Πα. Απρ 26th, 2024

Τα δημοτικά τέλη, η αναβολή, οι σκοπιμότητες και τα αυγά που δεν σπάνε

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αναβλήθηκε χθες βράδυ στον δήμο Βέλου-Βόχας το κρίσιμο δημοτικό συμβούλιο που είχε μεταξύ άλλων ως θέμα και την αύξηση των δημοτικών τελών λόγω του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το συμβούλιο δεν έγινε διότι από την αντιπολίτευση δεν εμφανίστηκε κανείς σύμβουλος, πλην των κυρίων Λιάκου και Καμπίτη, ενώ από την συμπολίτευση έλειπαν οι Τρωγάδης, Γκατζογιάννης και Μαστοράκος, ενώ ο Γιώργος Δαληβίγκας που εμφανίστηκε καθυστερημένα, έφυγε πριν καλά-καλά μπει στην αίθουσα αφού ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχε απαρτία.

Το θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί ήταν και παραμένει ένα από τα σοβαρότερα θέματα που μπορεί να διαχειριστεί ένα δημοτικό συμβούλιο και γι’ αυτό η απουσία σύσσωμης της αντιπολίτευσης εγείρει σημαντικά ερωτηματικά. Οι δημότες του δήμου Βέλου-Βόχας εξέλεξαν κάθε σύμβουλο σε αυτή τη θέση για να τους εκπροσωπήσει, πόσω μάλλον δε όταν η συζήτηση και οι αποφάσεις αφορούν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό της αύξησης των δημοτικών τελών.

Αυτή την υποχρέωση απέναντι στους δημότες, μάλλον «ξέχασαν» χθες βράδυ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, πλην των Λιάκου και Καμπίτη, όπως είπαμε, οι οποίοι τίμησαν τον όρκο τους ως δημοτικοί σύμβουλοι και εμφανίστηκαν στα ΚΑΠΗ Ζευγολατιού όπου θα διεξαγόταν η συνεδρίαση. Ο λόγος απουσίας των υπολοίπων μελών της αντιπολίτευσης αργά ή γρήγορα θα γίνει γνωστός και όπως όλοι και αυτοί θα κριθούν για τις επιλογές τους.

Ωστόσο, εκείνο που προκάλεσε έκπληξη στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση ήταν η απουσία του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Βασίλη Τρωγάδη. Κι ενώ δεν είναι παράδοξο, αν και σπάνιο, ο πρόεδρος του ΔΣ να λείπει από μία συνεδρίαση, είναι σίγουρα αξιοπερίεργο, ο πρόεδρος να έχει καταθέσει στο Δημοτικό συμβούλιο, δική του πρόταση για την αύξηση των δημοτικών τελών και να μην είναι παρών να την υποστηρίξει!

Για να τοποθετήσουμε τα γεγονότα στις πραγματικές διαστάσεις τους, πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να τα εκθέσουμε σύμφωνα – πάντα – με τις πληροφορίες που έχουμε.

Εδώ και κάποιο καιρό ο Βασίλης Τρωγάδης σε έναν συγκεκριμένο κύκλο ατόμων «ψιθυρίζει» ότι θα παραιτηθεί από πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου. Σε έναν άλλον κύκλο «φωνάζει» ότι οι μέρες του με τον Αννίβα έχουν τελειώσει κι ότι θα κατέβει υποψήφιος δήμαρχος και για το λόγο αυτό στελεχώνει ψηφοδέλτιο. Σε έναν τρίτο κύκλο παλιών συμπορευτών του «παραπονιέται» ότι δεν συμφωνεί πιά με τον δήμαρχο και θα πάει είτε σπίτι του, είτε υποψήφιος στην περιφέρεια.

Ως εδώ όλα καλά και μπορεί κάποιος να πει ότι ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών του δήμου Βέλου-Βόχας καταστρώνει την τακτική του για να διαμορφώσει την επόμενη μέρα του στα πολιτικά πράγματα της περιοχής. Το κακό είναι ότι οι άνθρωποι που απαρτίζουν τους τρεις αυτούς κύκλους, συζητούν μεταξύ τους και οι διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας που λέγονται με μεγάλη πειστικότητα από τον νυν πρόεδρο του ΔΣ, δημιουργούν ερωτηματικά, ανασφάλειες και μειώνουν την αξιοπιστία των λεγομένων.

Αποκορύφωμα όλου αυτού του μπερδέματος ήταν η χθεσινή βραδιά. Όπως είπαμε ο Βασίλης Τρωγάδης, του οποίου την παραίτηση από τη θέση του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου αναμένουμε από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα, επέλεξε στις τελευταίες στιγμές του ως πρόεδρος να θολώσει ακόμη περισσότερο τα νερά σε σχέση με τους στόχους του.

Ενώ δεν μπορούσε να είναι παρών, δέχτηκε να γίνει το συμβούλιο αυτή την μέρα και ώρα. Επιπλέον, ενώ δεν μπορούσε να είναι παρών έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια επιστολή που κατέθετε στο σώμα δική του πρόταση για την αύξηση των δημοτικών τελών. Δεν θα μπούμε στην ουσία της πρότασής του, γιατί δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Η απορία είναι η εξής: Από ποιον περίμενε ο κ. Τρωγάδης να στηρίξει την πρότασή του στο ΔΣ όντας ο ίδιος απών; Από την αντιπολίτευση; Από την συμπολίτευση; Προφανώς από καμία από τις δύο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένας από τους λόγους που η αντιπολίτευση επέλεξε να μην είναι παρούσα, ήταν ακριβώς αυτή η «φυγομαχία» του προέδρου του ΔΣ. Δηλαδή οι επικεφαλής της ήθελαν μια καθαρή «μάχη» με καθαρές κουβέντες και όχι θολές κινήσεις στο πλαίσιο μικροπολιτικών τακτικισμών. Έχουν και το δίκιο τους από μία άποψη…

Εν κατακλείδι, ο Βασίλης Τρωγάδης επιχείρησε χθες βράδυ να πετύχει το «στρίβειν δια της απουσίας», δηλαδή να μην σπάσει αυγά και να μην διαχωρίσει τη θέση του με τον συνδυασμό του δημάρχου. Αυτό δείχνει η απόφασή του να μην είναι παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ίσως ο στόχος είναι να μην πολώσει το κλίμα με μια ευθεία αντιπαράθεση με τον δήμαρχο γιατί έτσι ο αυτοματισμός της συσπείρωσης του συνδυασμού του Αννίβα δεν θα του αφήσει κανένα περιθώριο, από τα ήδη περιορισμένα όρια που έχει για να συνομιλεί με τους παλιούς συμπορευτές του.

Όμως με αυτήν την τακτική εμφανίστηκε άτολμος και ίσως «δειλός» πολιτικά όπως είπαν κάποιες κακές γλώσσες, τονίζοντας (οι φαρμακόγλωσσες πάντα) ότι ο στόχος είναι και ο σκύλος να μείνει χορτάτος και η πίτα ολόκληρη. Ο κ. Τρωγάδης όπως φαίνεται δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να κληρονομήσει τον συνδυασμό του Αννίβα Παπακυριάκου και γι’ αυτό αποφεύγει να έρθει σε ευθεία αντίθεση μαζί τους. Όμως η παρατεταμένη πολυγλωσσία του και η μη ξεκάθαρη θέση του συν το γεγονός ότι επί 12 χρόνια υπήρξε ταυτισμένος με την οικονομική και διοικητική πολιτική του Αννίβα, αφαιρούν σημαντικά την αξιοπιστία του αφηγήματος περί νέων ιδεών, νέων ανθρώπων και γενικά φρέσκου αέρα στην τοπική πολιτική σκηνή.

Αυτό κατά την εκτίμησή μας, συν το γεγονός ότι διατηρεί στον στενό κύκλο του «μέντορες» παλαιάς κοπής, αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι του στις κινήσεις και στην έξωθεν μαρτυρία του. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο κ. Τρωγάδης να έχει ήδη απωλέσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της έκπληξης με την προ πολλού προδιαγεγραμμένη, αναμενόμενη και εμφανώς καθυστερημένη παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου.

Και ο Αννίβας;

Όλη αυτή η ιστορία, μπορεί να έχει παρενέργειες για αρκετούς από τους εμπλεκόμενους, ωστόσο εκείνος που εμφανώς βγαίνει ωφελημένος είναι ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας. Ο Αννίβας διατηρεί τον συνδυασμό του απολύτως συσπειρωμένο κι αυτό φάνηκε με την παρουσία όλων χθες βράδυ. Οι σύμβουλοί του πιστεύουν σ’ αυτόν και τον στηρίζουν εμφανώς. Το ίδιο ισχύει και για έναν ικανό αριθμό προέδρων κοινοτήτων, οι οποίοι στις εκλογές του 2019 ήταν απέναντί του.

Έτσι ενώ ο δήμαρχος φαίνεται να χάνει ένα στέλεχος, κερδίζει πολλαπλά από την εισροή άλλων. Επιπλέον, η αναμενόμενη αποχώρηση Τρωγάδη, φαίνεται ότι αποδεσμεύει νέες δυναμικές μέσα στον υπάρχοντα συνδυασμό και καταλήγουμε στο εξής παράδοξο: Ο συνδυασμός του Αννίβα να εμφανίζεται ανανεωμένος ενώ η αντιπολίτευση να έχει να μοιράσει την ίδια πίτα μ’ έναν ακόμη διεκδικητή: τον μέχρι πριν έναν χρόνο αντιδήμαρχο Οικονομικών και μέχρι στιγμής Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Βέλου-Βόχας.  

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Πόσοι από αυτούς τους διεκδικητές θα φτάσουν στην αφετηρία του τελικού; Θα καταθέσουν δηλαδή συνδυασμούς στο Πρωτοδικείο; Δεδομένου πάντα και του εκλογικού νόμου που ορίζει τις διαδικασίες. Αυτό θα το δούμε εν ευθέτω χρόνω…

ΓΙΩΤΑ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ

gnomipoliton.com