Τρ. Μαρ 5th, 2024

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΦΟΥΓΙΑΣ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων με λύπη της ανακοινώνει στα μέλη της την  απώλεια του  Παναγιώτη Γ. Φούγια, επίλεκτου μέλους της Κορινθιακής  και της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας, 

αλλά και της εκπαιδευτικής  κοινότητας, Επίτιμου Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων, πανεπιστημιακού και εκλεκτού συγγραφέα. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018,  στις 2 μ.μ., στο Δημοτικό Κοιμητήριο Χαλανδρίου, Αναπαύσεως και Τήνου.

                                                             ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
                                                
Ο Παναγιώτης Γεωργ. Φούγιας, Δρ. Φιλ., γεννήθηκε στα Καλύβια Φενεού Κορινθίας το 1931. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Μετεκπαιδεύθηκε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, στην Ελβετία και τη Δανία, στη Φιλοσοφία, τη Θρησκειολογία και τους Αρχαίους Πολιτισμούς. Έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το έτος 1965. Υπηρέτησε ως καθηγητής Μ.Ε., ως Λυκειάρχης, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων και ως καθηγητής της Ιστορίας της Φιλοσοφίας και της θρησκειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδδίς Αμπέμπα (Αιθιοπία) κατά τα έτη 1970-1976. Την ίδια περίοδο χρημάτισε Μορφωτικός Σύμβουλος στην εκεί Ελληνική Πρεσβεία. Δίδαξε Θρησκειολογία και Ηθική στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών επί τρία έτη.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή Πολιτιστικής Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη 10ετία του ’70, αλλά και στην ΟΥΝΕΣΚΟ στα Συνέδριά της στην Αδδίς Αμπέμπα. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής για τον Διάλογο με τους Αντιχαλκηδονίους ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φιλανδίας.
Τον Οκτώβριο του 2002 εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στη Συνάντηση Χριστιανών – Μουσουλμάνων, στη Γενεύη της Ελβετίας.
Από το έτος 1978 έως το τέλος του 1981 υπηρέτησε στην Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας ως Δ/ντής Εκπ/σεως Ελληνοπαίδων Εξωτερικού και το έτος 1989 ως Δ/ντής Δημοσίων σχέσεων στο ίδιο Υπουργείο. Συνταξιοδοτήθηκε από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων της Α΄ Περιφερείας Αθηνών, διατηρήσας τον τίτλο του Επίτιμου  Συμβούλου.
Δημιούργησε μια εξαιρετική οικογένεια με τη σύζυγό του Ασπασία, αποκτώντας μια κόρη και δυο γιους. Για αρκετά χρόνια απόλαυσε και το ρόλο του παππού με τα 8 εγγόνια του. Ο γιος του ο Γιάννης είναι σήμερα διακεκριμένος Καθηγητής της Νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στην Αγγλία.
΄Εργα του:
Christianity and Mystery Religious in Conflict, Αθήναι, 1968 (Ph. D. Thesis). -Η Χριστιανική Θρησκεία και αι τρεις Μεγάλαι Θρησκείαι: Ινδουισμός, Βουδδισμός και Κονφουκιανισμός, Αθήναι, 1968. – Μυστήριον, Η έννοια του όρου «Μυστήριον» εις τους εθνικούς συγγραφείς και εις τους πρώτους Χριστιανούς Απολογητάς, Αθήναι, 1968. – Ο Προορισμός του ανθρώπου κατά τας θρησκευτικάς αντιλήψεις των αρχαίων Αιγυπτίων, Κάιρον, 1979 και Αλεξάνδρεια, 1970.- The Nature of Theology of the Early Greek Philosophers, Αθήνα, 1969. -Η Λατρεία του Απόλλωνος παρά τοις Αρχαίοις Έλλησι, Αθήναι, 1977. – Προλεγόμενα εις την Έρευνα των Πηγών του Ισλάμ, Αθήναι, 1970. -Η περί Ανθρωπίνου Σώματος Διδασκαλία των Ορθοδόξων Χριστιανικών Πηγών, Αθήνα, 1977.- Τα Ελληνικά Γράμματα δύναμη για την επιβίωση της Εκκλησίας και του Γένους μας, Αθήνα, 1981. -Τα Βασίλεια των Γασανιδών και των Λαχμιδών, Αθήνα, 1992. -Η Είσοδος του Ισλάμ εν Αιθιοπία και η διάδοσις αυτού εν τη χώρα ταύτη, Αθήναι, 1970. -Ο ρόλος της Ελληνικής Εκκλησίας της Διασποράς στη Εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Αθήναι, 1985.- Κικέρων, ο Ελληνολάτρης Φιλόσοφος, Ρήτορας, Εκδ. Α.Α. Λιβάνη, Νέα Σύνορα, Αθήνα, 2001. -Ισλάμ, Πηγές, Πορεία, Προκλήσεις, Διάλογοι, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Αθήνα, 2002.- Φανάρι-Αθήνα, Παραλειπόμενα, Εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Αθήνα, 2006.-Μεθόδιος, ο Αδικημένος Ιεράρχης, Εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Αθήνα, 2008. -Κων/νος Ν. Καλλίνικος, Μ. Οικονόμος και Πρωτοπρεσβύτερος της Μ. του Χριστού Εκκλησίας, Εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Αθήνα, 2010. -Ο αμητός μιας ζωής, (αυτοβιογραφία), Εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Αθήνα, 2011.- Ερανίσματα Παραπλεύρων Σημειώσεων (1951-2012), Εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Αθήνα, 2012. Η περί του ανθρωπίνου σώματος διδασκαλία των Ορθοδόξων Χριστιανικών πηγών, Εκδ. Μαλλιάρης –Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2013.- Ο λόγιος Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Καλλίνικος, Εκδόσεις Δέσποινας Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2015.

Ψήφισμα
Η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων πληροφορήθηκε με βαθιά θλίψη σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2018, την απώλεια του μέλους της Παναγιώτη Γ. Φούγια, επίλεκτου μέλους της Κορινθιακής και της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας, Επίτιμου Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων, Πανεπιστημιακού δασκάλου, τ. Δ/ντή Υπουργείου Παιδείας και εκλεκτού συγγραφέα, με σημαίνουσα παρουσία στα Γράμματα και την Κοινωνία.
Η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων είχε τη χαρά να τον τιμήσει εν ζωή, το 2014, για τη συνολική του προσφορά, απονέμοντάς του το Βραβείο «Ματθαίος Ανδρεάδης».
Το Διοικητικό Συμβούλιο, εκφράζοντας την ομόθυμη συμμετοχή όλων των μελών της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων στο πένθος για την απώλεια του διακεκριμένου μέλους της, Παναγιώτη Γ. Φούγια, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.
2. Να παραστούν εκπρόσωποί της στην εξόδιο ακολουθία στην Αθήνα.
3. Να αναθέσει στον κ. Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα,  Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και  μέλος της Εταιρείας μας, να εκφωνήσει επικήδειο λόγο, και
4. Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στα ΜΜΕ και στον τοπικό Τύπο.
                     Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δρ. Γιάννης  Δ. Μπάρτζης                                 Γιώργος Κωστούρος