευρώ, οι οποίες προβλέπονται από το κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ. Παράλληλα την ίδια περίοδο, οι παραγωγοί έλαβαν ενισχύσεις ύψους 2.528.470 ευρώ μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Για τις περιπτώσεις των πυρκαγιών του 2021, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε ότι χορηγήθηκαν προκαταβολές ύψους 15.095.075 ευρώ στους κατά κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς αποζημιώθηκε το κάθε δένδρο με 100 ευρώ έναντι 21 ευρώ, το οποίο προεβλέπετο στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις.

Ηδη έχουν δοθεί 50 ευρώ ανά δένδρο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 25 ευρώ ανά δένδρο για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.