Τρ. Μαρ 5th, 2024

Ηλεία: Πλημμύρες και κατολισθήσεις από την κακοκαιρία (φωτό)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αλύπητα «χτυπά» η κακοκαιρία τη νότια Ηλεία, καθώς χθες τα ξημερώματα οι κάτοικοι των χωριών της Ζαχάρως και της Νέας Φιγαλείας έζησαν τον εφιάλτη της πλημμύρας και της κατολίσθησης και είδαν την περιουσία τους να υφίσταται σοβαρές ζημιές.

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια στο Νεοχώρι και στον Κακόβατο, ενώ τα νερά «σκέπασαν» δεκάδες αγροτικές εκτάσεις.

Όπως τόνισε ο πλημμυρόπληκτος Παναγιώτης Μπαχάρης από το Νεοχώρι, η ζημιά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν αντιλαμβανόταν εγκαίρως την έκταση του καιρικού φαινομένου και ζήτησε από τους αρμόδιους να κάνουν τα απαραίτητα για να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση.

«Για καλή μας τύχη ακούσαμε τον συναγερμό και προλάβαμε να βγούμε έξω και να πάρουμε τα αυτοκίνητα, περιορίζοντας τη ζημιά. Όμως το υπόγειο και άλλοι χώροι που έχουμε, πλημμύρισαν και προκάλεσαν ζημιά στα λάδια και σε άλλα πράγματα που έχουμε σε αποθηκευτικούς χώρους. Η ουσία όμως είναι ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει, διότι και το 2013 είχαμε ξαναπλημμυρίσει και έπαθα ζημιά 100.000 ευρώ χωρίς να αποζημιωθώ. . Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να σπάσει το ποτάμι με μια παρέμβαση για να μη γυρίσουμε στην εποχή του Μαυρογιαλούρου. Δεν πιστεύω ότι θέλει κάποιος να πλημμυρίζουμε», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μπαχάρης.

kezzvsl0

Άμεση η παρέμβαση της Πυροσβεστικής

Στο σημείο επενέβησαν άμεσα πυροσβέστες από Πύργο και Κρέστενα, για να απεγκλωβίσουν πολίτες που εκτέθηκαν σε κίνδυνο, ενώ στη συνέχεια προέβησαν σε εκτεταμένη απάντηση υδάτων από τα σπίτια που είχαν μετατραπεί σε λίμνες.

«Στις 2:50 ειδοποιήθηκε η ΠΥ Πύργου για εγκλωβισμένο άτομο στο Θολό δίπλα από χείμαρρο. Επενέβησαν δύο οχήματα από το ΠΚ Κρεστένων και έγινε ο απεγκλωβισμός, ενώ στη συνέχεια ειδοποιηθήκαμε για πλημμυρσιμένα σπίτια. Συνολικά επιχείρησαν τέσσερα οχήματα και ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ. Από αυτό που διαπίστωσα, δύο λεκάνες έχουν γεμίσει νερό», είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας κ. Πετρούτσος.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μητρόπουλο, οι οποίοι επεσήμαναν την ανάγκη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

deb44tyc

Στον ρυθμό των κατολισθήσεων η Ν. Φιγαλεία

Εκτός από τις πλημμύρες, όμως, η κακοκαιρία προκάλεσε ντόμινο κατολισθήσεων, τόσο στην Εθνική Οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, όσο και στην επαρχιακή οδό Θολού-Νέας Φιγαλείας, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως, Δημ. Κόσσυφας, εξέφρασε στην εφ. «Πατρίς» την ανησυχία του για το Λέπρεο και πρόσθεσε ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες τα μηχανήματα του δήμου ξεκίνησαν τις παρεμβάσεις καθαρισμού του οδικού δικτύου.

f8ws18vk

lox2vt22

l7auvl1w

vpt49vva

a8scwm1b

4enh0fy6

Πηγή: Patrisnews.gr