Τε. Δεκ 6th, 2023

Νέα ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μια νέα ρύθμιση για την εξόφληση παλαιών οφειλών

που έχουν στην εφορία  και στα ασφαλιστικά ταμεία μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες σε πολλές μηνιαίες δόσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό ρύθμισης με ευνοϊκότερους όρους από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων αλλά και πιο αποτελεσματικό που θα προβλέπει την εξόφληση των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2017 σε πολλές μηνιαίες δόσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πάνω από 24 ή 36 ή ενδεχομένως να φθάνουν και τις 100.

Το βασικό σενάριο της νέας ρύθμισης κινείται στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού και σχεδιάζεται να ενταχθούν σε αυτή μισθωτοί και συνταξιούχοι με μικρές οφειλές έως 3.000 ή 5.000 ευρώ, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα οι οποίοι αποκλείονται αυτομάτως από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων.

Προϋπόθεση για αν υπαχθεί κάποιος στη ευνοϊκή ρύθμιση είναι να έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα  ή να έχουν ρυθμιστεί όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις του (από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος έως τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές του 2018).

Η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να επιτραπεί η ένταξη σε μια ευνοϊκότερη ρύθμιση, με περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, των φυσικών προσώπων που δεν διαθέτουν επαγγελματική ιδιότητα, δηλαδή στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις με τους δανειστές για το θέμα της νέας ρύθμισης θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο και οι όποιες αλλαγές θα νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Πηγή:cnn.gr