Πα. Σεπ 22nd, 2023

ΔΕΘ: Δέσμη μέτρων για την αποκατάσταση των αδικιών εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών που, όπως σημείωσε, αποκαθιστούν αδικίες των μνημονίων και δίνουν ώθηση στην οικονομία, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 83ης ΔΕΘ. Σήμερα στη μία το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Η Ελλάδα μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός το Σάββατο το βράδυ εγκαινιάζοντας την 83η ΔΕΘ, και παρουσίασε ένα 4ετές σχέδιο για την Ελλάδα της νέας εποχής, με βασικούς πυλώνες τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και την προστασία της μισθωτής εργασίας με ταυτόχρονη οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε μέσα στην επόμενη διετία να επιστρέψει η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% χωρίς τη μείωση των συντάξεων, ενώ εξήγγειλε σειρά μέτρων που αποκαθιστούν αδικίες των μνημονίων και δίνουν ώθηση στην οικονομία.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά την επόμενη διετία, με ταυτόχρονη αλλαγή της δομής του φόρου, ώστε να γίνει ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία.
Ανακοίνωσε επίσης, μείωση έως 35% των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, μείωση κατά 4 μονάδες της φορολογίας των επιχειρήσεων σταδιακά μέχρι το 2022, επιδότηση ενοικίου έως 200 ευρώ τον μήνα για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια, καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς εντός του έτους, 3.000 άμεσες προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», και ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και ανενεργές επιχειρήσεις, επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, μείωση του ΦΠΑ από το 2021, και άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι στο όραμα της κυβέρνησης η Θεσσαλονίκη έχει τον ρόλο της πραγματικής πρωτεύουσας των Βαλκανίων, λέγοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΕΡΤ1