Πε. Ιούν 20th, 2024

Γ. Ψυχογιός στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Η σύνδεση της τρομοκρατίας με τις προσφυγικές ροές είναι αβάσιμηκαι επικίνδυνη»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αυτή την εβδομάδα διεξάγεται στο Στρασβούργο η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο πλαίσιο των εργασιών της, κατά τη συζήτηση της

Έκθεσης για τη «ριζοσπαστικοποίηση μεταναστών και κοινοτήτων της διασποράς στην Ευρώπη», ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑστην παρέμβασή του τόνισε:

«Το επιχείρημα που συνδέει την τρομοκρατία με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι επικίνδυνο και σαφώς αβάσιμο. Αυτή η γνώμη αποτελεί ένα ξενοφοβικό στερεότυπο που δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Πρόκειται μάλλον για μια πρόφαση για να δικαιολογήσει τη συντηρητική στροφή της Ε.Ε. όσον αφορά στη μεταναστευτική και προσφυγική της πολιτική. Επενδύοντας στον κίνδυνο της  τρομοκρατίας και καλλιεργώντας έτσι ένα γενικευμένο αίσθημα φόβου, ορισμένες πολιτικές δυνάμεις και κυβερνήσεις προσπαθούν να καλύψουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου για τους αιτούντες άσυλο.

Ο Γ. Ψυχογιός ξεκαθάρισε ότι  στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι ροές των μεταναστών και των προσφύγων αυξάνουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία των πρόσφατων τρομοκρατών ήταν ευρωπαίοι πολίτες, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην ΕΕ.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στηνυπό συζήτηση Έκθεση: «Όπως ορθώς επισημαίνεται και στο σχέδιο της Έκθεσης, πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές για την καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτίων της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Και οι αιτίεςαυτές είναι οι πόλεμοι και οι ένοπλες συρράξεις, οι δικτατορίες και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, καθώς και η φτώχεια και η πείνα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Πρωταρχική αιτία συνιστά επίσης και η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, που οδηγεί στο περιθώριο μεγάλες ομάδες πληθυσμού εντός της Ε.Ε. που στερούνται βασικών οικονομικών δικαιωμάτων. Τέλος, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε την άνοδο ακροδεξιών και νεοναζιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και αλλού, που εκφράζουν και υλοποιούν ρατσιστικές, σεξιστικές και ξενοφοβικές ιδέες και πολιτικές».

Σύμφωνα με τον βουλευτή αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδηγούν στον εξτρεμισμό. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «πρέπει να έχουμε κατά νου και να μην ξεχνάμε ποτέ σε αυτή την αίθουσα ότι ο «νόμος της ζούγκλας» που κάποιες δυνάμεις προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο, δεν απειλεί μόνο πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και μειονότητες, ευάλωτες ομάδες, φτωχούς και άστεγους, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και όλους αγωνίζονται για μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία».

Ο Γιώργος Ψυχογιός καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «Η απάντησή μας δεν πρέπει να είναι οι φράχτες, η απομόνωση και η καταστολή. Η απάντησή μας πρέπει να έγκειται στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου, αλλά και στις βασικές αρχές και αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Γι’ αυτό τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους ομολόγους του να δράσουν άμεσα και να στοχεύσουν όλοι μαζί στην ουσιαστική ένταξη προσφύγων και μεταναστών: «Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να εργαστούμε αποτελεσματικά και συλλογικά για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης που περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την πρόσβαση στην υγεία και την εργασία, καθώς και τη συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητισμό.

Μόνο μέσω της ουσιαστικής συμμετοχής στην κοινωνική ζωή και τις δραστηριότητες, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στρατηγικά και μακροπρόθεσμα τέτοια φαινόμενα».