Πε. Μάι 2nd, 2024

Συνεχίζεται το θρίλερ με το ελληνόκτητο τάνκερ στο Ομάν – Καμία επικοινωνία με τους ομήρους

Κοινοποίηση ειδήσεων

Συνεχίζεται το θρίλερ με το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο το οποίο τελεί υπό πειρατεία, από δυνάμεις του Ιράν, ανατολικά του Ομάν.

Το εν λόγω τάνκερ είχε, στο παρελθόν, εμπλακεί σε διένεξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν και το πλήρωμά του είναι από χθες, Πέμπτη (11/1), υπό ομηρία από ιρανικές δυνάμεις. 

Στο τάνκερ St Nicholas της εταιρείας Empire Navigation, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, επιβαίνει ένας Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος, ηλικίας 19 ετών, αλλά και 18 υπήκοοι Φιλιππίνων.

«Το Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε τη σύλληψη αμερικανικού τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν κατόπιν δικαστικής εντολής» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση στο Ιράν.

Το πλοίο προμηθευτεί πετρέλαιο από τη Βασόρα του Ιράκ και είχε προορισμό το λιμάνι Αλιαγά της Τουρκίας. 

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν είχε καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλήρωμα. 

Ποιο είναι το πετρελαιοφόρο

Το St Nikolas είχε προηγουμένως ονομαστεί Suez Rajan, το οποίο συνδεόταν με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation. Η προσοχή άρχισε να επικεντρώνεται στο Suez Rajan τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν, τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο. Δορυφορικές φωτογραφίες και ναυτιλιακά δεδομένα που αναλύθηκαν τότε από το AP υποστήριξαν τον ισχυρισμό.

Για μήνες, το πλοίο βρισκόταν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Σιγκαπούρης, πριν αποπλεύσει ξαφνικά για τις ακτές του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το πλοίο εκφόρτωσε το φορτίο του σε ένα άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο, το οποίο απελευθέρωσε το πετρέλαιό του στο Χιούστον στο πλαίσιο μιας εντολής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο 5ος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος περιπολεί στη Μέση Ανατολή, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό του περιστατικού. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν, επικαλούμενο ξένα δημοσιεύματα, αναφέρθηκε στην επιβίβαση αλλά δεν είπε κάτι περισσότερο.

Πηγή: reader.gr