Δε. Δεκ 11th, 2023

Μέγα λάθος το “χαράτσι” στα ξενοδοχεία λένε οι επιχειρηματίες του Τουρισμού

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών του Τουρισμού για το “χαράτσι” στη διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, το οποίο η Κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ από την αρχή της χρονιάς.

Και ενώ ξεκινά η τουριστική περίοδος για την πλειοψηφία των δημοφιλών προορισμών και αναμένεται ο πρώτος όγκος ξένων επισκεπτών στα περιφερειακά αεροδρόμια, στελέχη του χώρου χαρακτηρίζουν “μέγα λάθος” την επιβολή του τέλους διαμονής για δύο βασικούς λόγους.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr φορείς της τουριστικής αγοράς, τα έσοδα για το δημόσιο εκτιμάται ότι τελικά θα είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα, κάνοντας λόγο για αύξηση της φοροαποφυγής.

Παράλληλα, θεωρούν δεδομένη τη δυσαρέσκεια των ξένων τουριστών (αλλά και των Ελλήνων, καθώς ο φόρος αφορά στους πελάτες των καταλυμάτων), ακόμη κι αν έχουν ενημερωθεί σχετικά για το φόρο μέσω των τουριστικών πρακτορείων. Και αυτό γιατί το επιπλέον έξοδο θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό τους (ειδικά εφόσον οι ημέρες διαμονής ξεπερνούν τις δέκα, όπως είναι τα περισσότερα πακέτα που κλείνονται την καλοκαιρινή περίοδο).

Προς το παρόν, σύμφωνα με ξενοδόχους, οι αφίξεις από το εξωτερικό αφορούσαν στο κομμάτι του business και συνεδριακού τουρισμού, όπου οι ημέρες παραμονής ήταν λίγες, αλλά και σε τουρίστες που επισκέπτονταν την Αθήνα για επίσης λίγες ημέρες (city break). Όπως εξηγούν, αυτές οι κατηγορίες τουριστών είναι εξοικειωμένοι με το τέλος διαμονής, το οποίο εξάλλου ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις (όπως για παράδειγμα στην Ιταλία και στην Ισπανία).

Προσθέτουν δε πως οι αντιδράσεις θα αρχίσουν να γίνονται εντονότερες εφεξής και μακροπρόθεσμα προβλέπεται πως ο φόρος θα επηρεάσει και την τουριστική ζήτηση, αλλά και την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, έναντι άλλων μεσογειακών προορισμών.

Το τέλος υπολογίζεται στα ξενοδοχεία ως εξής: 1-2 αστέρων 0,50 €, 3 αστέρων 1,50 €, 4 αστέρων 3,00 €, 5 αστέρων 4,00 € και στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα: 0,50 €, όπως σημειώνεται σε εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ο φόρος εισπράττεται από τα παραπάνω τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα) με την έκδοση “ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής” προς τον διαμένοντα του δωματίου ή διαμερίσματος.

Εφόσον ο φόρος διαμονής δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του πακέτου που ο ταξιδιωτικός πράκτορας ή το ταξιδιωτικό γραφείο προσφέρει στους πελάτες του, τότε καταβάλλεται, από τους διαμένοντες, με την ολοκλήρωση των υπηρεσιών διαμονής και πριν την αναχώρησή τους. 

Επί του παρόντος, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από την Κυβέρνηση ή ειδικότερα από το υπουργείο Τουρισμού για επανεξέταση του φόρου. Όπως προβλέπεται στον Προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος διαμονής αναμένεται να ανέλθουν φέτος σε 74 εκατ. ευρώ. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

capital.gr