Πα. Μαρ 29th, 2024

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τουλάχιστον 46 οι νεκροί – Απανθρακωμένες σοροί στο βαγόνι του εστιατορίου

Έρευνες των σωστικών συνεργείων για τους αγνοούμενους στα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ανάμεσα σε καμένες λαμαρίνες και συντρίμμια, τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν απεγνωσμένα για τον εντοπισμό αγνοουμένων του φονικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 46 ανθρώπων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, οι ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, επικεντρώνονται στο βαγόνι εστιατόριο, το οποίο, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, είχε καταπλακωθεί από το πρώτο βαγόνι, της δεύτερης θέσης. Από το συγκεκριμένο βαγόνι, όπως γνωστοποίησε ο κ. Βαθρακογιάννης, έχουν ανασυρθεί σήμερα το πρωί, συνολικά, 7 απανθρακωμένες σοροί. Αίσθηση προκαλεί η δήλωση διασώστη στην ΕΡΤ ότι πλέον δεν αναζητούνται σοροί αλλά ανθρώπινα μέλη.

Νωρίτερα, η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεοντάρη δήλωσε στην ΕΡΤ ότι υπήρχαν πάνω από 10 αγνοούμενοι έως το πρωί. Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο, ενώ 57 παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων έξι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνθρωποι ηλικίας από 21 έως 26 ετών. Τρία παιδιά, ένας στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και δύο κοπέλες στο Πανεπιστημιακό, είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Οι τραγικές ιστορίες αγνοουμένων και θυμάτων συγκλονίζουν. Η Καλαμπάκα θρηνεί τον χαμό δίδυμων αδελφών και της ξαδέρφης τους, την ώρα που γονείς αγνοουμένων απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για τον εντοπισμό των παιδιών τους. 

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας επικρατούν σκηνές απόγνωσης. Πάνω από 50 άνθρωποι δεν βρίσκουν τους δικούς τους και υποβάλλονται σε εξέταση DNA, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση των θυμάτων. Σήμερα αναμένεται να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς ολόκληρο κλιμάκιο βρίσκεται στη Λάρισα για αυτό το σκοπό. Είναι το ίδιο κλιμάκιο επιστημόνων όπου είχαν προβεί στην ταυτοποίηση των θυμάτων από την τραγωδία στο Μάτι.

Στον ανακριτή θα προσαχθεί σήμερα ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες. Ο σταθμάρχης, που έστειλε το επιβατηγό τρένο στη λάθος γραμμή, συνελήφθη χθες και παραδέχτηκε το μοιραίο λάθος του. Πάντως τα ερωτήματα είναι πολλά και αφορούν στην έλλειψη συστημάτων ασφαλείας και την καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Live – Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τουλάχιστον 46 οι νεκροί – Απανθρακωμένες σοροί στο βαγόνι του εστιατορίου

Τα ερωτήματα που προκάλεσαν την τραγωδία είναι πολλά, ωστόσο μια από τις αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο 46 ανθρώπων αποκαλύπτεται και αφορά στο γύρισμα του κλειδιού για την τοποθέτηση του τρένου στην ίδια γραμμή με την εμπορική αμαξοστοιχία.

Με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή και συγκλονισμένος από το ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται για δεύτερη ημέρα μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τσουρίδης, συνταξιούχος μηχανικός – εκπαιδευτής μηχανοδηγών καταγγέλοντας ότι αν υπήρχε τηλεδιοίκηση στο σημείο της σύγκρουσης των τρένων δεν θα θρηνούσαμε τώρα θύματα.

Τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής που θα εξετάσει τα αίτια της τραγωδίας αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στα σιδηροδρομικά έργα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι το “ποτέ ξανά” που άκουσε στη Λάρισα, θα γίνει πράξη και σημείωσε ότι μεταβατικός υπουργός Μεταφορών αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στη θέση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα έξω από τα γραφεία της Hellenic Train στη λεωφόρο Συγγρού, από συλλογικότητες και φοιτητικούς συλλόγους.

ertnews.gr