Σα. Απρ 20th, 2024

Τρεις φορές έχει μπει η φωτιά στο Κάστρο του Ακροκορίνθου – Δεν υπάρχουν μέσα πυροπροστασίας στο χώρο (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Για άλλη μία φορά γίναμε θεατές μιας θλιβερής κατάστασης που επικρατεί στο κάστρο της Aρχαίας Κορίνθου.

Για άλλη μία φορά η φωτιά που ξεκίνησε στους πρόποδες του βουνού, ξέφυγε και μπήκε μέσα στο Κάστρο, στο αρχαιολογικό χώρο με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν, προσωπικό και επισκέπτες του Κάστρου.

Ευτυχώς η άλλη μία φορά δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Επειδή πρόλαβαν και το εκκένωσαν εγκαίρως. Αλλά εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα, γιατί σε όλο το κάστρο της Aρχαίας Κορίνθου δεν υπάρχουν μέτρα και μέσα πυροπροστασίας σε όλο το χώρο.

Δεν υπάρχει καν δίκτυο ύδρευσης και κάθε φορά που ξεσπάει φωτιά είναι στο έλεος του Θεού.

Εδώ και δύο χρόνια η Περιφέρεια Πελοποννήσου συζητάει με το υπουργείο πολιτισμού για να μπούνε φώτα για να φωτιστεί το κάστρο της αρχαίας Κορίνθου που παραμένει στο σκοτάδι μετά από μία δεκαετία περίπου από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή και έκαψε τα φώτα που είχε βάλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πριν από χρόνια. Εκατομμύρια ευρώ πήγαν στο βρόντο.

Στις 12 Ιουλίου 2020 ξέσπασε φωτιά μέσα το κάστρο του Ακροκορίνθου.

14 Σεπτεμβρίου του 2021 ξέσπασε παρόμοια φωτιά κοντά στα φανάρια της αρχαίας Κορίνθου με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει και να ξαναμπεί πάλι στο Κάστρο της αρχαίας Κορίνθου, αλλά πάλι δεν πάρθηκε κάποια απόφαση από το Υπουργείο Πολιτισμού ή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να μπουν στο χώρο μέσα πυροπροστασίας για να μην κινδυνεύσουν ούτε οι τουρίστες ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι πολίτες που επισκέπτονται αυτό το κάστρο. 

Να θυμηθούμε ότι πριν από χρόνια στις 18 Ιουλίου του 2007 είχε ξεσπάσει πάλι μία μεγάλη φωτιά και ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί, είχαν κινδυνεύσει ξανά εκεί εκεί τουρίστες μεσημεριανές ώρες όπως και σήμερα και η φωτιά ξέφυγε και μπήκε πάλι εντός των τειχών στο Kάστρο της αρχαίας Κορίνθου, ούτε και τότε είχε γίνει κάτι, ξανά στο έλεος του Θεού.

Πριν από λίγες μέρες στις 7 Ιουνίου του 2022 ξανά άγνωστοι έβαλαν φωτιά στους πρόποδες του Κάστρου ευτυχώς αυτή τη φορά η φωτιά σβήστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική και δεν έφτασε μέσα στο κάστρο.

Πρέπει το υπουργείο πολιτισμού να αποφασίσει να μπουν μέτρα πυροπροστασίας στην είσοδο και σε κάποια σημεία του Κάστρου για να προφυλαχτούν οι επισκέπτες οι τουρίστες και το προσωπικό σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης ή σε περίπτωση φωτιάς.

Τελικά θέλουν τον πολιτισμό στα αποκαΐδια. Πρέπει το υπουργείο Πολιτισμού να προστατεύσει την περιουσία των Ελλήνων, τον πολιτισμό τους και την ιστορία τους, είναι χρέος τους.