Κυ. Απρ 28th, 2024

Τραγωδία στη Λιβύη: Όλα τα σενάρια που εξετάζει η ΕΥΠ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Πανελλήνιο σοκ και θρήνο έχει προκαλέσει ο θάνατος των πέντε μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Οι πέντε Έλληνες σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση και έπιασε φωτιά.

Η εμπλοκή της ΕΥΠ – Πώς έγινε το τροχαίο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, με την υπόθεση ασχολήθηκε και η ΕΥΠ ώστε να «φωτιστούν» οι ακριβείς συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος.

Πίσω από το όχημα που μετέφερε τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ήταν δύο τζιπ από την Λιβύη για να το συνοδεύουν. Ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση και ενώ περνάει το πρώτο τζιπ, το όχημα έστριψε και χτύπησε από την αριστερή πλευρά το λεωφορείο.

Η ξαφνική αλλαγή της πορείας αιφνιδίασε και τον οδηγό.

Το όχημα μεγάλου κυβισμού περιείχε μεγάλη ποσότητα καυσίμων και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΥΠ, εξερράγη το μεγάλο ρεζερβουάρ και σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση του οδοστρώματος και τα μεγάλα προβλήματα οδικής ασφάλειας που υπάρχουν στη Λιβύη οδήγησαν στο δυστύχημα. Η έρευνα έγινε προκειμένου να διακριβώσουν εάν υπήρχε για παράδειγμα μια αποστολή αυτοκτονίας, αλλά ένα τέτοιο ακραίο σενάριο δεν επιβεβαιώνεται.

Το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ελληνικής αποστολής, καταστράφηκε ολοσχερώς αφότου τυλίχθηκε στις φλόγες μετά το τροχαίο στον δρόμο προς την Ντέρνα.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή «Live News» οι πέντε Έλληνες σκοτώθηκαν εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε μετά το τροχαίο.

Εν αναμονή της έρευνας των λιβυκών Αρχών

Ερωτηματικά για τις συνθήκες της τραγωδίας στη Λιβύη προκάλεσε η αρχική σύγχυση για το τροχαίο, καθώς οι πρώτες πληροφορίες από ΓΕΕΘΑ και υπουργείο Εξωτερικών έκαναν λόγο για ατύχημα της ελληνικής αποστολής, στο οποίο τραυματίστηκαν κάποια μέλη της.

Στη συνέχεια, διεθνή ΜΜΕ έγραψαν για νεκρούς, κάτι που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και από το ΓΕΕΘΑ.

Μέχρι στιγμής, οι ελληνικές Αρχές έχουν δώσει μία πρώτη εικόνα για το τροχαίο, ωστόσο όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες των λιβυκών Αρχών, θα απαντηθούν πιθανόν ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η σύγκρουση.

Υπό εξέταση είναι και ο ρόλος του οχήματος που προκάλεσε το τροχαίο. Σύμφωνα με μαρτυρία αξιωματικού που βρισκόταν μέσα στο λεωφορείο, στο iEidiseis, το αυτοκίνητο που προκάλεσε το δυστύχημα παρέκαμψε το τζιπ και έπεσε στο λεωφορείο που επέβαιναν τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής.

Η συγκεκριμένη μαρτυρία φαίνεται να ενισχύει το σενάριο ότι η φωτιά ήταν αυτή που κόστισε τη ζωή στα πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής, καθώς οι στιγμές που ακολούθησαν της σύγκρουσης είναι πραγματικά δραματικές. Όπως λέει, κομάντο έσπασε το τζάμι του λεωφορείου και άρχισαν να βγαίνουν έξω, αλλά κάποιοι δεν πρόλαβαν καθώς το λεωφορείο παραδόθηκε στις φλόγες πολύ γρήγορα.

Σημειώνεται ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κράτησε αποστάσεις για το τι ακριβώς συνέβη, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι τα αίτια του τροχαίου θα διερευνηθούν άμεσα.

«Οι πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό δεν μπορούμε εμείς να το πούμε με βεβαιότητα, τι συνέβη ή δεν συνέβη, ούτε μπορώ να σας το πω εγώ πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Εγώ μπορώ να σας πω ότι θα γίνει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων» αλλά «και βέβαια του οδηγού, τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία συνέτρεξαν» είπε χαρακτηριστικά.

in.gr