Πε. Φεβ 22nd, 2024

Ν. Κοτζιάς: Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σαφή μηνύματα σε Τουρκία και πΓΔΜ έστειλε μέσω του Α`Προγράμματος της ελληνικής ραδιοφωνίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λίγες ώρες μετά την αυστηρή σύσταση της ΕΕ στην Αγκυρα

για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις επαφές του πρωθυπουργού στην άτυπη σύνοδο κορυφής για τα εθνικά μας θέματα.

Η δήλωση της ΕΕ είναι πολύ σοβαρή και αυστηρή, είναι η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στην επείγουσα έκκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προς την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, και στο ενδεχόμενο να ματαιωθεί η επικείμενη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε παράλληλα πως η Τουρκία έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα με συνδέονται με την Ευρώπη, ενώ διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ και Συρία, προσθέτοντας ότι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνδράμουμε την προσπάθεια της γείτονος να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επισήμανε ακόμη ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν περνάνε αυτοί οι τσαμπουκάδες στην επόμενη φάση, όπου εμπλέκονται οι ΗΠΑ και η Γαλλία».

Οσον αφορά το ονοματολογικό με τη πΓΔΜ, αποκάλυψε ότι το σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η Ελλάδα έχει φύγει από το ΥΠΕΞ και έχει παραδοθεί στην κυβέρνηση, γνωστοποιώντας ότι είναι πιθανόν να το στείλει στη γειτονική χώρα πριν την επίσκεψή του στα Σκόπια τον Μάρτιο. «Η συμφωνία πρέπει να περάσει μέσα από το Σύνταγμα της FYROM για να διασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή της», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας πάντως, ότι οι δηλώσεις Ζάεφ δεν δείχνουν συμβιβαστική διάθεση.

Ακόμη, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, επισημαίνοντας πως όλοι αυτοί που κουνάνε το χέρι στην κυβέρνηση, δεν θέσανε για 25 χρόνια θέμα αλλαγής του Συντάγματος.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα