Τε. Απρ 17th, 2024

Το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο – Παρόντες βασιλείς, πρίγκιπες & μέλη βασιλικών οικογενειών (video)

Family members, attendees and clergymen gather around the coffin during the burial ceremony of the late former King of Greece Constantine II, at the Tatoi estate, north of Athens, on January 16, 2023. (Photo by NIKOLAS KOMINIS / HANDOUT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Glucksburg Family" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Άννα Μαρία, τα πέντε παιδιά και τα εγγόνια του, τον αποχαιρέτησαν στο Βασιλικό Κοιμητήριο του Τατοΐου, δίπλα στους τάφους των προγόνων του.

Παρόντες στην κηδείαβασιλείς, πρίγκιπες, διάδοχοι και μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης που έστρεψαν στην Αθήνα το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων του κόσμου. Ανάμεσα στους 187 επίσημους προσκεκλημένους, βρίσκονταν 11 εκπρόσωποι βασιλικών οίκων από 11 χώρες της Ευρώπης.

Σύσσωμη παραβρέθηκε η ισπανική βασιλική οικογένεια, ενώ το παρών έδωσαν και οι βασιλείς της Δανίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Ηχηρή απουσία η Καρολίνα του Μονακό με τον πρίγκιπα Αλβέρτο να καταφτάνει μόνος στην Μητρόπολη.

Το Βρετανικό στέμμα εκπροσώπησε η αδερφή του βασιλιά Καρόλου, πριγκίπισσα Άννα.

Εκτός από φιλικές, οι σχέσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, είναι και συγγενικές, αφού ο βασιλιάς Κάρολος είναι ο δεύτερος ξάδερφος του. Αγαπούσε ιδιαίτερα την οικογένεια και είχε βαφτίσει τον πρίγκιπα Γουίλιαμ.


Η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη

Μετά τις 11:30 ξεκίνησε η προσέλευση των καλεσμένων στη Μητρόπολη. Τελευταία έφθασε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Άννα Μαρία συνοδευόμενη από τη σύζυγο του πρωτότοκου γιου της Παύλου, Μαρί Σαντάλ.

Συγκινημένη χαιρέτησε το πλήθος, που από τις πέντε το πρωί είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Λίγο μετά τις 12:00, ξεκίνησε η νεκρώσιμος ακολουθία προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.

Συγκινημένος ο πρωτότοκος γιος του Παύλος, εκφώνησε τον επικήδειο του πατέρα του, μπροστά από το φέρετρο στο οποίο ήταν τοποθετημένα τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο του εκλιπόντος. Ανέφερε:

«Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μου. Μαζί δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα σου. Όπως μας δίδαξες πατέρα όλα αυτά τα χρόνια, εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε τα πάντα στην πατρίδα»

Ο Παύλος αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα του 1974, λέγοντας:

«Ήταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις. Πάθη αβυσσαλέα. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών».

Οι πολιτικοί που έδωσαν το παρών

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν κατόπιν προσκλήσεως από την οικογένεια, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η σύζυγός του, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αλκιβιάδης Στεφανής και ο πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Παπαδόγγονας.

Φόρο τιμής στο παρεκκλήσι απέτισαν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Γιώργος Καλατζής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Οι πρώην βουλευτές Νικος Νικολοπουλος, Δημήτρης Καμμένος και ο Φαήλος Κρανιδιώτης.

Με τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας το όνομά του, το πλήθος που είχε σχηματίσει ουρά περιμετρικά της Μητρόπολης Αθηνών, αποχαιρέτησε τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο, λίγο πριν οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, στο Τατόι.

Μετά από την εξόδιο ακολουθία, η οικογένεια και ένα κομβόι από 40 τουλάχιστον αυτοκίνητα, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετέβη στο Τατόι, όπου εψάλη τρισάγιο, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, έπειτα από αίτημα της οικογένειας του τέως βασιλιά.

Το φέρετρο που ήταν τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, σήκωσαν στους ώμους τους οι γιοι και τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ακολούθησε η ταφή δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλο και Φρειδερίκη.

Λίγο μετά τις 16:00 οι καλεσμένοι άρχισαν να αποχωρούν από το σημείο της ταφής, ούτως ώστε να μεταβούν για δείπνο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Το δείπνο της οικογένειας προς τους υψηλούς προσκεκλημένους

Συνολικά οι προσκεκλημένοι ήταν 250, εστεμμένοι και μέλη των βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη.

Το δείπνο περιλάμβανε θαλασσινά, όπως καραβίδες, γαρίδες, σφυρίδα, καλαμάρια.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» αλλά και μέσα σε αυτό ήταν δρακόντεια. Πλήθος κόσμου βρισκόταν από το πρωί της Δευτέρας έξω από το σημείο για να δει τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Το βράδυ της Δευτέρας από την Ελλάδα αναχώρησαν οι:

  • Βασιλιά Ισπανίας Φελίπε, με τη σύζυγό του Λετίθια
  • Επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος
  • Βασιλιάς Ολλανδίας Γουλιέλμος – Αλέξανδρος
  • Βασίλισσα Μάξιμα
  • Βασιλική πριγκίπισσα Άννα, αδελφή Βασιλιά Καρόλου
  • Αλβέρτος του Μονακό

Την Τρίτη, από την Ελλάδα αναχωρούν οι:

  • Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας και ο διάδοχος του θρόνου Φρειδερίκος
  • Βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ’
  • Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος
  • Διάδοχος της Νορβηγίας πρίγκιπας Χάακον

Τα διεθνή ΜΜΕ για την κηδεία

άφιξη μελών βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προκάλεσε το ενδιαφέρον των ειδησεογραφικών πρακτορείων και των ευρωπαϊκών μέσων, πολλά από τα οποία είχαν απεσταλμένους και ανταποκριτές στη Μητρόπολη.

Το BBC μεταδίδοντας εικόνες από την κηδεία αναφέρεται στο ρόλο του εκλιπόντος στην ιστορία της Ελλάδας και φιλοξενεί σχόλιο της δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Αλεξίας Καλαϊτζή.

Εκτενές είναι το φωτορεπορτάζ της Daily Mail που επικεντρώνεται στην μελαγχολική, όπως τη χαρακτηρίζει, πριγκίπισσα Άννα, η οποία εκπροσώπησε τον Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολο, και υπενθυμίζει τις συγγενικές σχέσεις των δύο οικογενειών.

Δικαιολογημένο ήταν και το τεράστιο ενδιαφέρον των ισπανικών δικτύων, καθώς στην Αθήνα βρέθηκε σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας.

Ακολουθούσαν τα μέλη της όλο το Σαββατοκύριακο και στις εικόνες αναζητούσαν οποιοδήποτε στοιχείο είχε σχέση με τον έκπτωτο Χουάν Κάρλος.

Αντίστοιχο ήταν και το ενδιαφέρον των δανικών ΜΜΕ, καθώς η Βασίλισσα Μαργαρίτα ήταν στο πλευρό της αδελφής της, Αννας – Μαρίας.

Η δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης έκανε συνεντεύξεις με τους πολίτες που περίμεναν στην ουρά έξω από τη Μητρόπολη, ενώ στην ιστοσελίδα της φιλοξενείται το βιογραφικό του Κωνσταντίνου με τίτλο «Βασιλικός Πρόσφυγας».

Ρεπορτάζ φιλοξένησαν στα δελτία τους και τα ολλανδικά και σερβικά κανάλια, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών τηλεοράσεων.

Αντίστοιχα, στα μέτρα ασφαλείας, τους υψηλούς προσκεκλημένους και το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε ο τέως βασιλιάς στη Νάπολη, εστιάζει ο ιταλικός τύπος.

Ο ρόλος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην ιστορία της Ελλάδας & η ευθύνη για τα «αβυσσαλέα πάθη»

Σχόλιο: Πιέρρος Τζανετάκος

Ο Κωνσταντίνος- ως μη όφειλε- ήταν ένας παρεμβατικός βασιλιάς, σε πολιτικό και συνταγματικό επίπεδο.

Επέλεξε να συγκρουστεί με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Οι χειρισμοί του άνοιξαν το δρόμο για την εκτροπή. Άρα η ευθύνη για τα «αβυσσαλέα πάθη», ανήκει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, στον ίδιο. Αυτή, όμως, ήταν η κληρονομιά του Κωνσταντίνου.

Ο  παππούς του, ο θείος του και ο πατέρας του, άσκησαν μια μονομερή βασιλεία, έγιναν σύμβολα του διχασμού, του καταναγκασμού, του μετεμφυλιακού κράτους.

Βέβαια το πολιτικό σύστημα της εποχής του Κωνσταντίνου δεν είναι άμοιρο ευθυνών, έκανε σωρεία λαθών.

Σημαντικό επίσης, ότι τα αβυσσαλέα αυτά πάθη δεν μεταφέρθηκαν αυτούσια και σε τέτοια ένταση στην εποχή της Μεταπολίτευσης. Διαπιστώθηκε αυτό, καθώς ο κόσμος που παρέστη στην κηδεία ούτε τόσο πολύς ήταν, ούτε πρεσβεύει την επαναφορά της βασιλείας.

Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ποιοι και γιατί πήγαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου. Στη λαϊκή βάση της συντηρητικής παράταξης υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται ακόμα κοντά στο θεσμό της μοναρχίας.

Υπάρχουν άλλοι που έλκονται πολιτισμικά από το θεσμό της μοναρχίας. Τους αρέσει το πρωτόκολλο, η λάμψη που θέλουν να εκπέμπουν οι βασιλικοί οίκοι, τα σύμβολα, οι τελετές, συνολικά δηλαδή ο ανακτορικός τρόπος ζωής.

Ο κόσμος ήταν λίγος. Στο δημοψήφισμα του 1974, περίπου 1,5 εκατομμύριο ψήφισαν υπέρ της βασιλευομένης.

Έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια- ενώ στα χρόνια που μεσολάβησαν δεν υπήρξε φιλοβασιλικός κομματικός σχηματισμός.

Πολιτικά το θέμα είναι λυμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σήμερα κλείνει και ο βιολογικός κύκλος της βασιλείας στην Ελλάδα.

Η «μάχη» των βασιλικών οίκων: Οι ισπανοί βασιλιάδες στην κηδεία – Το πρωτόκολλο & ο αυτοεξόριστος Χουάν Κάρλος

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Η εικόνα της ισπανικής μοναρχίας διασώθηκε για μία ακόμα φορά χάρη στο πρωτόκολλο ή το πιθανότερο κατόπιν επιθυμίας του βασιλιά Φελίπε.

Αφενός το παλάτι άφησε ξεκάθαρο ότι η επίσκεψη των Ισπανών βασιλιάδων Φελίπε και Λετίθιας στην Αθήνα για την κηδεία του τελευταίου βασιλιά των Ελλήνων ήταν ιδιωτική υπόθεση.

Αφετέρου, το επίσημο πρωτόκολλο της οικογένειας Γλύξμπουργκ καθόρισε το πως θα κάθονταν οι επίσημοι καλεσμένοι στην Μητρόπολη.

Δεξιά, η οικογένεια του εκλιπόντος και αριστερά οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών ή βασιλιάδες.

Όπερ σημαίνει ότι οι νυν βασιλιάδες κάθισαν απέναντι και διαγωνίως από τον αυτοεξόριστο επίτιμο βασιλιά Χουάν Κάρλος.

Όλη η υπόλοιπη οικογένεια του νυν βασιλιά Φελίπε κάθισε μαζί με την οικογένεια του εκλιπόντος.

Στη μάχη των συμβόλων και των συμβολισμών που διέπουν όλους τους βασιλικούς οίκους, βρέθηκε τρόπος η εικόνα της ισπανικής μοναρχίας να μην υποστεί εκ νέου ζημιά από την ήδη μεγάλη που έχει υποφέρει από τα σκάνδαλα του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος που παραιτήθηκε του θρόνου το 2014 για να αναλάβει ο γιος του Φελίπε.

Στην κηδεία προσήλθαν χωριστά το ζεύγος Χουάν Κάρλος και Σοφίας το οποίο η τελευταία φορά που είχε συναντηθεί ήταν στην κηδεία της βασίλισσα Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μαζί τους και οι δύο κόρες τους Έλενα και Κριστίνα με τα παιδιά τους.

Η μόνιμη σύντροφος της βασίλισσας Σοφίας, η αδελφή της Ειρήνη, που διαμένει επίσης στη Μαδρίτη βρισκόταν ήδη στην Αθήνα από τις 5 Ιανουαρίου μαζί με την Σοφία.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου, Ελίνα Κολύβα, Κατερίνα Μπατζάκη, Βαλέρια Δολαψάκη, Νίκος Καπόγλης, Γεωργία Σκιντζή, Κώστας Στάμου, Ειρήνη Κυρίτση, Σόνια Φίλη, Παντελής Γκόνος

ertnews.gr