Τρ. Ιούν 18th, 2024

Σκάνδαλο Novartis: Προανακριτική επιτροπή θα προτείνει ο Α. Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis αναμένεται να προτείνει ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει στις 11:00 σήμερα Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018. Κατόπιν θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό της συζήτησης του σχετικού αιτήματος.

Ο Α. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να συνδράμουν όλοι στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, λέγοντας ότι αυτό τον σκοπό εξυπηρετείκαι η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Μετά την Καθαρά Δευτέρα προσδιόρισε τη σύσταση της προανακριτικής, ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Νίκος Βούτσης διευκρινισε ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής για το αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ για το αδίκημα της δωροληψίας, είπε ότι υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις που λένε ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή.

Παράλληλα τόνισε ότι οι προστατευόμενοι  μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν, με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων για την προστασία τους.

Δριμεία κριτική στο αίτημα της αντιπολίτευσης για άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων, χαρακτηρίζοντάς το νομικά απαράδεκτο και ηθικά ανέντιμο άσκησε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι ούτε ο ρεβανσισμός απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους ούτε ο αντιπερισπασμός από τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά η εμπέδωση κλίματος ενδελεχούς διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών όταν προκύπτουν περιπτώσεις διαφθοράς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όλα στο φως αλλά με κανόνες, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, δεν μας τρομάζουν οι παρακρατικές μέθοδοι ενός καθεστώτος που καταλαβαίνει ότι ψυχορραγεί και θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι πρέπει να σταματήσει η αντισυνταγματική εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικών, κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης.

Πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης ζητει και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, προτείνει να περιοριστεί ή να φύγει τελείως η αρμοδιότητα από τη Βουλή.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ