Πε. Μάι 2nd, 2024

Τι είναι αυτά τα υπόκωφα βουητά που ακούγονται στο Ξυλόκαστρο; Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τι είναι αυτά τα υπόκωφα βουητά που ακούγονται στο Ξυλόκαστρο; Υπάρχει λόγος ανησυχίας; Οι επιστήμονες εξηγούν το φαινόμενο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι της περιοχής, το οποίο προέρχεται από τον υποθαλάσσιο χώρο, καθώς το συνδυάζουν με τους μικροσεισμούς στην περιοχή.

Ο γνωστός γεωλόγος κ. Φάνης Χατούπης με δημοσίευσή του στο facebook, αξιοποιεί τις πληροφορίες από την δημοσίευση του Δημήτρη Σακελλαρίου, γεωλόγου-ερευνητή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και δίνει την επικρατέστερη επιστημονική εξήγηση για τα υπόκωφα βουητά της περιοχής.

Έγραψε: «Ενδεχομένως το βουητό των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Ξυλοκάστρου να οφείλεται στις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις του νότιου Κορινθιακού, αποτέλεσμα της μικρής συνεχόμενης σεισμικής δραστηριότητας αλλά και της μεγάλης στερεοπαροχής των ποταμών λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων του περασμένου μήνα.

Με λίγα λόγια τα πάντα κινούνται στον πυθμένα και όλα ψάχνουν να βρουν μια ισορροπία. Το ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία Χαλκίδας και καθελκύστηκε το 1985. Είναι ερευνητικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων και μπορεί να αναλάβει και να φέρει σε πέρας ερευνητικές εργασίες όλων των ειδών.

Το 1996 μετά από μετασκευή αυξήθηκε το μήκους του στα 61,51μ. Μετά την μετασκευή έγινε πλοίο Διεθνών Πλόων. Εξοπλίστηκε με όργανα τελευταίας τεχνολογίας. Έφερε σε πέρας με μεγάλη επιτυχία αποστολές υψηλών απαιτήσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και από το 2010 και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ενδεικτικά σας αναφέρω και τη συμμετοχή του στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών όπως τον εντοπισμό και ανέλκυση των 2 ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στο Σούνιο και την Ικαρία, τον εντοπισμό και ανέλκυση του Mirage 2000 στο Κεντρικό Αιγαίο και τον εντοπισμό και ανέλκυση του ελικοπτέρου Chinook στην Θαλάσσια Περιοχή του Αγίου Όρους.

Κυρίες και κύριου, υποκλιθείτε σ’ αυτό το σκάφος! Να συμπληρώσω ότι το βαθυσκάφος «ΘΕΤΙΣ», επιχειρεί από το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ.