Πα. Μαρ 29th, 2024

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Καταργούνται όλα τα άβατα ανομίας στη χώρα – Η αυτοδυναμία της ΝΔ προϋπόθεση σταθερότητας»

Κοινοποίηση ειδήσεων

 Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», αναφέρεται στον συντονισμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών αλλά και τη διασφάλιση των συνόρων.

Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η ανθρώπινη ζωή έχει την ύψιστη αξία, τονίζει ο κ. Θεοδωρικάκος και προσθέτει πως η εκπαίδευση των αστυνομικών είναι διαρκής ώστε να προασπίζουν το νόμο με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Ασκώντας κριτική στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκφράζει έμφυτη αλλεργία προς την Ελληνική Αστυνομία. Απαντώντας σε ερώτηση για τις εθνικές εκλογές, ο κ. Θεοδωρικάκος υποστηρίζει πως δε νοείται η έννοια της «χαλαρής»  ψήφου, όταν διακυβεύεται το μέλλον της χώρας. Αυτοδύναμη Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας είναι η μοναδική επιλογή σταθερότητας και προοπτικής για το αύριο της πατρίδας, τονίζει ο Υπουργός.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

– Η καταδίωξη και ο πυροβολισμός του 16χρονου Ρομά, ο οποίος κατέληξε δυστυχώς προ ημερών, απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη. Υπάρχει υπέρμετρη αστυνομική βία στη χώρα μας και πως διαχειρίζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τα φαινόμενα αυτά;

Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η ανθρώπινη ζωή έχει την ύψιστη αξία. Και όλοι οι Αστυνομικοί μας εκπαιδεύονται διαρκώς για να την προασπίζουν, εφαρμόζοντας αυστηρά τον νόμο. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε στη Θεσσαλονίκη ένα τραγικό συμβάν. Πρόκειται για μία υπόθεση που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη . Και η οποία -το τονίζω-  είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες. Αυτό οφείλουμε να το σεβαστούμε όλοι! Ο νόμος είναι νόμος. Ισχύει για κάθε πολίτη, ανεξαρτήτου χρώματος ή στολής. Και θα ισχύσει και εδώ.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, από την άλλη, χρησιμοποιεί ξανά ένα  τραγικό συμβάν ως πεδίο άντλησης μικροκομματικών οφελών. Καταφεύγοντας σε αυθαίρετες και επικίνδυνες γενικεύσεις . Εκφράζοντας την έμφυτη αλλεργία που έχει προς την Ελληνική Αστυνομία και τους ένστολους της πατρίδας, γενικά. Κατηγορώντας με χυδαίο τρόπο τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, συνολικά. Είμαστε ξεκάθαροι: δεν επιτρέπουμε αναβίωση των θλιβερών γεγονότων του Δεκέμβρη του 2008. Όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν. Η ισχύς της Δημοκρατίας μας και το Κράτος Δικαίου δεν  μπορεί να αμφισβητηθούν από κανέναν.

– Πότε θα τοποθετηθούν κάμερες στις στολές των αστυνομικών; Ποιοι ακριβώς θα τις φέρουν και πως θα λειτουργούν; 

Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός από το Αρχηγείο της Αστυνομίας και βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αφορά 2.000 κάμερες που θα φέρουν τα στελέχη της Ομάδας ΔΙΑΣ και  άλλες 500 κάμερες οχημάτων της ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πράξη η δέσμευση που είχαμε αναλάβει. Μια δέσμευση ενίσχυσης του αισθήματος ασφαλείας και δικαιοσύνης των πολιτών, αλλά και τόνωσης του ηθικού των ενστόλων μας που επιχειρούν καθημερινά στον δρόμο.

 – Το ζήτημα των παρακολουθήσεων παραμένει στην επιφάνεια, τέσσερις μήνες μετά την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ. Παρακολουθούσε τελικά η ΕΥΠ υπουργούς της κυβέρνησης; Έκανε η υπηρεσία χρήση του λογισμικού Predator;

Έχει απαντήσει ξεκάθαρα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ορισμένοι σήμερα επιχειρούν με κάθε τρόπο να διατηρούν στην επιφάνεια ένα ζήτημα για το οποίο, ήδη, έχουν συμβεί τρία πράγματα που επιλεκτικά αποσιωπούν: Πρώτον, το ότι υπήρξαν άμεσες αλλαγές σε πρόσωπα. Δεύτερον, το ότι ψηφίστηκε άμεσα νόμος για την τροποποίηση και αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Ε.Υ.Π. Και, τρίτον,  το ότι για τις καταγγελίες αυτές κάνει εκτεταμένη έρευνα η Δικαιοσύνη.  Όλα αυτά που σας αναφέρω αποτελούν ισχυρά αντανακλαστικά μιας Κυβέρνησης που υπηρετεί στη πράξη την αυτοκριτική, αλλά και την αλήθεια προς τους πολίτες. Το λέω αυτό, έχοντα υπόψη πως, από την άλλη, έχουμε μια Αντιπολίτευση η οποία έχει αντιληφθεί πως τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τη μάχη των ιδεών στην κοινωνία και αποφάσισε να επιστρατεύσει των πόλεμο λάσπης και εντυπώσεων.

 – Οι καταγγελίες για χρηματισμό της Εύας Καϊλή και άλλων παραγόντων στις Βρυξέλλες από αξιωματούχους του Κατάρ συνταράσσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – και όχι μόνο. Ποια είναι η δική σας θέση; Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήδη έχει πει ότι η κυρία Καϊλή λειτουργούσε ως «δούρειος ίππος» από το «σύστημα εξουσίας της ΝΔ».

 Πρόκειται για μια εξέλιξη θλιβερή. Απαιτείται να πέσει παντού φως, να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση και αποκάλυψη της αλήθειας. Είναι μια υπόθεση που σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει, πέραν της κάθαρσης, να αποτελέσει αφορμή και θεσμικών παρεμβάσεων. Γιατί είναι γεγονός πως η Ευρώπη, το τελευταίο διάστημα, μοιάζει περισσότερο με κλειστό σύστημα εξουσιών παρά με οικογένεια δημοκρατικών αξιών. Όσον αφορά τις δηλώσεις αποποίησης της πολιτικής του ευθύνης που επιχειρεί ο κύριος Ανδρουλάκης, θυμίζω: Η κυρία Καϊλή εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2007, ενώ από το 2014 είναι η μία από τους δύο ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ο άλλος είναι ο ίδιος ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πότε, λοιπόν, ο κ. Ανδρουλάκης κατάλαβε ότι η ευρωβουλευτής του είναι δούρειος ίππος; Τη διέγραψε όταν ανακοινώθηκε η εμπλοκή της στο σκάνδαλο και μετά διέγραψε και τις συγχαρητήριες αναρτήσεις του προς την κυρία Καϊλή για τη θέση του Αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα συμπεράσματα ανήκουν στους αναγνώστες κύριε Παπαχλιμίντζο.

– Πως κρίνετε τις διαρκείς εμπρηστικές δηλώσεις και προκλητική ρητορική από τον Ταγίπ Ερντογάν και υπουργούς της κυβέρνησής του;

 Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια η πατρίδα μας έχει ισχυροποιηθεί. Έχει δυναμώσει οικονομικά, στρατιωτικά, στρατηγικά.  Δεν είναι η Ελλάδα των ανοιχτών συνόρων και των κλειστών τραπεζών. Είναι η Ελλάδα που προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορα της, που δεν κάνει εκπτώσεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα, που δεν αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις. Είναι σαφές πως η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενοχλεί σήμερα τον Πρόεδρο Ερντογάν. Γιατί στέκεται εμπόδιο στην στρατηγική του, όταν, μέσω των διαρκών προκλήσεων προς την πατρίδα μας, επιχειρεί να μεταθέσει τη διαρκή αμφισβήτηση που έχει στο εσωτερικό του. Γι’ αυτό, άλλωστε, δηλώνει δημόσια πως αρνείται να τον συναντήσει και παρακινεί τον ελληνικό λαό να τον καταψηφίσει στις προσεχείς εκλογές. Ο Πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει πως η σημερινή Ελλάδα απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης και της ανοιχτής, πλέον, στήριξης όλου του Δυτικού κόσμου. Γιατί ξέρει να προστατεύει και να θωρακίζει τα σύνορά της. Και θα συνεχίσει να το κάνει με την ίδια αποτελεσματικότητα.

-Στο δικό σας κομμάτι, προχωράει η επέκταση του φράχτη στον Έβρο και με τι ρυθμούς; 

 Ο φράκτης στον Έβρο δεν αποτελεί μόνο το ανάχωμα του Διεθνούς Δικαίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά, αναδεικνύεται και σε ισχυρή έκφραση της εθνικής μας αποφασιστικότητας. Γι’ αυτό και οι διαδικασίες για την επέκτασή του προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Στις 25 Οκτωβρίου η Βουλή ενέκρινε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που μας επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την σύναψη συμβάσεων για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών μέσων, αποκλειστικά για την κατασκευή και την επέκταση του φράκτη. Προχώρησε η τεχνική μελέτη σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις για μια σειρά θεμάτων. Αποφασίστηκε τα πρώτα  35 χλμ. να γίνουν με εθνικούς πόρους με τη μέθοδο της πρόσκλησης των μεγάλων εταιρειών. Στόχος μας είναι η όλη διαδικασία ανάθεσης να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο. Τις επόμενες εβδομάδες κιόλας, να αναμένετε το πλήρες σχέδιο, αλλά και το ακριβές  χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του που θα παρουσιάσουμε.

– Μελετάτε τις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες κοινής γνώμης εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Σας ανησυχεί η «χαλαρή ψήφος» στην κάλπη των εθνικών εκλογών, αφού υποστηρίζετε πως δεν πρόκειται να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης; Πως θα κυβερνηθεί η χώρα, αφού η ΝΔ φαίνεται να απορρίπτει τις συνεργασίες, αλλά καμία μέτρηση δεν την φέρνει αυτοδύναμη;

 Δεν υπάρχει και δε νοείται η έννοια της «χαλαρής»  ψήφου.  Οι πολίτες με την ψήφο τους διαμορφώνουν το μέλλον τους. Αποφασίσουν για τις ζωές τους. Καθορίζουν τις τύχες τους.  Η Δημοκρατία είναι πολίτευμα ευθύνης. Θεωρώ, επομένως, πως κυρίαρχο ρόλο στις προσεχείς εκλογές αποκτά η αυτή καθαυτή η εκλογική καμπάνια. Η αυτοδυναμία είναι ρεαλιστικός στόχος. Η παράταξή μας οφείλει να αναδείξει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η αυτοδύναμη Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελούν μόνο επιλογή προτίμησης την ώρα της κάλπης. Αλλά, κυρίως, επιλογή σταθερότητας και προοπτικής για το αύριο της πατρίδας.