Σα. Ιούλ 13th, 2024

Διάταξη εξαιρεί τον Μπαλαούρα από τους συνταξιούχους που χάνουν το 60% της σύνταξης επειδή εργάζονται

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μια διάταξη του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου στην εγκύκλιο για την απασχόληση των συνταξιούχων προκαλεί περίεργους συνειρμούς. 

Με την εν λόγω διάταξη εξαιρούνται οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος από τις περικοπές των αποδοχών όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να εργάζονται.

Οπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα» στην κατηγορία αυτή εμπίπτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας. Το δημοσίευμα, μάλιστα, υποστηρίζει ότι, όπως καταγγέλεται, πρόκειται για φωτογραφική διάταξη με άμεσα ωφελούμενο τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Στην επίμαχη τροπολογία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εξαιρούνται από την περικοπή ή την πλήρη αναστολή της σύνταξης οι συνταξιούχοι της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίοι, ανεξάρτητα από το χρονικό σημείο ανάληψης εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση, καταλαμβάνονται από τις προϋπάρχουσες του άρθρου 20 του Ν. 2387/2016 ρυθμίσεις για την απασχόληση συνταξιούχων».  

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την εγκύκλιο που εκδόθηκε πριν από λίγα 24ωρα για τους νέους συνταξιούχους  που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες (εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ) περικόπτεται το 60% του συνόλου των ακαθάριστων συντάξεων.

Να υπενθυμίσουμε τέλος, ότι ο Μάκης Μπαλαούρας είχε εισπράξει και την 13η σύνταξη που είχε μοιράσει ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος του 2016 όπως είχε καταγγείλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΤτΕ με τον ίδιο να το επιβεβαιώνει και να αποδίδει το «λάθος» στο γεγονός ότι «στο σύστημα φαίνομαι χαμηλοσυνταξιούχος».

Ο Πετρόπουλος διαψεύδει τα περί ευνόησης Μπαλαούρα λόγω νέας εγκυκλίου

Σύμφωνα πάντως με ορισμένους νομικούς, ειδικούς στο ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι της Τραπέζης της Ελλάδος έχουν εξαιρεθεί από τις γενικές συνταξιοδοτικές διατάξεις καθώς θεωρούνται υπάλληλοι της ΕΚΤ.

«Δεν εντάχθηκαν ποτέ οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος στο δημόσιο σύστημα και γι’ αυτό δεν υπάρχει θέμα εξαίρεσης των συνταξιούχων της από τη γενική συνταξιοδοτική ρήτρα για περικοπή μεγάλου ποσού της σύνταξής τους αν εργάζονται» δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει επιτρέψει παρεμβάσεις στην ΤτΕ αλλά και ότι οι συντάξεις της Κεντρικής Τράπεζας δεν επιβαρύνουν το δημόσιο.

iefimerida.gr