Πε. Απρ 25th, 2024

Κι όμως ο Κιμ κέρδισε: Πάτησε πόδι στο νοτιοκορεατικό έδαφος

Κοινοποίηση ειδήσεων

Kι όμως ο Κιμ πέτυχε τον σκοπό του με τις πυρηνικές δοκιμές του και κατάφερε να είναι ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που πατάει σε νοτιοκορεατικό έδαφος και μάλιστα κατόπιν προσκλήσεως.

Στην πρώτη σύνοδος κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πέρασε σε νοτιοκορεατικό έδαφος μετά από 65 χρόνια.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, αντάλλαξαν μια θερμή χειραψία πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, λίγο πριν αρχίσει η ιστορική διακορεατική σύνοδος κορυφής και οι δύο γεμάτοι χαμόγελα.

 

Και ας σκεφτεί κανείς ότι ο Κιμ χαρακτηρίζονταν από το σύνολο των δυτικών ΜΜΕ και των δυτικών ηγεσιών ως τρελός δικτάτορας.

Τώρα έγινε αποδεκτός με θερμές αγκαλιές και χειραψίες. Τι σημαίνει αυτό; Πώς τελικώς χειρίστηκε καλύτερα απ’όλους το ζήτημα των πυρηνικών δοκιμών. Κατάφερε με τις πυρηνικές δοκιμές να σύρει όλη την Δύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν Τζε-ιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αμέσως μετά έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε τη γη της Νότιας Κορέας από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953).

Νωρίτερα, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος επίσης περπάτησε για λίγο στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων, κάτι που τον κάλεσε να κάνει ο Κιμ κάνοντάς του νόημα με τα χέρια!

Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής των δύο χωρών εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ο Μουν Τζε-ιν είπε απευθυνόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ότι ελπίζει να επιτύχουν και να υπογράψουν μια «τολμηρή συμφωνία», κατά την έναρξη της διακορεατικής συνόδου κορυφής.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε ειλικρινείς συνομιλίες και ότι θα καταλήξουμε σε μια τολμηρή συμφωνία ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο», τόνισε ο Μουν.

Ο Κιμ χαιρέτισε νωρίτερα την έλευση μιας νέας «εποχής ειρήνης», στην καταχώρισή του στο βιβλίο των επισκεπτών στο κτίριο όπου είχε συναφθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες το 1953.

Για να γίνει κατανοητό το κλίμα της συνάντησης των δύο ηγετών, ο Κιμ έκανε και αστειάκι ότι έφερε νουντλς από την Πιονγιάνγκ.

«Είδα νωρίτερα ότι το μενού στο δείπνο που θα έχουμε είναι ένα “καυτό” θέμα. Έφερα μαζί μου και κρύα νουντλς από την Πιονγιάνγκ οπότε κύριε πρόεδρε θα μπορέσετε να τα δοκιμάσετε».

Μερικούς μήνες νωρίτερα το σύνολο των δυτικών ΜΜΕ τον περιέγραφε ως σχιζοφρενή που στέλνει τους εν δυνάμη αντιπάλους του να βρουν φρικτό θάνατο, στα σκυλιά

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters πριν την είσοδο του Κιμ στο Παλάτι της Ειρήνης όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής, μια ομάδα ειδικών από τη Βόρεια Κορέα έλεγξε το χώρο για εκρηκτικά και συσκευές καταγραφής ήχους ενώ ψέκασε και εντομοαπωθητικό στις καρέκλες αλλά και το βιβλίο επισκεπτών.

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι στις συνομιλίες ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας θα επιτευχθεί πρόοδος ως προς την προσπάθεια να υπάρξει ειρήνη και ευημερία στη χερσόνησο.

Η Ουάσινκτον σημείωσε επίσης ότι αδημονεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ, που σχεδιάζεται να διεξαχθεί σε λίγες εβδομάδες.

Καθόλου άσχημα για τον Κιμ. Τελικά αποδείχτηκε πολύ πιο έξυπνος απ’οτι τον περιέγραφαν Αμερικανοί και υπόλοιποι Δυτικοί. Ότι δεν κατάφερε ο πατέρας του και ο παπούς του (που ίδρυσε και την χώρα αυτή) το κατάφερε ο… μικρούλης Κιμ, ο φίλος του Ντένις Ρόντμαν.

Και είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψει από τη Νότια Κορέα αφού πάρει μεγάλα ανταλλάγματα για την χώρα του και το καθεστώς του. Αλλιώς θα αρχίσει πάλι τις πυρηνικές δοκιμές και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.