Πα. Ιούν 9th, 2023

Στη Βουλή το σκάνδαλο της Novartis (live)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για vouli live

Μαραθώνια αναμένεται η συνεδρίαση, που ξεκίνησε στη Βουλή για τη συζήτηση και ψήφιση επί του αιτήματος της πλειοψηφίας για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

 Τη συνεδρίαση, για την πρόταση συγκρότησης επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS, άνοιξε στις 9.20 η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο κύκλος ομιλιών «άνοιξε» με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των οκτώ κοινοβουλευτικών ομάδων και ενός εκπροσώπου από την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτώνΘα ακολουθήσουν οι ομιλίες 16 βουλευτών. Επίσης, θα μιλήσουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, καθώς και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Τον λόγο θα λάβουν οι 9 από τους 10 προτεινόμενους για παραπομπή, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Η Διάσκεψη των Προέδρων έλαβε την απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ζήτησε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανέφερε ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια είπε ο Νίκος Δένδιας(ΝΔ), για να προσθέσει ότι στη πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».
«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Γι’ αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι’ αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.
«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.
Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε, η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, να αποφασίσει για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική» ανέφερε η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το λόγο ζήτησε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος επεσήμανε ότι «η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μία ή δέκα κάλπες, αλλά αν θα δίνεται δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών», σημειώνοντας ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως. Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας. «Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές, ανέφερε ο Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), για να προσθέσει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ), υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες. Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας «παντελώς ανυπόστατη και άκυρη».

Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες, και για τους Π. Κουρουμπλή και Αν. Ξανθό.
Ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε, ότι δεν αναφέρεται η περίοδος από τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε υπουργός Υγείας είναι ο Ανδρέας Ξανθός και η οποία και δεν εμπίπτει σε παραγραφή και ζήτησε να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, όπως υποστήριξε, «μάζεψε την πρόταση της πλειοψηφίας». «Θα συζητήσουμε εδώ για όλους και για όλα και πάνω από όλα δεν θα γίνει κανιβαλισμός των θεσμών και κανιβαλισμός των διαδικασιών» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος μίλησε για «επιτομή της μεθόδευσης» για την σπίλωση πολιτικών προσώπων.

Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) ζήτησε να γίνει εις βάθος η έρευνα για την υπόθεση Novartis και να μάθει ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει με αυτά τα σκάνδαλα γιατί η υγεία και το φάρμακο είναι στον τζόγο της αγοράς όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) δήλωσε ότι συμφωνούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τη διαδικασία που έχει αποφασιστεί και διερωτήθηκε γιατί υπάρχει αντίδραση για τις 10 κάλπες σημειώνοντας πως ο κάθε ένας εμπλεκόμενος είναι διαφορετική περίπτωση και πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο.

Ο Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων) δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα. Τόνισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή «βασιζόμαστε σε έωλες κατηγορίες», ενώ σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, ανέφερε ότι είναι ανεπίτρεπτο να χαρακτηρίζονται «κουκουλοφόροι».

Ο Γιώργος Αμυράς (Το Ποτάμι) ζήτησε να στηθεί μία μόνο κάλπη για σύσταση ή μη προανακριτικής ώστε «να προχωρήσει σε βάθος η έρευνα και στη συνέχεια να αποδοθούν ευθύνες σε 10, 12 πρόσωπα».

«Οι ευθύνες έχουν υπογραφές και ονοματεπώνυμα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και πρόσθεσε ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ισοδυναμεί με έγκληση και όχι με κατηγορητήριο. «Όλα τα άλλα περί σκευωρίας, αποτελούν επικοινωνιακά τερτίπια» είπε ο Χρήστος Μαντάς και ζήτησε η διαδικασία να είναι τέτοια, ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr