Πα. Μαρ 29th, 2024

Τοπικά Συμβούλια: Ο Γρίφος της Εκλογής

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τι ισχύει σήμερα – Ποιες σκέψεις υπάρχουν για τις ερχόμενες εκλογές – Κατεβαίνει ο πήχυς των 300 κατοίκων; – Τι πρέπει να κάνουν οι πρόεδροι που θέλουν να εκλεγούν.

Σκοτεινός και αξεδιάλυτος παραμένει ο τρόπος με τον οποίον θα εκλεγούν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων μετά τις εκλογές της αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο του 2023. Ο νομοθέτης ενώ έχει προβλέψει όλες τις διαδικασίες πριν και μετά την κάλπη για την εκλογή των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, έχει αφήσει αδιευκρίνιστο το σημείο που αφορά στην εκλογή των προέδρων. Σκόπιμα; Κανείς δεν ξέρει. Πάντως για την ιστορία να θυμίσουμε ότι το ίδιο είχε συμβεί και το 2019, με τον «Κλεισθένη» όταν και πάλι παρέμεινε μέχρι και την κάλπη αδιευκρίνιστος ο τρόπος που θα εκλέγονταν οι πρόεδροι!

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που είχε  εκδοθεί αμέσως πριν αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές το 2019, πρόεδροι στις κοινότητες εκλέχθηκαν οι πρώτοι στην σταυροδοσία. Βέβαια, αυτό δεν ήταν γνωστό κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, πράγμα το οποίο ήταν σχετικά άδικο για τους υποψηφίους.

Ποιες σκέψεις υπάρχουν για τις ερχόμενες εκλογές

Οι πιθανές μέθοδοι εκλογής των προέδρων μπορεί να είναι τρεις: 1ον. Να τεθεί επικεφαλής στο τοπικό ψηφοδέλτιο. 2ον. Να εκλεγεί αυτομάτως πρόεδρος όποιος πλειοψηφίσει στην σταυροδοσία 3ον. Να συνεδριάσει το νεοεκλεγέν συμβούλιο και να εκλέξει πρόεδρο με μυστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, με τις πληροφορίες που διακινούνται στους διαδρόμους του Υπουργείου Εσωτερικών και σύμφωνα με όσα να αναφέρθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, η λύση φαίνεται ότι θα έρθει από το παρελθόν!

Δηλαδή, η πρώτη μέθοδος αποκλείεται κατηγορηματικά. Το να μπει ένας συνδυασμός στην λογική του ορισμού επικεφαλής σε κάθε τοπική ή δημοτική κοινότητα, μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του σχηματισμού. Προβλήματα που κανείς υποψήφιος δήμαρχος δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει ενόψει κάλπης.

Η τρίτη μέθοδος, της εκλογής εκ των υστέρων, είχε εφαρμοστεί και μετά τις εκλογές του 2014 και είχε αναδείξει αρκετές δυσκολίες καθώς σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησε προστριβές με το «καλημέρα» στα τοπικά συμβούλια και «αγκάθια» στην λειτουργία τους.

Επομένως όπως όλα δείχνουν οδηγούμαστε de facto, στην λύση που εφαρμόστηκε και το 2019. Δηλαδή πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου θα εκλεγεί ο σύμβουλος που ανήκει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που εκλέγει δήμαρχο και θα έχει έρθει πρώτος σε σταυρούς μεταξύ των συνυποψηφίων του, στην συγκεκριμένη κοινότητα. Η λύση αυτή φαίνεται η πλέον δίκαιη από όλες, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων θα λήξει στον εκλογικό στίβο πριν την κάλπη!

Κατεβαίνει ο πήχυς των 300 κατοίκων;

Μια άλλη είδηση που αφορά τις εκλογές στις Κοινότητες των δήμων, έρχεται επίσης από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο. Η πληροφορία η οποία διακινήθηκε έντονα και συζητήθηκε μεταξύ των δημάρχων είναι ότι ο πήχυς των 300 κατοίκων για την εκλογή των τοπικών συμβουλίων θα κατέβει στους 200. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό.

Όπως προβλέπει σήμερα ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση, τα τοπικά συμβούλια στις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων εκλέγουν ένα μόνο μέλος. Δηλαδή μόνον πρόεδρο. Αυτό σημαίνει ότι στο ψηφοδέλτιο κάθε υποψηφίου δημάρχου, γι’ αυτές τις κοινότητες πρέπει να εμφανίζονται από ένας έως τρεις υποψήφιοι σύμβουλοι. Ο πρόεδρος στις κοινότητες αυτές εκλέγεται μετά την κάλπη του α΄ γύρου, σε αντιδιαστολή με τα συμβούλια των άλλων κοινοτήτων που πρέπει να περιμένουν να δουν ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος (όπου χρειαστεί β΄ γύρος) για να ξέρουν ποιος θα εκλέξει πρόεδρο.

Πρόεδρος στις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων εκλέγεται από τον α΄ γύρο ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού που πλειοψήφησε στην συγκεκριμένη κοινότητα.

Η απογραφή του 2021 με βάση την οποία θα γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2023, κατά γενική ομολογία, καταγράφει σημαντική μείωση πληθυσμού σε όλες τις κοινότητες. Αποτέλεσμα αυτού είναι το όριο των 300 κατοίκων να θεωρείται – και δικαίως – από πολλούς δημάρχους ως άδικο για την εκπροσώπηση μεγάλου αριθμού κοινοτήτων και την εύρυθμη λειτουργία τους. Έτσι τέθηκε μετ’ επιτάσεως όπως μαθαίνουμε, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, από τους κυβερνητικούς δημάρχους το αίτημα να πέσει ο πήχυς των 300 κατοίκων, γεγονός που βρήκε ευήκοα ώτα στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο προσανατολίζεται στην μείωση του ορίου στους 200 κατοίκους.

Συνεπώς φαίνεται ότι με διευκρινιστική εγκύκλιο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής και οπωσδήποτε πριν τις εκλογές, θα οριστεί ότι οι Κοινότητες μέχρι και 200 κατοίκους εκλέγουν τριμελές συμβούλιο και όχι μόνον πρόεδρο. Βέβαια, αυτό θα αλλάξει και τον τρόπο εκλογής του συμβουλίου και του προέδρου όπως διεξοδικά αναλύσαμε παραπάνω.

Τι πρέπει να κάνουν οι πρόεδροι που θέλουν να εκλεγούν

Στην περίπτωση των τοπικών κοινοτήτων είναι ξεκάθαρο ότι όποιος θέλει να εκλεγεί πρόεδρος ή σύμβουλος για να προσφέρει στην κοινότητά του και στο χωριό του, πρέπει να διαλέξει με προσοχή το ψηφοδέλτιο εκείνου του υποψηφίου δημάρχου που πραγματικά έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί δήμαρχος. Διότι, όσο ισχυρός κι αν είναι τοπικά ο οποιοσδήποτε υποψήφιος Κοινότητας, η δύναμή του εκμηδενίζεται και εξαϋλώνεται αν συνταχθεί στο άρμα ενός υποψηφίου δημάρχου που δεν έχει ελπίδες να εκλεγεί.

Όπως εξηγήσαμε, αυτό συμβαίνει γιατί όπως προβλέπει ο νόμος, ο συνδυασμός του δημάρχου εκλέγει όλα τα τοπικά συμβούλια άνω των 300 (ή 200 όπως μάλλον θα ισχύσει) κατοίκων. Το πνεύμα του νόμου λοιπόν, είναι να εκλέξει δυνατούς δημάρχους με δικά τους τοπικά συμβούλια ώστε να εφαρμόζουν τις πολιτικές τους χωρίς δυσκολίες και προσκόμματα.

Εδώ ο γρίφος αφορά τους υποψήφιους συμβούλους και εν δυνάμει προέδρους των κοινοτήτων που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους: Πρέπει με προσοχή να διαλέξουν τον ισχυρό υποψήφιο δήμαρχο, πριν την κάλπη, ώστε να έχουν σοβαρές πιθανότητες να εκλεγούν!

ΓΙΩΤΑ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ – gnomipoliton.com