Σα. Δεκ 3rd, 2022

Επίδομα ανεργίας σε μισθωτούς που δεν πληρώνονται

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για χιλιάδες εγκλωβισμένους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι σε επιχειρήσεις, προβλέπει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που πέρασε το Σεπτέμβριο από τη Βουλή.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, βασική προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας απόδοσης επιδόματος ανεργίας από τον Οργανισμό, είναι η υποβολή, από πλευράς του μισθωτού, εξώδικης αγωγής ώστε να θεωρηθεί απόλυση η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του.

Η επιδότηση είναι δύο ταχυτήτων, άμεση με βάση το εξώδικο ή την αγωγή, ή εκ των υστέρων και αναδρομική μετά την τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Στην πρώτη περίπτωση βέβαια, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν δικαιώσει τον εργαζόμενο.

Το πώς θα καταβληθεί το επίδομα, άμεσα ή μετά την τελεσίδικη απόφαση, το αποφασίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος με υπεύθυνη δήλωση που θα πρέπει να κατατεθεί παράλληλα με την αίτηση. Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, επιδότηση ανεργίας μπορούν να λάβουν και όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ο εργαζόμενος μπορεί να επιδοτηθεί εφόσον υποβάλει αίτηση στον ΟΑΕΔ εντός 60 ημερών από την επίδοση στον εργοδότη του εξωδίκου ή της αγωγής. Σημειώνεται ότι χρήση της διάταξης μπορούν να κάνουν όσοι υποβάλουν ή έχουν υποβάλει αίτηση τακτικής επιδότησης από 13/09/2017 και εξής.

Ο ΟΑΕΔ προβαίνει σε έκδοση δελτίου ανεργίας και δίνει επίδομα α) άμεσα με εξώδικο ή αγωγή και β) αναδρομικά, αφού η καταγγελία της σύμβασης αναγνωρισθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

capital.gr