Πα. Απρ 26th, 2024

Τάκης Θεοδωρικάκος: «150 επιπλέον αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. μπαίνουν στις περιπολίες – Επιστρέφουν από τις αποσπάσεις τους»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τάκης Θεοδωρικάκος: «150 επιπλέον αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. μπαίνουν στις περιπολίες – Επιστρέφουν από τις αποσπάσεις τους»

  • Φέτος έχει καταγραφεί ο μικρότερος αριθμός δολοφονιών και ο μεγαλύτερος αριθμός εξιχνιάσεων τα τελευταία 11 χρόνια
  • Σήμερα 3.300 αστυνομικοί περιπολούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής και είναι η μεγαλύτερη δύναμη που έχει υπάρξει διαχρονικά
  • Όλοι οι αξιωματικοί και οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. αξιολογούνται και κρίνονται για τη δουλειά τους

Την ενίσχυση των περιπολιών με 150 επιπλέον αστυνομικούς που επιστρέφουν από τις αποσπάσεις τους ανήγγειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον RealFm. O Υπουργός επισήμανε πως σήμερα περιπολούν στην Αττική   3.300 αστυνομικοί που αποτελεί τη  μεγαλύτερη δύναμη που περιπολούσε ποτέ στο λεκανοπέδιο.

Η Αστυνομία αξιολογείται διαρκώς για την αποτελεσματικότητά της, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. , το 2022 έχει καταγραφεί ο μικρότερος αριθμός δολοφονιών τα τελευταία 11 χρόνια και το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνιάσεων, το οποίο αγγίζει το 90%.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

«Ακολουθούμε πολιτική σταθερής ενίσχυσης των περιπολιών στην Αττική. Σήμερα περιπολούν 3.300 αστυνομικοί που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών που περιπολούσε ποτέ στο λεκανοπέδιο»

Το 70% της εγκληματικότητας στη χώρα βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Εδώ όμως υπηρετεί μόλις το 30% των στελεχών της Αστυνομίας, και αυτό δεν το έχει φτιάξει ο Θεοδωρικάκος ούτε η Νέα Δημοκρατία. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, τους τελευταίους 15 μήνες που υπηρετώ σε αυτή τη θέση την πατρίδα μας, έχω μετακινήσει το σύνολο των αστυνομικών, των νέων αστυνομικών που τελειώνουν τη σχολή, 1.500 άνδρες και γυναίκες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής,  αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει έξω στους δρόμους ο μεγαλύτερος αριθμός που περιπολούσε ποτέ στη χώρα, στο λεκανοπέδιο της Αττικής πάντα μιλώ, 3.300 άνθρωποι.

Επειδή διαπίστωσα ότι προχθές υπήρξε πρόβλημα με την παρουσία της ομάδα ΔΙ.ΑΣ., έχω δώσει ήδη εντολή στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας 150 ειδικοί φρουροί της ΔΙ.ΑΣ. να μετακινηθούν αμέσως στη μάχιμη περιπολία και να γυρίσουν πίσω από άλλες υπηρεσίες που είναι αποσπασμένοι.

«Κάθε αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας αξιολογείται, όπως αξιολογούμαστε όλοι σε κάθε δουλειά που κάνουμε»

Ήθελα εκεί να υπάρχει (στη Νέα Σμύρνη)Αστυνομία να φυλάει τους οικογενειάρχες, τα παιδιά που παίζουν, τους ηλικιωμένους και για αυτό έχω στείλει 20 πρόσθετους αστυνομικούς εκεί.

Κάθε αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας αξιολογείται, όπως αξιολογούμαστε όλοι σε κάθε δουλειά που κάνουμε. Σε ένα μήνα έχουμε κρίσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας, ο καθένας θα κριθεί για τη δουλειά που έχει κάνει.

Δε μου αρέσει να λέω λόγια, όταν θα έρθει η ώρα θα γίνει αυτό που πρέπει. Επί του παρόντος οφείλει η αστυνομία να κάνει τα πάντα για να βρει τον ένοχο της δολοφονικής πράξης, όπως και τους ενόχους της πράξης της ληστείας στο Σύνταγμα, όπως και τους ενόχους κάθε εγκληματικής πράξης γενικά όταν μιλάμε για δολοφονίες.

Αξιολογώ διαρκώς τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και ο έλεγχος γίνεται για το σύνολο των υποθέσεων. Σε ένα μήνα έχουμε κρίσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και θα κάνω αυτό που πρέπει με βάση τη θεσμική μου ευθύνη και τα κριτήρια που προβλέπουν οι νόμοι και οι κανονισμοί.

Φέτος υπάρχει ο μικρότερος αριθμός δολοφονιών τα τελευταία 11 χρόνια στην Ελλάδα. Είναι 74 και δεν είδα κανέναν να ταρακουνιέται ας πούμε το 2011 όταν ήταν 185. Και δεύτερον, υπάρχει ο υψηλότερος βαθμός εξιχνίασης δολοφονικών πράξεων στην Ελλάδα, που έχει ξεπεράσει φέτος το 90%, ενώ ήταν συνήθως 45-50%. Αυτό τι σημαίνει, ένα λεπτό. Ότι δε πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Και αυτό που πρέπει να γίνεται είναι να ενισχυθεί η παρουσία της Αστυνομίας. Αυτό λοιπόν γίνεται.

Ο καθένας επαναλαμβάνω ότι αξιολογείται και περιμένω την εξέλιξη των ερευνών και τα αποτελέσματα για να αξιολογήσουμε και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.