Κυ. Μαρ 3rd, 2024

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μια προσφορά του Πολυιατρείου L-Medical Λουτρακίου -Τι να επιλέξετε; NIPT ή papp-A

Κοινοποίηση ειδήσεων

Γράφει o Δρ Θεόδωρος Ξεν. Βασιλειάδης
Επιστημονικά Υπεύθυνος Μαιευτικού-Γυναικολογικού τμήματος του Πολυιατρείου L-Medical Λουτρακίου
Το ερώτημα που απασχολεί ένα ζευγάρι σε περίοδο εγκυμοσύνης είναι ποιο είδος προγεννητικού ελέγχου να επιλέξει για να διασφαλίσει ότι το έμβρυο που κυοφορείται είναι φυσιολογικό. 


Ο συνήθης πληθυσμιακός έλεγχος πρώτου τριμήνουΟ συνήθης πληθυσμιακός έλεγχος πρώτου τριμήνου σε κύηση, μέχρι το 2013, ήταν ο συνδυασμός υπερηχογραφήματος εμβρύου για την μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και η ανίχνευση στο αίμα της εγκύου της πρωτεΐνης papp-A. Ο συνδυασμός αυτός, αφενός έδινε πληροφορίες για την πιθανή ύπαρξη τρισωμίας (ανωμαλίες χρωμοσωμάτων που προκαλούν πνευματική καθυστέρηση) και αφετέρου το υπερηχογράφημα ανίχνευε κατασκευαστικές εμβρυικές ανωμαλίες που σχετιζόταν με την υγεία του. 

Ο συνδυασμός αυτός επικρατεί μέχρι και σήμερα, ως ο ενδεικνυόμενος τρόπος πληθυσμιακού ελέγχου 1ου τριμήνου κύησης και αναφέρεται στην Ελλάδα εν συντομία ως «ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ», 

Από τον Ιούλιο του 2013, εφαρμόζεται η νέα μέθοδος, η οποία ανιχνεύει απευθείας τα εμβρυικά χρωμοσώματα που κυκλοφορούν στο αίμα της μητέρας και με μοριακές τεχνικές δίνεται άμεσα πληροφορία για την υγεία των χρωμοσωμάτων του εμβρύου με σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια από την «αυχενική διαφάνεια». Ο έλεγχος αυτός ονομάστηκε «μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος» (Νon Invasive Prenatal Diagnosis, NIPD) και μεταγενέσετρα, μετονομάσθηκε σε Νon Invasive Prenatal test (NIPΤ), ονομασία που επικράτησε παγκόσμια. 

Το ερώτημα είναι λοιπόν, αυχενική διαφάνεια με papp-A ή τον μη επεμβατικό έλεγχο NIPT ; 


Στην ουσία, αυτό που θέλουμε να συγκρίνουμε είναι οι δύο μέθοδοι πληθυσμιακού ελέγχου, που οι διαφορές τους περιγράφονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα. 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΥΓΓΡΑΦΟΝΤΑ 

Αν δεν έχετε σοβαρό οικονομικό περιορισμό επιλέξτε την απλή και σίγουρη μέθοδο, το NIPΤ !

Αποτελεί την σιωπηλή επανάσταση στην μαιευτική πράξη.

Θα σώσει στην Ελλάδα, περίπου 5500 έγκυες γυναίκες ανά έτος που έκαναν το papp-A να ταλαιπωρηθούν αφενός μεν με την λανθασμένη είδηση ότι το παιδί τους έχει κίνδυνο πνευματικής καθυστέρησης και αφετέρου θα γλυτώσουν την αμνιοπαρακέντηση ή την λήψη τροφοβλάστης με κίνδυνο 1 έως 2 στις εκατό να απολέσουν το έμβρυο τους.    
                   

Για ένα ενημερωτικό βίντεο πατήστε εδώ