Πε. Απρ 25th, 2024

Κλιμακτήριος: η μεγάλη μετάβαση

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Κλιμακτήριος είναι ουσιαστικά μια χρονική περίοδος της ζωής κάθε γυναίκας. Ξεκινά συγκεκριμένα, από τη στιγμή που προοδευτικά αρχίζει να ελαττώνεται η λειτουργία των ωοθηκών της γυναίκας.

Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος κύριος Κυριάκος Τίγκας μας εξηγεί.

Η φυσιολογική Ωοθηκική λειτουργία προϋποθέτει να πραγματοποιείται Ωοθυλακιορρηξία κάθε μήνα.

Το πιο ώριμο δηλαδή ωοθυλάκιο (τo λεγόμενο «Προέχον») του συγκεκριμένου κάθε φορά, μηνιαίου κύκλου πρέπει να «σπάει» στη μέση περίπου του κύκλου. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει για 36 περίπου ώρες, τα Οιστρογόνα, που είναι οι βασικότερες φυλετικές Ορμόνες της γυναίκας, να τετραπλασιαστούν. Να κάνουν τη μέγιστη αιχμή τους (peak). Μόνο τότε μπορεί να σπάσει το προέχον Ωοθυλάκιο και να απελευθερώσει, εάν περιέχει, ένα ωάριο για πιθανή γονιμοποίηση.

Αν συμβεί αυτό, τότε μόνο παράγεται η δεύτερη κύρια φυλετική Ορμόνη της γυναίκας, η Προγεστερόνη, η οποία είναι ο εξισορροπιστής των Οιστρογόνων. Η Προγεστερόνη προστατεύει τη γυναίκα από Καρκίνο Μαστού, Ωοθηκών και Ενδομητρίου, αλλά και από καλοήθεις καταστάσεις, όπως τα Ινομυώματα, οι Πολύποδες, οι Υπερπλασίες και οι Αιμορραγίες .

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή της Προγεστερόνης, βοηθά στην φυσιολογική αναπαραγωγή, γεγονός που την καθιστά, την «Ορμόνη της Μητρότητας».

Στην ηλικία των 26 έως 28 ετών, είναι το μέγιστο της καμπύλης της φυσιολογικής αναπαραγωγικής περιόδου της γυναίκας.

Σε κάθε κύκλο, που η γυναίκα έχει Ωοθυλακιορρηξία και το ωοθυλάκιο που εκρήγνυται, που «σπάει» δηλαδή, περιέχει μέσα του ωάριο, τότε είναι δυνητικά Αναπαραγωγική.

Μέσα, λοιπόν, στην 3η δεκαετία της ζωής της, κάθε γυναίκα, έχει με τον χρόνο όλο και περισσότερους Ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους.Περιόδους δηλαδή, χωρίς ωάριο. Κάθε χρόνο, μειώνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης με «φυσικό» τρόπο. Λόγω αυτού του φαινομένου, οι παραγόμενες Ορμόνες από τις ωοθήκες της γυναίκας, ελαττώνονται.

Η Κλιμακτήριος είναι φάση της Ζωής. Σε άλλες γυναίκες διαρκεί για 2 χρόνια και σε άλλες για 20 χρόνια. Η Κλιμακτήριος, είναι Μεταβατική Χρονική Περίοδος. Είναι, λοιπόν, η μετάβαση από την απόλυτα  Αναπαραγωγική φάση, στην τελική μη Αναπαραγωγική περίοδο της Ζωής της γυναίκας.

Ξεκινά από τη στιγμή που ελαττώνονται σταδιακά τα Οιστρογόνα και η Προγεστερόνη στις γυναίκες, οπότε μειώνεται η Αναπαραγωγική της ικανότητα και τελειώνει, με την οριστική παύση της ομαλής λειτουργίας των ωοθηκών, κατά την Εμμηνόπαυση.
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

 Κλιμακτήριος και Συμπτώματα

Η Κλιμακτήριος είναι μια φάση της ζωής της γυναίκας, που μπορεί να έχει πολλά ή και καθόλου συμπτώματα. Για αυτόν ακριβώς  το λόγο, εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη, επειδή δεν έχουν (ή για την ακρίβεια νομίζουν ότι  δεν έχουν) , συμπτώματα, πιστεύουν  ότι δε βρίσκονται σε κλιμακτήριο.

Καθετί ωστόσο που αλλάζει επάνω σε μια γυναίκα, ό,τι νοιώθει  και αισθάνεται, κάθε διαφοροποίηση στο σώμα της, στις συνήθειές της, στον ύπνο, το συναίσθημα, τη συχνότητα του κύκλου της, τη σεξουαλική της επιθυμία, το βάρος της, είναι άμεσα εξαρτώμενο από τις Ορμόνες της.

Εάν δεν παράγονται σωστά οι Ορμόνες της γυναίκας, πολλαπλές διαταραχές, σε όλα τα οργανικά της συστήματα ξεκινούν. Οι διαταραχές φυσικά που τελούνται σε κυτταρικό επίπεδο, δε γίνονται άμεσα αντιληπτές, μακροσκοπικά από τη γυναίκα. Ωστόσο, συντελούνται. Αργά και σταθερά. Συνεχίζουν για χρόνια, σε όλη την περίοδο της Κλιμακτηρίου, οδηγώντας τη γυναίκα, σε μόνιμα προβλήματα αργότερα, καθώς  και στα συμπτώματα, της τελευταίας φάσης της ζωής  της πριν την Εμμηνόπαυση, που ονομάζεται Περιεμμηνόπαυση.

stogiatro.gr