Πε. Απρ 25th, 2024

Απόφαση του ΣΤΕ υπέρ της ΕΑΣ Κιάτου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την απόφαση του ΣΤΕ υπέρ της ΕΑΣ Κιάτου χαιρετίζει με ανακοίνωση της η συνεταιριστική οργάνωση. Αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει:

«Η Ε.Α.Σ. ΚΙΑΤΟΥ Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε., έχοντας απόλυτο σεβασμό και εμπιστοσύνη στο θεσμό της Δικαιοσύνης, χαιρετίζει την τολμηρή απόφαση στο ΣτΕ, που υπό το πρίσμα των εξουσιών του ακυρωτικού δικαστή όχι μόνο ανέστειλε την κυβερνητική μεθόδευση περί,,διαπίστωσης της αυτοδίκαιης λύσης και θέσης σε εκκαθάριση» της εταιρείας μας, αλλά εν τοις πράγμασι ακύρωσε και την αόριστη νομική έννοια που εν είδει νομοθετικής πρόνοιας,,  ύφαναν»  οι  βουλευτές  του Σύριζα με το πρόσχημα της προστασίας της συνεταιριστικής ιδέας!

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί αυτή η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί την αναγκαία βάση διασφάλισης στη «θωράκιση του συνεταιριστικού κινήματος», προστατεύει την οικονομική ελευθερία και πέραν τούτου, την ελευθερία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρίας μας. Εξάλλου ο δικαστής εφαρμόζει και ερμηνεύει τον νόμο, αλλά και τον συμπληρώνει, διευκρινίζει τα όρια του, καλύπτει τα κενά του χωρίς να αναμένει την επέμβαση του νομοθέτη.

Η Ε.Α.Σ. ΚΙΑΤΟΥ Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε., με όπλο το δίκαιο και τη λογική, άντεξε τον «ανήθικο» και νομικά αβάσιμο «πόλεμο», που δέχθηκε από την αρχή_ αυτής της ύπουλης και συντονισμένης κυβερνητικής  μεθόδευσης  και μέχρι πριν λίγες μέρες, έχοντας την ομόθυμη στήριξη όλων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων κα ι Επιχειρήσεων της Ελλάδας, έδωσε ένα αγώνα ενάντια στα τοπικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, αλλά κα ι στα παράκεντρα εξουσίας, που επιθυμούν να πλήξουν το συνεταιριστικό κίνημα γενικότερα. Και έτσι θα συνεχίσει.

Ευελπιστούμε αυτή η «σύμπτωση» ανάμεσα στην έννοια του «δημοσίου συμφέροντος», όπως την καταλαβαίνουν οι συνεταιριστές όλης της Ελλάδας αλλά και όπως την υπερασπίστηκε ο θεσμός της Δικαιοσύνης, να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, που ενδεχομένως έχουν πληγεί από παράκεντρα εξουσίας, προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί το ιδεώδες του κράτους δικαίου.

Όσο για τα τοπικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που δήθεν κόπτονται για την προστασία της συνεταιριστικής ιδέας… στην πραγματικότητα θυμίζουν ένα πολύ ωραίο – μισοξεχασμένο – τραγούδι σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και μουσική Μάνου ΛοΤζου με τίτλο 11 Ντ ύθηκες Μακρυγιάννης τις Απόκριες»…»

 Αναστέλλεται η εκκαθάριση της ΕΑΣ Κιάτου

Την αναστολή ισχύος της ΚΥΑ, που όριζε τη λύση και εκκαθάριση της ΕΑΣ Κιάτου ΑΕ, αποφάσισε το ΣτΕ, μέχρι την εκδίκαση της αναστολής, σε περίπου ενάμιση μήνα από τώρα, αλλά και τη συζήτηση της ακυρωτικής απόφασης που υπέβαλλε η ΕΑΣ, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η απόφαση του Συμβουλίου, αναφέρουν πηγές κοντά στο διοικητικό επιτελείο της ΕΑΣ Κιάτου, δικαιώνει σε πρώτο βαθμό την ΕΑΣ, και μάλιστα, όπως λένε οι ίδιοι, με πρωτοφανή ταχύτητα και με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του ΣτΕ, Χρήστου Ράμμου. «Ο ίδιος ο κ. Ράμμος ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης λύσης και εκκαθάρισης της ΕΑΣ, μέχρι να συζητηθεί η αίτησή μας τον Νοέμβριο», ανέφερε στην «ΥΧ» ο δικηγόρος της ΕΑΣ Κιάτου, Αριστείδης Ζαχαριάς.

«Καταρχάς, η ΚΥΑ με την οποία ορίζεται η διάλυση της ΕΑΣ Κιάτου απαιτούσε εισήγηση της αρμόδιας αρχής από τη Δ/νση Οικονομικών Ελέγχων, Επιθεώρησης και Συνεργατισμού του υπουργείου, που όμως δεν έλαβαν ποτέ. Παρόλα αυτά, προχώρησαν στη δημοσίευσή της», συνεχίζει ο κ. Ζαχαριάς, κάνοντας λόγο παράλληλα για πολιτική δίωξη, που εκπορεύεται από τον υπουργό, Β. Αποστόλου. Τις βαριές αυτές κατηγορίες θα συνοδέψουν μηνύσεις και αγωγές κατά στελεχών του υπουργείου, το οποίο, από την άλλη, θεωρεί την εξέλιξη αυτή πλήρως λογική και επόμενη. Όπως τόνισαν στην «ΥΧ» κύκλοι του υπουργείου, πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη, που δεν προδικάζει σε κανέναν βαθμό τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης. «Πολύ σημαντικότερη από την προσωρινή αυτή διαταγή είναι η εκδίκαση της αναστολής λειτουργίας της ΕΑΣ, σε 40 περίπου μέρες, και η εκδίκαση της ανακοπής, που θα συζητηθεί στα τέλη Νοέμβρη. Το υπουργείο έτσι κι αλλιώς δεν θα όριζε εκκαθαριστή πριν το τέλος του παρόντος έτους», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

ypaithros.gr