Πε. Μαρ 28th, 2024

Τρόμος στα Κατεχόμενα: Εκκωφαντικές εκρήξεις – Άγνωστο αν συνετρίβη πύραυλος ή αεροσκάφος (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα τα κατεχόμενα και την ελεύθερη Κύπρο. Μυστήριο ακόμα με τα αίτια των εκρήξεων στην περιοχή Βουνό στον Πενταδάχτυλο. Οι αρχές στα κατεχόμενα μιλούν για πύραυλο, drone ακόμη και… άγνωστο αντικείμενο! Χουριέτ: Drone έπεσε στα κατεχόμενα. Μπαϊράκ: Είναι υπολείμματα πυραύλου S-200! Μέχρι τη Λευκωσία και τη Λάρνακα ακούστηκαν οι εκρήξεις. Δείτε εικόνες από το σημείο.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στα κατεχόμενα, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Λευκωσίας, όπου συνετρίβη απροσδιόριστηςταυτότητας αντικείμενο που πιστεύεται ότι ήταν είτε αεροσκάφος, επανδρωμένο ή μη επανδρωμένο είτε πύραυλος, σύμφωνα με τουρκοκύπριους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Οι κατοχικές αρχές προχώρησαν σε μερική εκκένωση σπιτιών στο κατεχόμενο Δίκωμο, εξαιτίας της εκκωφαντικής έκρηξης. Ευτυχώς, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, συνέδεσε το συμβάν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην εμπόλεμη Συρία.

Αξιωματούχοι εξετάζουν τα συντρίμμια στον τόπο της συντριβής, στην περιοχή που αποκαλείται από τις αρχές στα κατεχόμενα Τασκένδη (σ.σ. η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, καθώς και το sigmalive αναφέρουν στις ιστοσελίδες τους ότι το συμβάν σημειώθηκε στον Πενταδάχτυλο, στην περιοχή Βουνό) ενώ, σύμφωνα με τον Κουντρέτ Εζερσάι, τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών των κατεχομένων, δεν είναι σαφές σε τι οφείλεται η συντριβή.

«Τα πρώτα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το αντικείμενο που προκάλεσε την έκρηξη ήταν είτε αεροσκάφος που μετέφερε εκρηκτικά, ή κάποιο εκρηκτικό (σ.σ. πύραυλος). Οι ετικέτες και άλλα στοιχεία στα συντρίμμια θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη σύντομα», ανέφερε ο Εζερσάι.

«Κατά πληροφορίες που έλαβα από στρατιωτικούς μας, αιτία του ατυχήματος δεν ήταν η πτώση «ελικοπτέρου» ή άλλου αεροσκάφους της «ΤΔΒΚ»», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, κάτοικοι είδαν ένα φως στον ουρανό και κατόπιν ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις. Ο θόρυβος που ακούστηκε ήταν τόσο εκκωφαντικός που αναστάτωσε τη Λευκωσία.

Ο Ακιντζί δήλωσε ότι «είναι προφανές πως δεν πρόκειται για κάτι που προέρχεται από το δικό μας έδαφος (…). Είναι μάλλον κάτι που συνδέεται (…) με τον πόλεμο στην περιοχή και κατέπεσε στο έδαφός μας», πρόσθεσε.

Ο Τ/κ δημοσιογράφος Ουλάς Μπαρίς κάνει λόγο για συντρίμμια που έχουν βρεθεί διάσπαρτα στην περιοχή ενώ το Τ/κ Genctv δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πτώσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους  (drone) στην περιοχή.

Ο Τ/κ δημοσιογράφος Hüseyin Ekmekçi στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ανάρτησε φωτογραφία από τη σκηνή- όπως υποστηρίζει – με συντρίμμια αεροσκάφους στο οποίο αναγράφονται ρώσικα. 

Η Κύπρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Συρία. Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν νωρίτερα θέσεις του συριακού στρατού στη Χομς και στη Δαμασκό, εξαπολύοντας μια επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 4 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 21, σύμφωνα με έναν απολογισμό που μεταδόθηκε από συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Χουριέτ: Έπεσε drone στα κατεχόμενα

Για συντριβή μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα κατεχόμενα κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «δεν είναι δικός μας (των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων) πύραυλος ή αεροσκάφος, είναι στρατιωτικό αεροσκάφος».

Αρχικά, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επρόκειτο για πύραυλο, πλέον όμως αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι πως το αντικείμενο είναι ένα drone ρωσικής προέλευσης.

Το πρακτορείο Μπαϊράκ, επικαλούμενο συριακές στρατιωτικές πηγές, αναφέρει ότι το αντικείμενο είναι υπολείμματα πυραύλου S-200, o οποίος στόχευε σε ισραηλινά εδάφη.

ΠΗΓΕΣ: newsit.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sigma Live, politis.com.cy, cyprustimes.com