Σα. Απρ 27th, 2024

Το σχέδιο της NASA για την υπερθέρμανση του πλανήτη και ο ρόλος των αεροπλάνων υψηλής τεχνολογίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι ειδικοί της NASA εκτιμούν ότι η «αφυδάτωση» της στρατόσφαιρας της Γης θα μπορούσε να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, με τους ειδικούς να εξερευνούν τη συμβολή ειδικών αεροπλάνων, που μπορούν να πετάξουν στα 58.000 πόδια. Η «αφυδάτωση» της στρατόσφαιρας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ψύξη του πλανήτη που υπερθερμαίνεται, λένε οι ειδικοί της NASA.

Οι υδρατμοί σε αυτό το στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας σχηματίζουν ένα φράγμα που μοιάζει με σφουγγάρι και εμποδίζει τη θερμότητα από την υδρόγειο να διαφύγει στο διάστημα. Οι επιστήμονες διερευνούν αν θα μπορούσαν να «στεγνώσουν» το εν λόγω στρώμα, ώστε να διαφύγει η θερμότητα και να αλλάξει η ισορροπία ως προς τις ζεστές θερμοκρασίες του πλανήτη.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μέσω ειδικών αεροπλάνων, τα οποία θα πετάξουν στα 58.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια, εισάγοντας σωματίδια πάγου ψηλά στον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι υδρατμοί στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα γίνουν λίγο πιο ξηροί, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και της NASA.

Οι υδρατμοί, δηλαδή το νερό στην αέρια μορφή του, είναι ένα φυσικό αέριο του θερμοκηπίου που παγιδεύει τη θερμότητα, όπως ακριβώς και το διοξείδιο του άνθρακα από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παγώνοντας το νερό, αυτό θα έπεφτε στη συνέχεια πίσω στη Γη και κάτι τέτοιο θα απομάκρυνε την περίσσεια των υδρατμών πριν μετατραπούν σε επιβλαβείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Joshua Schwarz, του NOAA, δήλωσε: «Πρόκειται για τη διερεύνηση του τι θα μπορούσε να είναι δυνατό στο μέλλον και τον προσδιορισμό ερευνητικών κατευθύνσεων» και πρόσθεσε: «Αν βάλουμε κάποια σωματίδια που θα διευκολύνουν τον σχηματισμό πάγου, τότε κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί». Είπε παράλληλα, ότι «μαθαίνουμε για τις δυνατότητες που είναι πιθανόν να εφαρμοστούν, δεν αποκαλύψαμε κάτι που φαίνεται αδύνατο».

Ο ρόλος των αεροπλάνων υψηλής τεχνολογίας

Τα αεροπλάνα υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να εισάγουν σωματίδια πάγου σε ύψος περίπου 11 μιλίων, ακριβώς κάτω από τη στρατόσφαιρα, όπου ο αέρας ανεβαίνει αργά. Ο πάγος και ο κρύος αέρας θα ανέβαιναν στη συνέχεια εκεί όπου είναι το περιβάλλον είναι πιο κρύο και θα έκαναν τους υδρατμούς να μετατραπούν σε πάγο και να πέσουν, αφυδατώνοντας τη στρατόσφαιρα.

Με την έγχυση δύο τόνων την εβδομάδα, θα μπορούσαν δυνητικά να αφαιρεθούν αρκετοί υδρατμοί προκειμένου να μειωθεί περίπου το 5% της συνολικής αύξησης της θερμοκρασίας που δημιουργείται από τον άνθρακα και από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Με πληροφορίες από Dailystar

Πηγή: newsbomb.gr