Σα. Μαρ 2nd, 2024

Νέος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Απασχόλησης για όσους εργάζονται στο εξωτερικό – Η λειτουργία του θα αρχίσει το 2019

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αρχής εργασίας δηλωσε η Επίτροπος για τις Κοινωνικές Υποθέσεις της ΕΕ, Μαριάν Τάισεν όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι ο νέος οργανισμός θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων όταν ξεκινούν μια νέα δουλειά στο εξωτερικό. «Θα βοηθήσει τις Αρχές να συνεργαστούν καλύτερα ώστε όλες οι πλευρές να μπορέσουν να επιβάλουν τους υπάρχοντες νόμους -συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας διεξαγωγής επιθεωρήσεων στο χώρο εργασίας» πρόσθεσε .

Για παράδειγμα οι υπάλληλοι του Οργανισμού και οι εθνικές Αρχές θα εξετάζουν εάν τηρούνται οι κατώτατοι μισθοί και τα κοινωνικά πρότυπα. Ο Οργανισμός θα παράσχει επίσης πληροφορίες για τις προσφορές εργασίας στην ΕΕ αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την Τάισεν θα εισαχθεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός κοινωνικής ασφάλισης. «Θα είναι παρόμοιος με τον αριθμό IBAN στον τραπεζικό τομέα. Δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τα εθνικά συστήματα, αλλά να βοηθήσει-μεταξύ άλλων- τους εργαζόμενους και τους τουρίστες να αποκτήσουν πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η Αρχή θα πρέπει να έχει την ιδιότητα μιας υπηρεσίας της ΕΕ και θα αρχίσει να λειτουργεί από το επόμενο έτος. θα βασίζεται στην Αρχή Τραπεζών της ΕΕ και θα στελεχωθεί με περίπου 150 υπαλλήλους.

Όπως δήλωσε η Τάσιεν: «Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό έχει διπλασιαστεί και έχει φτάσει τα 17 εκατομμύρια. Πρέπει να συνεχίσουμε και να διατηρήσουμε τους κανόνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε να δημιουργηθεί μια υπηρεσία εργασίας της ΕΕ, όπως πρότεινε ο Πρόεδρος Γιουνκερ τον Σεπτέμβριο του 2017».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ είχε καταστήσει σαφές ότι «σε μια ένωση ίσων, δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Newsbeast.gr