Τε. Αυγ 17th, 2022

Ελεύθεροι μετά από 167 μέρες κράτησης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Χαρά και συγκίνηση γέμισε όλη την Ελλάδα η επιστροφή στην πατρίδα τα ξημερώματα της Τετάρτης 15 Αυγούστου των δύο στρατιωτικών μας.

 Έπειτα από 167 μέρες κράτησης σε Τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας σμίξανε με τις οικογένειές τους, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και η στρατιωτική ηγεσία. Από την Αδριανούπολη τους συνόδεψαν, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της απελευθέρωσής τους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους γονείς των δύο στρατιωτικών.

Στοιχειώδης πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών αποτελεί η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, σε δήλωση του από την Όλυμπο Καρπάθου, όπου μετέβη για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η “ευτυχής αυτή εξέλιξη” δείχνει και τον δρόμο “που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Για πράξη δικαιοσύνης και νίκη της διπλωματίας κάνει λόγο η κυβέρνηση.

Για μια νέα στιγμή στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις έκαναν λόγο ο Πάνος Καμμένος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με το σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι αν θα γίνει δίκη, θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Συγκινημένοι είναι οι κάτοικοι της Ορεστιάδας, όπου διαμένει η οικογένεια Κούκλατζη, ενώ όμοια είναι η ατμόσφαιρα και στην Καστοριά, στη γειτονιά του Άγγελου Μητρετώδη.

Ως νίκη της διπλωματίας και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου χαρακτηρίζει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο αταλάντευτος αγώνας της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα και η διεθνής κινητοποίηση οδήγησαν στο αίσιο τέλος της περιπέτειας των δύο στρατιωτικών. Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών. Η ειρήνη και η καλή γειτονία είναι προς το συμφέρον όλων», επισημαίνει.

Την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών χαιρέτισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Πηγή: ΕΡΤ1