Πα. Μαρ 29th, 2024

Τα μελλοντικά αυτοκίνηταθα θέσουν νέα πρότυπα ασφαλείαςμε αξιοποίηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο

Tech Moment - Zero collisions

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν κάνει άλματα προόδου στον τομέα της ασφάλειας. Το μέλλον όμως προδιαγράφεται ακόμη πιο λαμπρό. Η Volvo, γνωστή για την έμφαση που δίνει στον συγκεκριμένο τομέα, σκοπεύει να προσφέρει αυτοκίνητα πιο ασφαλή από ποτέ, αξιοποιώντας κυκλοφοριακά δεδομένα από πραγματικές συνθήκες για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες ασφαλείας και να κάνει τα αυτοκίνητά της ακόμη πιο ασφαλή.Η σουηδική εταιρεία θα επεξεργάζεται δεδομένα από αυτοκίνητα πελατών σε πραγματικό χρόνο, εφόσον οι πελάτες συναινέσουν για να βοηθήσουν τη Volvo να κάνει πιο ασφαλή τα αυτοκίνητά της.

Δίνοντας στους οδηγούς την επιλογή να συμμετέχουν με αυτό τον τρόπο στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, επιτυγχάνονται συνεχείς και πολύ πιο άμεσες βελτιώσεις στα αυτοκίνητα, αναβαθμίζοντας συνεχώς τα επίπεδα ασφαλείας. Τα δεδομένα αυτά θα περιλαμβάνουν συνεχή στοιχεία για το περιβάλλον του αυτοκινήτου από αισθητήρες όπως το υψηλής ευκρίνειας LiDAR που αναπτύχθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας Luminar. Έτσι, οι μηχανικοί της Volvo θα είναι σε θέση να πιστοποιούν και να επικυρώνουν λειτουργίες της αυτόνομης οδήγησης (AD) πιο σύντομα, ώστε να προχωρήσουν στην ασφαλή εφαρμογή της σχετικής τεχνολογίας.

Χάρη σε δεδομένα που παράγονται από εκατομμύρια χιλιόμετρα τα οποία διανύονται από δεκάδες χιλιάδες οδηγούς ανά τον κόσμο, οι μηχανικοί θα μπορούν να επικυρώσουν λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με ό,τι θα συνέβαινε αν βασίζονταν μόνο στα δεδομένα ενός περιορισμένου αριθμού αυτοκινήτων από ένα πεδίο δοκιμής.Πιστοποιημένες αναβαθμίσεις σε υπάρχοντα συστήματα και νέα χαρακτηριστικά μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα μέσω ασύρματων (OverTheAir) αναβαθμίσεων, αυξάνοντας την ασφάλεια των αυτοκινήτων βήμα βήμα.

Το πρώτο αυτοκίνητο που επωφελείται από αυτή τη νέα προσέγγιση στην εξέλιξη της ασφάλειας είναι το πρώτο SUV της εταιρείας που βασίζεται σε νέα αμιγώς ηλεκτρική τεχνολογία. Όπως δήλωσε σχετικά ηÖdgärdAndersson, CEO της Zenseact, εταιρείας λογισμικού αυτόνομης οδήγησης της VolvoCars, καθώς η συλλογή σε πραγματικό χρόνο παράγει πολύ περισσότερα δεδομένα, δημιουργούνται καλύτερα και υψηλότερης ποιότητας πακέτα δεδομένων που οδηγούν σε πιο σωστές και γρήγορες αποφάσεις για τις επόμενες εξελίξεις στην ασφάλεια. Για την επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο των κυκλοφοριακών δεδομένων που θα συλλέγονται, μέσα στα επόμενα χρόνια η VolvoCars και η Zenseact θα επενδύσουν σε ένα εργοστάσιο δεδομένων που θα περιέχει πάνω από 200 PebiBytes δεδομένων (225 εκατομμύρια Gigabytes).

Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI), η επεξεργασία των δεδομένων μπορεί να γίνεται σε χρόνους ρεκόρ. Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται θα συγκεντρώνονται με επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για να προστατεύεται το ιδιωτικό απόρρητο των πελατών.Η χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο είναι τμήμα του μακροπρόθεσμου οράματος της Volvo για ένα μέλλον στο οποίο απλώς δεν θα συμβαίνουν συγκρούσεις, μέσω του εξοπλισμού των αυτοκινήτων της με ορισμένους από τους πιο προηγμένους αισθητήρες που είναι διαθέσιμοι, αλλά και των εξελιγμένων συστημάτων ασφαλείας και αυτόνομης οδήγησης που βελτιώνονται συνεχώς.

Η επερχόμενη αμιγώς ηλεκτρική ναυαρχίδα των SUV της Volvo που βασίζεται σε νέα αμιγώς ηλεκτρική τεχνολογία θα φέρει κορυφαία για την αυτοκινητοβιομηχανία τεχνολογία ασφαλείας ως βασικό εξοπλισμό. Εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την εταιρεία να σώσει ακόμη περισσότερες ζωές, καθώς θέτει ένα νέο πρότυπο στην ασφάλεια των αυτοκινήτων. Θα εξοπλίζεται με προηγμένους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου ενός LiDAR που εξελίχθηκε από την Luminar και υπολογιστή αυτόνομης οδήγησης με NVIDIA DRIVE Orin™ τεχνολογία συστήματος σε μικροκύκλωμα (system-on-a-chip), στο βασικό του εξοπλισμό.Συνδυάζοντας αυτό το κορυφαίο hardware με λογισμικό από τη Volvo, τη Zenseact και τη Luminar για την επόμενη γενιά της καταξιωμένης τεχνολογίας αποφυγής σύγκρουσης, η VolvoCars προσδοκά ότι το νέο της πακέτο ασφαλείας θα μειώσει τις απώλειες ζωής και τα ατυχήματα συνολικά. 

Σταδιακά, το αυτοκίνητο θα βελτιώνεται, έχοντας hardware και λογισμικό που του επιτρέπουν να παρεμβαίνει σε περίπτωση που ο οδηγός δεν ανταποκρίνεται σε επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις, σε συνθήκες που είναι απειλητικές για τη ζωή. Επομένως, ενώ ο οδηγός έχει πάντοτε τον απόλυτο έλεγχο, το αυτοκίνητο και η τεχνολογία ασφαλείας του μπορούν να εποπτεύσουν τις αντιδράσεις του, όπως ένα έξτρα ζευγάρι μάτια κι ένα επιπλέον μυαλό.