Κυ. Μαρ 3rd, 2024

Η αμερικανική Πρεσβεία «ανάβει» φωτιές: Η διφορούμενη ανακοίνωση του Τ.Πάιατ για την Novartis

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε ρυθμιστικό παράγοντα της ελληνικής πολιτικής ζωής τείνει να εξελιχθεί η αμερικανική Πρεσβεία της οποίας ο επικεφαλής Τ.Πάιατ με τις δηλώσεις του για το ζήτημα της Novartis ρίχνει «λάδι στην φωτιά» και προκαλεί νέες εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Είναι σαφές ότι η θητεία του Τ.Πάιατ δεν θα περάσει απαρατήρητη όπως και δεν πέρασε και στην Ουκρανία όταν ήταν και εκεί πρεσβευτής των ΗΠΑ και μάλιστα στην δύσκολη περίοδο της ανατροπής του Β.Γιανουκόβιτς, του νόμιμου, αλλά μη αρεστού στους Αμερικανούς, προέδρου της χώρας.

Μετά την συνάντηση του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ.Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία ισχυρίστηκε μέσω ανακοίνωσής της ότι ο Αμερικάνος πρέσβης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή και παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, ανέφερε ξεκάθαρα ότι «το FBI δεν ερευνά κανέναν Έλληνα πολιτικό καθώς η έρευνα του επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο». 

Το ζήτημα είναι ότι αυτό το επιβεβαίωσε και ο ίδιος Αμερικανός πρέσβης όταν έκανε retweet  στον λογαριασμό του στο twitter δείχνοντας ότι «επιβραβεύει» τη ΝΔ.

 

 

 

 

«Κρατείστε μικρό καλάθι», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προς την πτέρυγα της ΝΔ, αμφισβητώντας την ανακοίνωση. 

Λίγο αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε διαρροή με τη μορφή του non paper. 

Συγκεκριμένα, αυτό ανέφερε πως «σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis». 

Το περιστατικό δεν τελείωσε εκεί, καθώς οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επανήλθαν, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση της δήλωσης του κ. Πάιατ έγινε σε συνεννόηση με την Πρεσβεία και ύστερα από την ανταλλαγή μηνυμάτων στενών συνεργατών των δύο ανδρών. 

Και τότε ήρθε πάλι ο ίδιος ο Πάιατ με  διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε να λέει ότι «δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων». 

Φυσικά ήταν μια ιδιαιτέρως «πονηρή» δήλωση με πολλαπλές ερμηνείες που μπορεί να ερμηνευτεί ως θετική ή αρνητική ανάλογα με την οπτική γωνία που θέλει να επιλέξει κάποιος.

Εκτός των άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικάνο πρέσβη συζήτησαν και τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, όπως και την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, επισημαίνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

O ίδιος ο Πάιατ πάλι είπε ότι ανησυχεί για τις ενέργειες της Τουρκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ εντός του Μαρτίου. 

Pronews.gr