Πα. Σεπ 22nd, 2023

Στο 3,5% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η δεύτερη δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis που δημoσίευσε το Documento διεξήχθη από τις 12/9 έως τις 14/9/2018, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και, όπως είναι φυσικό, εκτός από την πρόθεση ψήφου καταγράφει και τον αντίκτυπο των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στην κοινή γνώμη.

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα που συνάγονται από την έρευνα. Το πρώτο, ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μειώνεται. Το δεύτερο, ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, γεγονός που πιστοποιεί ότι τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης με κοινωνικό πρόσημο είναι το μέγα ζητούμενο για τους πολίτες. Και το τρίτο, η εμφανής δυσπιστία των πολιτών σχετικά με το εάν τελικά θα εφαρμοστούν, γεγονός που πιστοποιεί μια γενικευμένη καχυποψία.

Πρόκειται για ποιοτικό στοιχείο το οποίο χτυπά καμπανάκι στην κυβέρνηση, αφού δίνει το μήνυμα ότι ναι μεν είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Μειώνεται η διαφορά

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου παρατηρείται μείωση της ψαλίδας μεταξύ του πρώτου (που είναι η ΝΔ) και του δεύτερου (που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ) σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Συγκεκριμένα, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων πέφτει στις 3,5 μονάδες ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν 4,6 μονάδες.

Ειδικότερα, στην ερώτηση «Αν είχαμε σήμερα εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε» το 29,5% απαντά τη ΝΔ, το 26% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 8,1% τη Χρυσή Αυγή, το 5,6% το ΚΙΝΑΛ και το 4% το ΚΚΕ. Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή (3%) βρίσκονται εννέα κόμματα: το Ποτάμι με 0,4%, οι ΑΝΕΛ με 0,6%, η Ενωση Κεντρώων με 1,3%, η Ελληνική Λύση με 2,6%, η Νέα Δεξιά με 1,4%, η ΜέΡΑ25 με 1,2%, η Δημιουργία Ξανά με 1,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1% και η ΛΑΕ με 1%. Τα λοιπά κόμματα παίρνουν 3,9%, ενώ πολύ ψηλά βρίσκεται και η αδιευκρίνιστη ψήφος (12,2%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ήταν ακόμη υπό τη σκέπη του ΚΙΝΑΛ (7,4% ποσοστό), ενώ στην παρούσα δημοσκόπηση οι ερωτηθέντες μάλλον δεν δείχνουν να επιβραβεύουν την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη για αυτόνομη πορεία.

Στην παράσταση νίκης και στην ερώτηση «Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;» το 56,83% απαντά η ΝΔ, το 27,96% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 4,52% απαντά «άλλο», ενώ ένα 8,69% απαντά «δεν γνωρίζω» και ένα 1,99% δεν απαντά.

www.documentonews.gr