Πα. Μαρ 1st, 2024

Ενεργοποίηση της Ε.Ε. για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε ανταπόκριση της «Handelsblatt» με τίτλο «Η Μέρκελ καταβάλλει προσπάθειες ώστε ο Ερντογάν να αποφυλακίσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς», η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η καγκελάριος προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση

των δύο φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου Σύνοδο Ε.Ε.-Toυρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας. 

«Η υπόθεση δεν επιβαρύνει μόνο τις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επισκιάζει, επίσης, την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας». Η εφημερίδα στη συνέχεια τονίζει ότι στις προσπάθειες για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων παρεμβαίνει πλέον και η Μέρκελ, κάνοντας μνεία στο τηλεφώνημα που, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, είχε η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα με τον Τούρκο πρόεδρο για το ζήτημα αυτό. «Το πώς αντέδρασε ο Ερντογάν δεν έχει γίνει γνωστό» σημειώνει η Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στον συσχετισμό της υπόθεσης αυτής από την τουρκική πλευρά με την υπόθεση της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η ελληνική Δικαιοσύνη στο μεταξύ απέρριψε και την τρίτη κατά σειρά αίτηση για την έκδοσή τους στην Τουρκία εξαιτίας του φόβου βασανιστηρίων.

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει: «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το 2016 είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν τη γρήγορη έκδοση των αξιωματικών. Στο μεταξύ, όμως, έχει δεμένα τα χέρια του λόγω των δικαστικών αποφάσεων. Αντί, λοιπόν, μιας άμεσης παρέμβασης προς τον Ερντογάν, ο Τσίπρας αναζητεί διεθνή στήριξη. Ζήτησε ακόμη τηλεφωνικά βοήθεια από τον ίδιο τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Και η Ε.Ε. παρενέβη». Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. Όπως εκτιμά η Handelsblatt, «η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Όπως διαμηνύει η Άγκυρα‚ η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης».

Η Αθήνα εναποθέτει τις ελπίδες της στη Σύνοδο της Βάρνας

Όπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, η Αθήνα ελπίζει ότι ίσως η Τουρκία αποφυλακίσει τους δύο στρατιωτικούς πριν ή λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Toυρκίας τη Δευτέρα. «Εξάλλου, η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. που ακόμη εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σε αυτό στηρίζεται και η ελπίδα ότι ο δύσκολος γείτονας μπορεί να ”δαμαστεί”». 

Αλλά και χωρίς την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πάλι η ευρωπαϊκή ατζέντα των Γιούνκερ και Τουσκ για την Τουρκία στη Βάρνα θα είναι δύσκολη, εκτιμά η Handelsblatt. Η Τουρκία, για παράδειγμα, εδώ και δύο χρόνια δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την προσφυγική συμφωνία, ενώ ο Ερντογάν ασκεί κριτική στην Ε.Ε. ότι δεν έχει καταβάλει όλη τη χρηματική βοήθεια που έχει υποσχεθεί για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες από τη Συρία.

«Από τη μεριά της, βέβαια, η Τουρκία ελπίζει ωστόσο ότι η Σύνοδος της Βάρνας θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, που αποτελεί σημαντικό θέμα για την τουρκική οικονομία. Αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτύχει λόγω των αντιρρήσεων της Κύπρου» γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί να συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης μόνο εάν η Άγκυρα τερματίσει τον ναυτικό αποκλεισμό» σε πλοία που αναζητούν στα ανοικτά του νησιού ορυκτό πλούτο. 

Σύμφωνα με την Handelsblatt, «η Αθήνα προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση», επειδή φοβάται ότι ο Ερντογάν μπορεί να ασκήσει πίεση στο προσφυγικό. «Εάν καταρρεύσει η προσφυγική συμφωνία, απειλούνται τα ελληνικά νησιά με εισροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Έτσι δεν φαίνεται να είναι προς το συμφέρον της Αθήνας το να αναχθεί η υπόθεση των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών σε μια κρίση. Ωστόσο, η Τουρκία είναι όλο και πιο επιθετική απέναντι στους γείτονές της, την Κύπρο και την Ελλάδα» σημειώνει τέλος η γερμανική εφημερίδα.

«Ισχυρό μήνυμα» προς την Τουρκία αναμένεται να στείλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Bloomberg, οι ηγέτες θα καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος»Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Bloomberg, οι ηγέτες θα καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος, και θα υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα». 

«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σχετικά με τη διερεύνηση και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στο έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 21 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πρόκειται να ενημερώσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. για την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Πηγές: DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.zougla.gr