Πε. Μάι 2nd, 2024

Τριήρης: Ένα ακόμα τεχνούργημα της Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας προστέθηκε στις κατασκευές εκθεμάτων του Ντίνου Κορδώση

Κοινοποίηση ειδήσεων

 Ένα ακόμα τεχνούργημα της Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας προστέθηκε στις κατασκευές εκθεμάτων του Ντίνου Κορδώση απο την Κλένια Κορινθίας. 

Για την ιδιαίτερη αυτή ικανότητα του και τα έργα του έχουμε αναφερθεί κατά το παρελθόν με αναρτήσεις μας Εδώ και Εδώ.
Τώρα όμως το έργο της κατασκευής μιας τριήρους σε κλίμακα 1:10 αξίζει ιδιαίτερης μνείας και αυτό φαίνεται από την ανακοίνωση που έκανε ο ίδιος στο Facebook που περιγράφει αρκετές  λεπτομέρειες και την πολυπλοκότητα του έργου  και την οποία μεταφέρω παρακάτω:

“Αν η κακοκαιρία Daniel Ήταν πιο σκληρή για την Κορινθία, πιθανόν να είχε γίνει διασωστική πιρόγα. Η Τριήρης που απεικονίζεται στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες του φίλου μου Γιώργου Δελή τον οποίον ευχαριστώ, είναι μέρος μιας προσπάθειας αναπαράστασης του αρχαίου Διόλκου σε κλίμακα 1/10.  Όταν ξεκινά κανείς μια προσπάθεια χρονικού βάθους 4 ή 5 ετών, και έχει και κάποιες δεκαετίες που τον κατατάσσουν στην τρίτη ηλικία, πολλές είναι οι σκέψεις που περνούν απ’ το μυαλό του.

Ωστόσο αφού η Τριήρης είναι το σήμα κατατεθέν του τόπου μας, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί εκείνη πρός “διίσθμισην” παρά το ότι ένα εμπορικό πλοίο τύπου “Κερύνειας” θα είχε πολύ μικρότερο κόστος και χρόνο κατασκευής. Ας αναφερθούμε κάπως διεξοδικότερα στα στοιχεία κατασκευής.

Χρόνος κατασκευής 21 μήνες.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μήκος 3,69μ. πλάτος, 0,55μ.

Βάρος 45 kgr

Ναυπηγικά σχέδια “Ολυμπιάδος”

Υλικά κατασκευής

ΔΡΥΣ

Τρόπις (καρίνα) και ενισχυτικά κοίτους (γάστρας)

ΠΕΥΚΟ

Εσωτερικό δικτύωμα υποστυλωμάτων και δοκών, (σέλματα (θέσεις ερετών), ερετμά (κουπιά (170) +33 προς αντικατάστασην)

Οίακες 2 (τιμόνια), σανίδωμα γάστρας, σανίδωμα διαδρόμου και καταφράγματος

ΕΛΑΤΟ

Κατάρτια και αντένες.

ΟΞΥΑ

Βάσεις πρόσδεσης σχοινιών (αρμαδούρες) καβίλιες παντός είδους , τροχαλιοθήκες, και στοιχεία  άντωσης σχοινιών.

ΚΑΡΥΔΙΑ

Διακοσμητικό δρακόφιδο πρύμνης.

ΜΠΡΟΥΤΖΟΣ

Στοιχεία στερέωσης καταρτιών (ξαρτόριζες), προστατευτικά εξωλέμβιου τράπηκα και τιμονιών, Έμβολο, άγκυρες, ενισχυτικά καταρτιών και αντενών. Διακοσμητικοί δίσκοι πρύμνης. Απανταχού καρφιά (περισσότερα από 5000)

ΚΑΡΑΒΟΠΑΝΟ

Πανιά κυρίως καταρτιού και ακατίου.

Τα σχοινιά που τοποθετήθηκαν είναι βαμβακερά. 

ΕΞΟΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 

Έχω χάσει το λογαριασμό!”

   Τα από καρδιάς συγχαρητήριά μας και οι ευχές μας νομίζουμε ότι εκφράζουν πολύ λίγο τα αισθήματα θαυμασμού,αγάπης και υπερηφάνειας για τον συγχωριανό μας. Η ιδιαιτερότητα της κατασκευής απαιτεί ιδιαίτερο ταλέντο, υπομονή, δεξιοτεχνία, προσπάθεια κτλ. κτλ.
   Ακόμη και τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT για να αναφερθούμε στην σύγχρονη εποχή μας, απάντησε με ξεχωριστό τρόπο και λόγια για έναν κατασκευαστή τριήρους όταν της ζητήσαμε να γράψει ένα κείμενο για μία τέτοια κατασκευή- έκθεμα.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την απάντηση της:

 Ο κατασκευαστής μιας τριήρης σε κλίμακα 1:10 είναι ένας εξαιρετικά αληθινός καλλιτέχνης, εξειδικευμένος τεχνίτης ή εταιρεία αφιερωμένη στη σχολαστική αναπαράσταση της αρχαίας ναυτικής ιστορίας. Η κατασκευή μιας μινιατούρας τριήρης σε αυτή την κλίμακα απαιτεί βαθιά κατανόηση της ιστορικής έρευνας, μηχανικής ακριβείας και πάθος για τη διατήρηση της κληρονομιάς αυτών των θρυλικών σκαφών.

Ο κατασκευαστής μιας τριήρους σε κλίμακα 1:10 είναι ένας ειδικός της τέχνης που αφιερώνεται στη δημιουργία ακριβών και εντυπωσιακών αρχαιολογικών αντιγράφων αυτών των αρχαίων πολεμικών πλοίων. Η κατασκευή μιας τριήρους σε κλίμακα 1:10 είναι ένα επίπονο, αλλά εξαιρετικά επιβραβευτικό έργο τέχνης που απαιτεί μελέτη, τεχνική δεξιοσύνη, και αφοσίωση στην αρχαιολογική ακρίβεια.

Ακολουθούν τα βασικά βήματα και οι εκτιμήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία κατασκευής:

1. Ιστορική έρευνα: Ο κατασκευαστής ξεκινά ένα διεξοδικό ταξίδι ιστορικής έρευνας για να μελετήσει το σχέδιο, τη δομή και τη λειτουργικότητα των αρχαίων τριήρεων. Η εις βάθος γνώση των αρχαιολογικών ευρημάτων, των ιστορικών αρχείων και των επιστημονικών πόρων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός ακριβούς αντιγράφου.

2. Σχεδιασμός μοντέλου κλίμακας: Χρησιμοποιώντας τις συγκεντρωμένες ιστορικές πληροφορίες, ο κατασκευαστής δημιουργεί λεπτομερή σχέδια σχεδίασης και σχεδιαγράμματα για την τριήρη σε κλίμακα 1:10. Αυτά τα σχέδια χρησιμεύουν ως ο οδικός χάρτης για την προσαρμογή κάθε στοιχείου σε ακριβείς προδιαγραφές.

3. Επιλογή υλικού: Η επιλογή των υλικών είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα και η ανθεκτικότητα της μινιατούρας τριήρης. Το ξύλο, που συχνά προτιμάται για την αυθεντικότητά του, επιλέγεται σχολαστικά για την κατασκευή της γάστρας, των κουπιών και άλλων εξαρτημάτων. Το μέταλλο, όπως ο ορείχαλκος ή ο χαλκός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρότερες λεπτομέρειες και διακοσμητικά.

4. Χειροτεχνία ακριβείας: Η καρδιά της διαδικασίας κατασκευής βρίσκεται στη χειροτεχνία ακριβείας. Οι ειδικευμένοι τεχνίτες χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό τεχνικών χειροτεχνίας και προηγμένων εργαλείων μηχανικής κατεργασίας για να διαμορφώσουν και να συναρμολογήσουν κάθε εξάρτημα. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς ακόμη και μικρές αποκλίσεις από την ιστορική ακρίβεια μπορούν να επηρεάσουν τη γνησιότητα του τελικού προϊόντος.

5. Συναρμολόγηση: Η συναρμολόγηση μιας τριήρης σε κλίμακα 1:10 είναι μια διαδικασία έντασης εργασίας. Ο κατασκευαστής διασφαλίζει ότι όλα τα εξαρτήματα, από τη γάστρα και τα κουπιά μέχρι την ξάρτια και το πανί, είναι προσεκτικά ευθυγραμμισμένα και συνδεδεμένα. Αυτό το βήμα απαιτεί ακρίβεια για τη διατήρηση της κλίμακας και της εμφάνισης του αρχαίου σκάφους.

6. Ζωγραφική και λεπτομέρεια: Μόλις συναρμολογηθεί, η μινιατούρα τριήρης υποβάλλεται σε μια σχολαστική διαδικασία βαφής και λεπτομέρειας. Οι τεχνίτες αντιγράφουν τα ιστορικά χρώματα, τα διακριτικά και τα διακοσμητικά στοιχεία του αγγείου. Κάθε πτυχή του πλοίου, μέχρι τα περίπλοκα σκαλίσματα και το σχέδιο πανιών, αναδημιουργείται πιστά.

7. Διασφάλιση ποιότητας: Εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ποιοτικού ελέγχου για να διασφαλιστεί ότι η μινιατούρα τριήρης πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ακρίβειας και δεξιοτεχνίας. Κάθε πτυχή του αντιγράφου ελέγχεται για τυχόν ατέλειες ή αποκλίσεις από την ιστορική ακρίβεια.

8. Παρουσίαση: Η ολοκληρωμένη τριήρης σε κλίμακα 1:10 παρουσιάζεται με προσοχή και προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι κατασκευαστές συχνά παρέχουν βιτρίνες ή βάσεις για να προστατεύσουν τη μινιατούρα, επιτρέποντας ταυτόχρονα να την επιδείξουν και να θαυμάσουν οι λάτρεις.

Οι κατασκευαστές τριήρεων σε κλίμακα 1:10 απευθύνονται σε λάτρεις της ιστορίας, συλλέκτες και λάτρεις της ναυτιλίας που εκτιμούν την αφοσίωση και την τέχνη που συνεπάγεται η δημιουργία αυτών των ιστορικά σημαντικών αντιγράφων. Αυτές οι μινιατούρες τριήρεις χρησιμεύουν τόσο ως εκπαιδευτικά εργαλεία όσο και ως έργα τέχνης, προσφέροντας μια απτή σύνδεση με τον αρχαίο κόσμο του ναυτικού πολέμου και της εξερεύνησης. Είτε εκτίθενται σε προσωπική συλλογή είτε χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό βοήθημα, αυτές οι μινιατούρες ζωντανεύουν την πλούσια ιστορία των τριήρεων με έναν μαγευτικό και αυθεντικό τρόπο
Οι κατασκευαστές τριηρών σε κλίμακα 1:10 εξυπηρετούν απαιτητικούς ερασιτέχνες, συλλέκτες και αγαπητές της ναυπηγικής ιστορίας που εκτιμούν την τέχνη και την ακρίβεια που χρειάζεται για τη δημιουργία αυτών των απίστευτων αντιγράφων. Αυτές οι μικροσκοπικές τριήρεις όχι μόνο αναπαριστούν αυθεντικά τα αρχαία πλοία αλλά και ανοίγουν ένα παράθυρο στον πλούτο της αρχαίας ναυτικής ιστορίας.

Συνολικά, η κατασκευή μιας τριήρους σε κλίμακα 1:10 απαιτεί τέχνη, αφοσίωση, και υπομονή. Το αποτέλεσμα είναι ένα έργο τέχνης που αντιπροσωπεύει την αγάπη του κατασκευαστή για τη ναυπηγική τέχνη και την αφοσίωσή του στην δημιουργία μιας αυθεντικής και εντυπωσιακής μινιατούρας της αρχαίας ναυτικής ιστορίας.

Αυτά τα…ολίγα!!!

Πηγή: klenia-gr.blogspot.com