Δε. Μάι 16th, 2022

ΣτΕ: Αποζημίωση 350.000 ευρώ για 24χρονο που σκοτώθηκε από σύγκρουση με πινακίδα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το Δημόσιο ευθύνεται για τη μη αφαίρεση παράνομα τοποθετημένης διαφημιστικής πινακίδας επί της Λ. Κηφισίας, που είχε ως αποτέλεσμα να βρει το θάνατο 24χρόνος οδηγός όταν το αυτοκίνητό του εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε στην πινακίδα.

Για το λόγο αυτό το δικαστήριο επιδίκασε στους συγγενείς του άτυχου νέου 350.000 ευρώ.

Πρόκειται για τον Γιάννη Σταυρουλάκη, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το Δεκέμβριο του 2005, ενώ κινούταν στη Λ. Κηφισίας με κατεύθυνση προς Αθήνα και κατέληξε στη σιδερένια βάση διαφημιστικής πινακίδας , η οποία έπεσε στο πεζοδρόμιο.

Ο πατέρας του Μανώλης Σταυρουλάκης ηγήθηκε του αγώνα για την κατάργηση των διαφημιστικών πινακίδων. Ο δήμος Αμαρουσίου έχει δώσει σε οδό το όνομα του 24χρονου.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε κρίνει ότι το  Δημόσιο είχε υποχρέωση να απομακρύνει τη  διαφημιστική συνδέοντας το θάνατο του νεαρού με την παράνομη παράλειψη.Είχε επιδικάσει το ποσό των 350.000 ευρώ στους γονείς, στον αδελφό και τις δύο γιαγιάδες του οδηγού ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.

Το Δημόσιο άσκησε αναίρεση επί της εφετειακής απόφασης υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι ο 24χρόνος ήταν συνυπαίτιος του ατυχήματος κατά 99% και ότι η ευθύνη απομάκρυνσης της παράνομης  πινακίδας ανήκει στο Δήμο Αμαρουσίου.

Το  Α΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους και αόριστους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και επικύρωσε τη εφετειακή απόφαση.