Τρ. Ιούλ 2nd, 2024

Συναγερμός στη Μαγνησία για το νερό: Ξεπέρασαν τα 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Σπεύδει ο ΕΟΔΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο νομός Μαγνησίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που πιθανότατα σχετίζονται με την καταλληλότητα του νερού της περιοχής.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της δημοτικής αρχής Νασίκα στον δήμο Ρήγα Φεραίου είναι ανάστατοι μετά την αποκάλυψη ότι 100 και πλέον άτομα, μικροί και μεγάλοι, στην περιοχή του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, κατέληξαν μαζικά -μέσα σε διάστημα λίγων ημερών- στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο Νοσοκομείο Βόλου, παρουσιάζοντας συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, του νερού.

Μετά τις αναφορές για συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας, με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας ξεκίνησε τις έρευνες.

Η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή καθώς έχει εντοπιστεί και ένα κρούσμα σαλμονέλας, ενώ ένας ηλικιωμένος βρίσκεται στη ΜΕΘ με άλλα 9 παιδιά να παραμένουν νοσηλευόμενα με τα συμπτώματα.

Την Δευτέρα (3/6) θα γίνουν οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης, με την περιφέρεια και τον Δήμο να έχουν ενημερώσει τους πολίτες να μην πίνουν νερό από τη βρύση.

Το χρονικό της έξαρσης και η κινητοποίηση

Σύμφωνα με το taxydromos.gr, η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής πως υπάρχει πρόβλημα με το νερό την Παρασκευή το βράδυ, λίγο μετά της 11, μέσω μίας ανάρτησης στα social media, όταν ήδη είχαν εντοπιστεί τα πρώτα 30 κρούσματα, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας μέσω της Διεύθυνσης Υγιεινής ήταν εκείνη που έσπευσε να κινητοποιήσει άπαντες και να «ταρακουνήσει» τον δήμο.

Μετά τις αναφορές για συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας, με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας ξεκίνησε τις έρευνες.

«Το νερό είναι πολύ επιβαρυμένο και φυσικά ακατάλληλο σε κάθε περίπτωση για πόση», τονίστηκε στην ιστοσελίδα από την Διεύθυνση υγείας της ΠΕ Μαγνησίας.

«Εμείς τους ειδοποιήσαμε ότι υπάρχει μείζον θέμα με το νερό. Οι υπηρεσίες μας έκαναν εξονυχιστική έρευνα, έλαβαν δείγματα και έτσι επιβεβαιώθηκε η ακαταλληλότητα», επιβεβαίωσε η αντιπεριφερειάρχης Αννα Μαρία Παπαδημητρίου.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει τη Δευτέρα (3/6) στη Μαγνησία μετά την καταγραφή για πολλές δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας, προκειμένου να ενισχύσει την περαιτέρω εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella. Σε εξέλιξη είναι και ο εργαστηριακός έλεγχος κλινικών δειγμάτων στο ΓΝ Βόλου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στις 30/5/24, το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας. Στις 31/05/2024 το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο.

Οι ενδείξεις για μικρόβια στο νερό

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχουν ενδείξεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης, με πιθανή αιτιολογία να σχετίζεται με έργα στο δίκτυο ύδρευσης, η οποία διερευνάται περαιτέρω. Ωστόσο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί για κάθε επίσημο πόρισμα τις προσεχείς ημέρες, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ με το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας διερευνούν την έξαρση κρουσμάτων και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και το ΤΥΕΠΥ της ΠΕ Μαγνησίας, ενημέρωσαν στις 31/05/2024 τον Δήμο Ρήγα Φεραίου για το φαινόμενο. Η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου εξέδωσε ανακοίνωση στους πολίτες σχετικά με τη μη χρήση νερού δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Από τη ΔΕΥΑ έχουν δρομολογηθεί μέτρα εξυγίανσης του δικτύου ύδρευσης. Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη. Η έξαρση κρουσμάτων δεν έχει καμία σχέση με την κακοκαιρία Daniel.

«Καμία ενημέρωση για την ποιότητα του νερού»

Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Παπαδάμ, ζητάει εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΡΦ και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Είναι μία συνήθης τακτική της επιχείρησης, να μην ενημερώνει τους αιρετούς για τα θέματα που προκύπτουν, όπως ακριβώς και με την περίπτωση καταγγελίας υπαλλήλου προς τη ΔΕΥΑΡΦ, για την οποία δεν πήραμε καμία απάντηση.

Ανεξάρτητα από τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, πρέπει να ανακοινωθούν όλα τα στοιχεία των αναλύσεων του νερού, σύμφωνα με το διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο που επικαλείται ο δήμος στην ανακοίνωση του, έτσι ώστε οι κάτοικοι να γνωρίζουν την κατάσταση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία τους.

Θέσαμε το θέμα με επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΥΑΡΦ, χωρίς να δώσουμε δημοσιότητα, επειδή κύριο μέλημά μας είναι η λύση του προβλήματος και όχι η δημιουργία εντυπώσεων.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) συνεδρίαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΡΦ δεν έγινε καμία αναφορά και καμιά ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Δεν μπορεί το ενδιαφέρον της επιχείρησης να επικεντρώνεται μόνο στην αύξηση των τελών για την αποχέτευση και στις προσλήψεις συμβασιούχων δίμηνης σύμβασης ή αναθέσεις για άλλες υπηρεσίες και να μην υπάρχει ενημέρωση, τουλάχιστον στα μέλη της διοίκησης, για την ποιότητα του νερού.

Η παράταξή μας είναι πάντα κοντά στο συγκεκριμένο θέμα και θα πρέπει να παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ για την κατάσταση της υγείας των κατοίκων».

cnn.gr