Πα. Μαρ 29th, 2024

Το Ισραήλ σφυροκοπά υποδομές στη Γάζα – Με ρουκέτες απαντούν οι Παλαιστίνιοι (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Εντείνεται η σύγκρουση μεταξύ ισραηλινού στρατού και Παλαιστίνιων μαχητών. Οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν τα ξημερώματα στο Τελ Αβίβ, ενώ διακόπηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η κεντρική πόλη Λοντ. 

Ένας άνδρας κι ένα κορίτσι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πόλη, καθώς επέβαιναν σε αυτοκίνητο που χτυπήθηκε από ρουκέτα η οποία εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το κορίτσι, η ηλικία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο άνδρας περίπου 40 ετών, κηρύχθηκε νεκρός στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, αναφέρει η αστυνομία, η οποία δε διευκρίνισε αν τα δύο θύματα ήταν γονιός και κόρη.

Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν σε πέντε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τις ρουκέτες που εκτοξεύουν από το βράδυ της Δευτέρας ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Άλλα 12 άτομα αναφέρθηκε ότι έχουν τραυματιστεί κατά τις συγκρούσεις, τις οποίες ο δήμαρχος της πόλης παρομοίασε με εμφύλιο πόλεμο.

Διαδηλώσεις, σύμφωνα με την αστυνομία, ξεκίνησαν από μέλη της αραβικής μειονότητας στην πόλη αυτή που βρίσκεται κοντά στο Τελ Αβίβ και κλιμακώθηκαν σε πλήρεις ταραχές, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Οι διαμαρτυρίες ακολούθησαν την κηδεία ενός ισραηλινού Άραβα, ο οποίος έχασε τη ζωή κατά τη διάρκεια της αναταραχής στην πόλη μια ημέρα νωρίτερα. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, συνελήφθη Εβραίος, κάτοικος της πόλης, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη ανθρωποκτονία.

Καθώς έπεσε η νύχτα, η κατάσταση εκφυλίστηκε στη Λοντ, ανέφερε η αστυνομία.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πυρπολήθηκαν συναγωγή και πολλές επιχειρήσεις, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι υπήρχαν αναφορές για Εβραίους να λιθοβολούν ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας Άραβας κάτοικος.

AP Photo/Khalil Hamra

Εικόνες τρόμου

Παλαιστίνιοι μαχητές έριξαν εκατοντάδες πυραύλους στην ενδοχώρα του Ισραήλ, με την ισραηλινή αεροπορία να σφυροκοπάει τη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 40 άτομα είναι ο απολογισμός σε νεκρούς – μεταξύ αυτών 12 παιδιά και τρεις γυναίκες – σε μία από τις χειρότερες συγκρούσεις εδώ και χρόνια.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξήγαγε νέα σειρά πληγμάτων σε αστυνομικές και υποδομές ασφαλείας στην περιοχή, παλαιστινιακό θύλακα όπου η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που έχει την εξουσία, γνωστοποίησε ότι το αρχηγείο της αστυνομίας καταστράφηκε από τα αλλεπάλληλα πλήγματα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως «έφεραν σε πέρας σειρά επιδρομών, πλήττοντας σπίτια που ανήκαν σε ανώτερα στελέχη» της Χαμάς.

Χθες, Παλαιστίνιοι μαχητές δήλωσαν ότι έριξαν 130 πυραύλους στο Τελ Αβίβ μετά από μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση που ισοπέδωσε ένα κτίριο 12 ορόφων, τον πύργο «Hanadi», στην κεντρική πόλη της Γάζας. 

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι στοχεύει μαχητές στη Γάζα ως απάντηση σε επιθέσεις πυραύλων στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες περιοχές.

Οι μάχες πραγματοποιήθηκαν μετά από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης που προκλήθηκαν από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των Παλαιστινίων διαδηλωτών σε μια τοποθεσία στην Ιερουσαλήμ που είναι ιερή τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους.

Η διεθνής κοινότητα προέτρεψε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν την κλιμάκωση. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Τορ Γουένεσλαντ, δήλωσε ότι «κλιμακώνονται προς έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή συνοριακή αστυνομία μεταφέρθηκε από τη Δυτική Όχθη.

Ταραχές σημειώθηκαν επίσης σε άλλες πόλεις με μεγάλο ισραηλινό αραβικό πληθυσμό, καθώς και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε δυνάμεις έκτακτης ανάγκης σε μια αραβική κοινότητα από το 1966.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος πήγε στην πόλη για να ζητήσει ηρεμία, είπε ότι θα επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη εάν είναι απαραίτητο.

AP Photo/Avshalom Sassoni

Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ

Οι σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν στο Τελ Αβίβ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στην πόλη, μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ότι ο ένοπλος βραχίονάς της προχώρησε στην εκτόξευση 110 ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ σε αντίποινα για τα πολύνεκρα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

Συνολικά, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πάνω από 200 ρουκέτες εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως βρισκόταν στη διαδικασία εκτόξευσης «110 ρουκετών» εναντίον της μητρόπολης του Τελ Αβίβ και άλλων «100 ρουκετών» εναντίον της πόλης Μπερσέβα «σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον ακινήτων κατοικημένων από αμάχους».

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει σήμερα τα πλήγματα εναντίον θέσεων των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων.

«Τις τελευταίες ώρες» ο ισραηλινός στρατός «έπληξε μεγάλο αριθμό σημαντικών στόχων των τρομοκρατών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» και «αυτή τη στιγμή, τα πλήγματα συνεχίζονται», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το γενικό επιτελείο.

100 ρουκέτες και από την Ισλαμική Τζιχάντ

Η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η δεύτερη ισχυρότερη ένοπλη οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατιωτικός του βραχίονας εκτόξευσε 100 ρουκέτες από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

«Ως τις 05:00, καταφέραμε ισχυρό πλήγμα στον εχθρό (σ.σ.: στο Ισραήλ), εκτοξεύοντας 100 πυραύλους σε αντίποινα για πλήγματα σε κτίρια και αμάχους» στον θύλακα, ανέφερε η οργάνωση, δύο διοικητές της οποίας σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα.

Στο μεταξύ, παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με φόντο τη ραγδαία κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Ένας πολίτης» σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη διάρκεια επεισοδίων στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρόνα, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Κατά το WAFA, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, επρόκειτο για τον Χουσέιν Αλ Τίτι, 26 ετών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα νέα έκτακτη συνεδρίαση για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, τη δεύτερη συνεδρίαση μέσα σε τρεις ημέρες, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί έπειτα από πρωτοβουλία της Τυνησίας, της Νορβηγίας και της Κίνας.

Πηγή: efsyn.gr