Δε. Δεκ 11th, 2023

Ανεργία: Φτάνει το 27,5% – Το 2026 θα φτάσει τα επίπεδα πριν την κρίση

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μετά το 2026 η ανεργία θα φτάσει στα  προ κρίσης επίπεδα ενώ το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας υπολογίζεται στο 27,5%, μέσα στο οποίο καταγράφεται το ποσοστό που «δίνει» η ΕΛΣΤΑΤ και αυτό της ημιαπασχόλησης.

Σε αυτές τις δυσοίωνες εκτιμήσεις καταλήγει η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία το 2018 που παρουσιάστηκε σήμερα.

Από τα ευρήματα της έκθεσης σημαντική είναι η διαπίστωση ότι το ΑΕΠ της χώρας σημειώνει στασιμότητα από το 2013 και μετά, αντίθετα με την Κύπρο και την Πορτογαλία όπου καταγράφει ανοδική πορεία.

Ο διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ κ. Γιώργος Αργείτης τόνισε η μερική απασχόληση έφθασε στο 54,9% από 21% που ήταν το 2009 και αποτελεί «μηχανισμό λιτότητας» για τους εργαζόμενους. Με άλλα λόγια σημαίνει ότι μειώνεται ο μισθός κατά 50% συμπαρασύροντας και την αγοραστική δύναμη.

Συμπερασματικά η έκθεση θεωρεί αβέβαιη και εύθραυστη την οικονομία της χώρας για τα επόμενα χρόνια λόγω των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και της οριακής ανόδου των εξαγωγών καθώς και της συνεχιζόμενης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Pronews.gr